bezár
 

art&design

2008. 07. 08.
Sztálin-szobor: Budapesten ledöntötték - Debrecenben felállították
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sztálin-szobor: Budapesten ledöntötték - Debrecenben felállították Hatalmas Sztálin-szobor magasodik hétfőtől a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kertjében; a talapzatával együtt 10 méter magas monstrum a leglátványosabb darabja a csütörtökön nyíló Szocreál - Festészet a Rákosi-korban című kiállításnak.
A debreceni Sztálin-szobor Mikus Sándor 1956-ban Budapesten ledöntött közismert alkotásának a rekonstrukciója - mondta Gulyás Gábor, a Modem igazgatója.

A szocreál kiállítás kapcsán megjegyezte: tizennyolc évvel a rendszerváltás után eljött az idő, hogy végre a szélesebb közönség és a szakma szembenézhessen a Rákosi-kor kísérteteivel, az ötvenes évek sztálinista képzőművészetével.

Gulyás Gábor szerint ez lesz a szocreál képzőművészet első nagy történeti seregszemléje, "lefújva a port az ötvenes évek rég elfeledett műalkotásairól".

Büszkén feszítő Sztálin-arcmások, munkásokkal parolázó Rákosik, széles mosolyú dolgozók, boldog parasztok, épülő szocializmus és kiránduló kisúttörők - a plakátszerű idillbe merevített szocialista realizmus ismét teljes fényében tündököl majd a Modemben, hogy az utókor ítéletet mondhasson róla - tette hozzá.

A kiállításon - amelynek kurátora Rieder Gábor művészettörténész -, több mint száz nagyméretű, 1950 és 1956 között készült festményt, és néhány emblematikus szobrot tekinthet meg a közönség.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés