bezár
 

art&design

2011. 05. 09.
Gombold újra! – A magyar népviselet reneszánsza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A punk, a rock és a dunántúli magyar népviselet jegyeit ötvöző ruhák, népművészeti varrástechnológiával készített szoknyák, valamint a népi motívumokat modern szabással életre keltő kollekciók győztek a Gombold újra! - Divat a magyar öltözéktervezési pályázat nagyszabású vasárnap esti divatbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban, ahol Magyarország hivatalos divat nagykövetét is megválasztották.
"A kollekcióm neve Metallic folklór volt. Az egész elképzelés a hagyomány és a punk-rock stílusjegyek ötvözéséből jött létre" - mondta Gyöngyösi Renáta, a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz termében tartott bemutató győztese. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fiatal tervező az elmúlt két évet a magyar népviselet motívum- és formavilágának tanulmányozásával töltötte, és tervezőként a későbbiekben is szeretné megőrizni a győzelmet hozó punk-rock, illetve népi motívumokat ötvöző vonalat. "Abszolút közel áll a szívemhez a dolog" - tette hozzá, azt is elárulva, hogy nem lenne ellenére, ha értékesíteni is tudná a nyertes darabokat.

Az este hat órakor kezdődött bemutató során a hazai divatszakmában már ismert személyiségek - az Artista, Anh Tuan és a Je Suis Belle - mellett a szárnyaikat bontogató amatőr tervezők fantáziáját és keze munkáját dicsérő látványruhák, hétköznapi viseletek és kiegészítők keltették életre a kortárs divattal ötvözött magyar népviselet és népmesék világát a kifutón.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a design Terminál és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem februárban kiírt közös pályázatának 35 döntőse közül a többek között Kopek Gábor, a MOME rektora, Novák Péter előadóművész, Papp-Váry Borbála, a kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár, Tolvai Renáta énekesnő és Zoób Kati divattervező alkotta zsűri választotta ki a végső győzteseket.

"Számomra nagyon fontos volt, hogy a magyar divathagyományokat viszontlássam egy-egy kollekcióban, akár motívum szinten is, és hogy ez a kollekció hordható legyen, akár utcai, akár alkalmi viseletben" - árulta el a zsűri által figyelembe vett legfontosabb szempontokat Papp-Váry Borbála. Hozzátette: a cél, hogy ezentúl minden évben meghirdessenek egy hasonló pályázatot a fiatal divattervezők hazai és külföldi népszerűsítése érdekében.

A dobogó második helyére Surányi Szilárd népi motívumokkal és modern szabással játszó kollekcióját, harmadik helyezettnek pedig Náfrádi Márta magyar népművészeti varrástechnológiával készült tavaszi-nyári ruháit választotta a zsűri. A szakmai elismerés mellett a győztesek komoly pénzjutalmat és Herendi Porcelán ajándéktárgyakat kaptak. Az első helyezett emellett fél évig kipróbálhatja magát Zoób Kati divattervező műhelyében, a Glamour divatmagazin nyári számában mutatkozhat be kollekciójával és a Milánói Divathétre is kilátogathat. A bemutatón kiosztották a WAMP művészpiac és a Fashion Issue magazin különdíjait is.

A hivatalos győztesek mellett a nagyközönség is megválaszthatja a maga győztesét, akire a következő pár napban lehet majd leadni a voksokat a pályázat hivatalos Facebook oldalán. Az este különlegessége volt, hogy Mihalik Enikő, nemzetközi szinten elismert modell személyében megválasztották Magyarország első hivatalos divat nagykövetét is, aki ezentúl a világ minden táján népszerűsítheti hazánk fiatal tehetségekben gazdag divatvilágát.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés