bezár
 

art&design

2011. 05. 06.
Joost Swarte kiállítás a LOFFICE-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Paulay Ede utcai közösségi munkatér május 5-én az érdeklődőket újabb kiállításmegnyitóval várta, amelyet Robert Milders, holland nagykövet és Leo Linscheer, kulturális attasé nyitott meg. A művész számtalan kiállítása közül most először került előtérbe grafikai és tipográfiai munkássága.
Az 1947-ben született Joost Swarte a holland képregényművészet egyik legnagyobb alakja, a ligne claire vagy tiszta vonal zsánerének egyik legprominensebb képviselője a Tintin figuráját megalkotó Hergé után. Swarte képregényeiben a klasszikus belga történetmesélés lehelletnyi szürrealitással párosulva lényegül át.
Leo Linscheer ás Joost Swarte
A LOFFICE-ban megrendezett tárlat az első alkalom arra, hogy a hazai közönség közvetlenül találkozzon a sokoldalú művész munkáival. A kiállítást Robert Milders, holland nagykövet és Leo Linscheer, kulturális attasé nyitotta meg. Ezen alkalomból maga a művész is Budapestre látogatott feleségével New York-ból, valamint Jan Kees Schelvis, a tárlat holland kurátora és Halmos Ádám, a Magyar Képregény Szövetség elnöke is jelen volt az eseményen. A különleges installációk nyitott könyvekhez hasonlító megjelenítése nemcsak a kiállítás átláthatóságát, hanem a résztvevők aktivitását és érdeklődését is fokozta.
A kiállítás anyagából
Swarte a kiállításról elmondta: „Rengeteg energiát fektetek abba, hogy a képeket a végletekig egyszerűsítsem, elérve azok lényegéhez. Számomra ez a fontos, és ezt a kiállítás is hűen tükrözi majd.” A Budapesten bemutatott anyag nemcsak a képregényeire helyezi a hangsúlyt, hanem a tipográfiára – logókra, ikonokra, plakátokra és könyvekre – is, amelyek mind Swarte jellegzetes stílusát képviselik. Az egyedi kiállítási technikával bemutatott tárlat május 28-ig a Paulay Ede 55. szám alatt tekinthető meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés