bezár
 

film

2014. 12. 16.
Jelenczki István kapta a Szkíta Aranyszarvas díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jelenczki István filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja vehette át idén a Szkíta Aranyszarvas filmművészeti díjat kedden Budapesten.

"Jelenczkitől idegen a felület, számára csak a mélység létezik" - méltatta az elsősorban dokumentumfilmjeiről ismert alkotót Tóth Klára filmkritikus, hozzátéve: a rendező "úgy lát és láttat, ahogy kevesen".
    

Mint emlékeztetett, Jelenczki István korai filmjei az emberséges élet és az emberséges halál lehetőségére hívták fel a figyelmet, majd olyan személyiségekről készített portréfilmeket, mint Mészöly Miklós, Polcz Alaine vagy Papp Lajos, 2006 után pedig a magyar történelem felé fordult alkotói érdeklődése.
    

Jelenczki István elmondta, hogy másfél éve László Gyula történész-régészről készül dokumentumfilmet készíteni, de Reményik Sándor, Radnóti vagy Pilinszky verseihez is tervez filmet forgatni.
    

A díjat alkotója, Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész, az oklevelet pedig Vincze Gábor papírmerítő mester adta át Jelenczki Istvánnak.
    

A Szkíta Aranyszarvas díj magánszemélyek által alapított, évente kiosztott filmművészeti elismerés, amely azokat a magyar alkotókat jutalmazza, akik több évtizedes munkásságukkal itthon és külföldön elismerést szereztek a magyar filmnek, és alkotásaikban a magyar és az európai szellemiség együtt van jelen.
    

A 2002-ben alapított művészeti díjat eddig mások mellett Hintsch György filmrendező, forgatókönyvíró, Jeli Ferenc filmrendező, Hildebrand István operatőr, Morell Mihály vágó, Fakan Balázs dramaturg, Dárday István filmrendező, Csurka István író és András Ferenc rendező vehette át.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Terry Gilliam filmjét 25 éve, december 8-án vetítették először New Yorkban
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából
Niki Caro: Mulan
Ultraviolet a Netflixen 

Más művészeti ágakról

színház

Nem hűtlen ő, csak próbál kiigazodni Nem hűtlen ő, csak próbál kiigazodni
A Csapodárok című darabról
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
art&design

Ataraxia Ataraxia
A magyar performansz története 1966–2018 (8): Szerbiai magyar performansz: Kugla (1987), Aphasia Teátrum (1988–91)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés