bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Végh Dániel --

felhasználói adatlapja

Végh Dániel által feltöltött cikkek:

All inclusive dél-amerikai körutazás ötezerért
Székács Vera (szerk.): Huszadik századi latin-amerikai novellák
A Noran kiadó Dekameron-sorozatának latin-amerikai kötete ugyan nem a Könyvhétre jelent meg, mégis most, a strandszezon alkalmából jött el az ideje, hogy a T. Olvasó figyelmébe ajánljam. Azoknak, akik nem tehetik meg, vagy nem érik be azzal, hogy a Palatinus/Balaton/Adria hűs hullámai közé vessék habtestüket, azt javaslom, fizessenek be ötezer forintért egy dél-amerikai körutazásra, és merítkezzenek meg a Huszadik századi latin-amerikai novellák kísérleti, abszurd, mágikus realista, vagy – horribile dictu – aberrált mélyvizében.
A Vacka Rádió dalai CD-n
Megjelent a Vacka Rádió összes dala CD-n
Az MR1-Kossuth Rádió gyermeknapra megjelenteti folytatásos mesesorozatának, a Vacka Rádió első három évadának összes dalát CD-n. A korong hamarosan a boltokban lesz, az érdeklődőket addig is lemezbemutató koncertre várják május 31-én délben a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásához.
A MET mindent vitt!
Metropolitan Opera a MÜPÁban
Azaz a közönség vitt mindent, hiszen hat és fél óra alatt keltek el a 2009/2010-es évad operaközvetítéseire a bérletek. Május 20-ra hirdette a MET-bérletek árusításának kezdetét a Művészetek Palotája. A pénztárak 10-kor nyitottak, az utolsó bérletet délután fél 5 körül értékesítették. A 2008/2009-es évad minden várakozást felülmúló sikere után a Metropolitan Opera közvetítései a Fesztivál Színházban folytatódnak, ahol mintegy háromszor annyi férőhely van, mint az előző évad előadásainak helyet biztosító Előadóteremben.
Közszolgálatiság, Z-felvételek, megújult honlap
Az MR Zenei Együttesek 2009/10-es koncertévada
Két éve zajló ­– konfliktusoktól sem mentes – átalakulás végére tesz pontot a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek 2009/10-es koncertévadja: a kikristályosodott stratégia hat bérletben, négy koncertsorozatban és számos bérleten kívüli előadásban ölt testet. Az összesen 164 produkciót az együttesek vezetői ismertették.
Nem csak kenyérrel és cirkusszal él az ember
Monteverdi: Il ritorno d’Ulisse in patria (Teatro Real, Madrid)
Mindenfajta kimódolt aktualizálás nélkül is lehetséges nagy sikerrel barokk operát előadni. A madridi Teatro Realban frissen bemutatott Il ritorno d’Ulisse in patria az itthon divatos rendezői elképzelésektől merőben különbözött: egyetlen pillanatra sem leplezte a mű és a befogadó közötti távolságot, és mégsem fulladt múzeumi unalomba.
Járvány a Kölni Operában
Botrányos Sámson és Delila-rendezés Kölnben
Nem a sertésinfluenza, hanem Tilman Knabe brutális Sámson és Delila-rendezése miatt jelentettek beteget a Kölni Operaház énekesei. A május másodikára tervezett bemutatót végül mégsem a kóristák sztrájkja, hanem a Delila szerepébe beugró Ursula Hesse váratlan betegsége miatt halasztották el egy héttel.
"Drágább régi terveim helyett az olcsóbb régi terveimet valósítom meg"
A Nemzeti Filharmonikusok megkezdte a 2009-2010-es évad bérleteinek árusítását
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar helyzetét és jövő évi műsorkalendáriumát ismertető Kovács Géza főigazgató szerint a Nemzeti Filharmonikusok „parádés és rendkívüli koncertjei ilyen nehéz és válságos időkben menedéket nyújtanak”. A hét-hét hangversenyre szóló bérletek, a három matinékoncertet kínáló gyereksorozat belépői és a bérleten kívüli hangversenyre szóló jegyek már megvásárolhatók.
Barbár és profán
A Nemzeti Filharmonikusok estje Bartók Béla születésnapján (BTF 2009)
A Nemzeti Filharmonikusok Bartók Béla születésnapján adott koncertjéről nehéz összefüggően beszámolnom: a műsorra tűzött négy mű sorrendje (Debussy: Jeux, Bartók: 1. és 2. hegedűrapszódia, Négy zenekari darab és a Cantata Profana) összezavart. Akármilyen gondosan dolgozta ki Kocsis a zenei szöveteket, és bármennyire is örültem annak, hogy színesen és áttetszően szólalt meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az élmény a koncert dramaturgiája miatt mégis felemásra sikeredett.
Akármit látsz, ne kérdezz: Mundruczó könnyűnek találtatott
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin. Rendezte: Mundruczó Kornél. BTF2009
Ahogy korábbi, hűvösen fogadott operarendezései (A tisztességtudó utcalány, Johanna) alapján várható volt, Mundruczó Kornél Kékszakállú-rendezése megbukott, még ha Budapesten ez nem is jelent többet, mint „csak” szolid tapsot és halk búúúzást. A retro-kommersz díszlet és Tóth Orsi fiús mellének látványa egyszerűen nem volt partiképes Bartók zseniális operájával. Komlósi Ildikó, Polgár László, Kovács János és a Filharmóniai Társaság Zenekara előtt viszont duplán le a kalappal, hogy ilyen körülmények között borzongató és emlékezetes zenei élménnyel kárpótoltak.
Csokis, kevés is
Kálmán Imre: A Bajadér az Operettben
Kerényi Miklós Gábor vezetésével az Operettszínház nagy fába vágta a fejszéjét: a k. u. k. időkben és Horthy-korszakban virágkorát, majd a Táncdalfesztiválok idején reneszánszát élő operett műfaját kívánják újra népszerűvé tenni. Kálmán Imre A Bajadér című darabja alapos ráncfelvarráson esett át, és a biztonság kedvéért a Budapesti Tavaszi Fesztivál idejére a legnevesebb operaházak ünnepelt díváját, Miklósa Erikát is megnyerték az ügynek, akit a nem csak fiatal lányok szívét megdobogtató Dolhai Attila igyekszik a színpadon meghódítani. Érdemes egy próbát tenni: az előadás – kisebb-nagyobb zökkenői dacára – alkalmas az operettel szembeni előítéletek lerombolására!
Pornó az operában!
A Los Angeles Opera Tannhäusere Madridban
Ha a magyar operabarátok Kurt Weill és Bertolt Brecht Mahagonny városának felemelkedése és bukása című operájának Szikora János-féle rendezését kurvásnak találják, vajon mit szólnának ahhoz a Tannhäuserhez, amely – Los Angeles után most Don Juan hazájában, a szabadosságáról (is) ismert Madridban – fedetlen keblekkel és nyíltszíni szexszel sokkol?
Spanyol recept válságos időkre: ecetes patkánysült
Miguel Delibes: A patkányok
A vízipatkány „sütve, pár csepp ecettel, porhanyósabb, mint a fürjcsibe” – olvassuk Miguel Delibes magyarra nemrég lefordított regényében. Az így készült ételt személyes tapasztalat híján nem ajánlhatom, A patkányokba azonban mindenképpen érdemes belekóstolni.
Megalakult a YouTube Szimfonikus Zenekar
Megalakult a YouTube Szimfonikus Zenekar, a világ első online klasszikus nagyzenekara, amelybe beválogattak két magyar muzsikust is: Bencze László nagybőgőst és Bátki Viktor brácsást .
Kafka kastélya, vasbetonból
József Távbeszélőközpont, Budapest, Horváth Mihály tér
A Corvin-Szigony projekttől néhány utcányira, a "Nyócker" szívében árválkodik Franz Kafka kastélya. Az indusztriális szecesszió műremeke, a fák mögül ki sem látszó néhai telefonközpont épülete eladó, mi pedig kíváncsiak voltunk, mit rejt a büszkén tornyosuló elvarázsolt kastély. Minden bátorságunkat összeszedve, ketten indultunk felfedezni a kísértetházat.
A trónfosztás még várat magára
Fülei Balázs zongoraművész és Várdai István gordonkaművész hangversenye, 2009. február 3.
A villamosmegálló-reklámokról fölényesen mosolygó, nemzetközi sikereik alapján egyenesen trónörökösnek kikiáltott Fülei Balázs és Várdai István hangversenyére rengetegen voltak kíváncsiak. Kétségkívül tehetséges fiatal muzsikusokat hallottam, de azért trónfosztásról szó sincsen. Legalábbis egyelőre.
Hangszerelési gyakorlatok
A Nemzeti Filharmonikusok koncertje 2009. január 23-án, közreműködött Báll Dávid (zongora)
Kocsis Zoltán mint hangszerelő mérette meg magát, amikor néhány éve készített Liszt-átiratait a sokak által csak hangszerelési csuklógyakorlatnak tartott Boleróval és a voltaképpen szintén zenekari feldolgozásnak tekinthető Páva-variációkkal együtt tűzte műsorra.
Sztárevics a színen
Várdai István és a Filharmóniai Társaság Zenekara, MÜPA, 2009. január 19.
Várdai István sorra nyeri a rangos nemzetközi csellóversenyeket. A villamosmegálló-reklámokról fölényesen mosolygó, alig 24 éves fiatalember játékát korábban még nem hallottam, ennek megfelelően nagy várakozásokkal és rendkívül kíváncsian mentem a Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertjére.
Egy szerző, három előadás, sok kérdés
Bach-hangversenyek a MÜPÁban és a Zeneakadémián 2008. dec. 22-23-án
Csaknem lehetetlenre vállalkoztam, amikor fejembe vettem, hogy három karácsony előtti Bach-koncertről egyetlen, komparatív igényű beszámolót írok. Nemcsak alma és körte közismert összehasonlíthatatlansága miatt, hanem azért is, mert a három hangverseny két egymást követő estén került megrendezésre, vagyis az egyik alkalommal két helyen kellett volna lennem egyszerre.
Most kezdődik az est, Grand Hotel Budapest
Lemezbemutató koncert a Kiscsillaggal
"Most kezdődik az est, Grand Hotel Budapest" - kántálta a közönség egyik fellépésük előtt. Most, hogy véget ért a zenekar történetében a lemeztelenség időszaka, talán igazuk is lesz... Az együttes Grundigény címet viselő első korongja fergeteges buli keretében péntek este mutatkozik be a Gödörben!
A Görög hazaérkezett
El Greco-kamarakiállítás a Szépművészeti Múzeumban február 5-ig
A Szépművészeti Múzeum kamarakiállítás-sorozatának téli sztárvendége El Greco Szent János Evangélista című festménye. A madridi Pradóból kölcsönzött kép köré a múzeum gyűjteményéből válogattak a Kréta szigetéről Spanyolországba települt piktor művészetének gyökereit és kontextusát bemutató alkotásokat.
Restaurált műkincsek az Iparművészeti Múzeumban
Műhelytitkok - Restaurált műkincsek az Iparművészeti Múzeumban címmel nyílik kiállítás 2008 december 11-én. A tárlat egyik célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a múlt emlékeinek megmentése, megőrzése során végzett tudományos, illetve művészi alkotómunkára.
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2009: az "alternatív" operajátszás ünnepe?
Valódi különlegességeket tartogat az alig néhány hónap múlva kezdődő 2009-es BTF: olyan karakteres színházi rendezők kaptak felkérést tőlük többé-kevésbé idegen műfajok megrendezésére, mint Zsótér Sándor vagy Mundruczó Kornél. Az újító szellemű operajáték és a félig szcenírozott előadások rajongói mindenképpen megtalálják számításukat – ha egyáltalán kapnak még jegyet. De nem csak az operakedvelőknek érdemes sietniük!
Rádiózenekar: öröm az ürömben
Az MR Szimfonikusok hangversenye december 1-jén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
Szomorú helyzet, amikor egy hangversenyen akarva-akaratlanul azon merengek, a főszereplő túlélte-e a viharos közelmúltját, termékeny-e jelene, és milyen jövő áll előtte. Az MR Szimfonikusok december elsején megtartott évadnyitó (!) koncertjén márpedig ezen tűnődtem, hiába igyeztek megbűvölni bizonyos romantikus boszorkányok.
Csellóbűvölők és szájharmonikavirtuózok
Sväng és Tara Fuki a Fesztivál Színházban december 9-én!
Csábos cseh csellista hölgyek és szédítően szájharmonikázó finn férfiak láthatóak-hallhatóak december 9-én a MÜPÁban. Mindkét együttes rendhagyó módon bánik a hangszerekkel, és más eszközökel ugyan, de egész biztosan elbűvöli a hallgatóságot. Világzene a javából!
A Haydn Évnek gazdaságfejlesztő szerepe is van
Haydn Év 2009
"Haydn közös örökségünk, amelynek közös ápolása mindkét félnek fontos" – jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Haydn Év 2009 magyar programjait bemutató, az MTA Zenetudományi Intézetében rendezett közös osztrák-magyar sajtótájékoztatón. Az emlékévben 30 külföldi sztárfellépő és zenekar közreműködésével 140 rendezvényre és 134 komolyzenei koncertre várják a közönséget 13 városban országszerte és külföldön.
Patkányok az Idegennyelvű Könyvtárban
Miguel Delibes: A patkányok. Fordította: Pávai Patak Márta
A Patak könyvek Spanyol elbeszélők című sorozatának hetedik kötetét mutatta be az Idegennyelvű Könyvtárban Kovácsy Tibor. Miguel Delibes A patkányok című regénye az elmaradottságában szép vidéki Spanyolországot mutatja egy kamasz szemszögéből - valahogy úgy, mint Mándy Iván a "nyócker" alakjait.
Mindenki így csinálja
Mozart: Cosí fan tutte - MÜPA, december 4. 19.00
Mindenki így csinálja azóta is... Az asszonyok hűsége semmit sem ér, pár ügyes bók, szenvelgő sóhaj, és máris megnyílnak az asszonyszívek; hűség, eskü, percek, órák alatt feledve. A Cosí fan tutte a rokokó Bécs botránykrónikája - ezúttal a MÜPA és a Budapesti Fesztiválzenekar közös produkciójában!
Új Markó-bemutató
Angyalok üzenete / Seherezádé - Fesztivál Színház, november 29-30, december 1-2. 20:00
Markó Iván és a Magyar Fesztivál Balett november 29-én mutatja be a Seherezádé című balettet. Markó koreográfiájában az Ezeregyéjszaka világa és a mai valóság egymásba játszik, középpontban ezúttal is a mai ember problémái állnak.
Harmonia Caelestis és radikális eklektika
Gyöngyösi Levente: Missa Lux et Origo, Cantici Fratris Sole (Hungaroton Classic HCD 32483)
Senkit se tévesszen meg a spirituális ihletettségű CD-borító, a művek egyházzenei műfaja és latin nyelve: a Gyöngyösi Levente zenéjéből áradó derű és humor igen kívánatos, kompozíciós technikái fölött merengve pedig az eklektika, a posztmodern vagy épp az intertextualitás jutnak eszünkbe. Mintha Esterházy Harmonia caelestis-e volna – ezúttal újra zenében.
Utca a Gödörben: ma este nyílik az UTCA 2008 kiállítás
Fényképes villámbeszélgetés az ötletgazdával - tárlatépítés közben
November 11-én nyílt meg az UTCA 2008 a Gödör úgynevezetes ezernégyzetméteres termében. A tárlat építése közben beszélgettem az ötletgazdával, Tamás Zsuzsával a művekről, a rendhagyó katalógusról és a kiállítás koncepciójáról.
Kihirdették az UMZF 2009 zeneszerzőverseny elődöntőjének eredményét
Lezajlott a Reneszánsz Év 2008 keretében, a Művészetek Palotája és a Budapest Music Center (BMC) kezdeményezésében és szervezésében idén februárban meghirdetett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) 2009 zeneszerzőverseny első fordulója. A júliusi beadási határidőre két kategóriában összesen 38 jeligés pályázat érkezett: 14 kamaramű és 24 nagyzenekari darab.
Az Orchestre National du Capitole de Toulouse hangversenye
2008. október 31. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Október 31-én a világhírű francia zenekar, az Orchestre National du Capitole de Toulouse hangversenye látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncert dirigense az ismert orosz karmester, Tugan Szokijev lesz, szólistaként pedig napjaink egyik legjelentősebb kínai származású zongoraművésze, Sa Chen működik közre.
Ízelítő a MÜPA 2009-es programjaiból
MÜPA/Végh Dániel
Már kaphatók a MÜPA 2009-es bérletei – ennek alkalmából sajtótájékoztatón mutatta be a Duna-parti kultúrpalota jövő évi saját rendezésű műsorait. Visszatérő és korábban csak felvételekről csodált előadóművészek, hagyománnyá érlelődő fesztiválok és a lehető legszélesebb közönséget megcélzó műfaji sokszínűség ígéri, hogy a MÜPÁba látogatni valóban „Élmény! Minden tekintetben.”
Törőcsik Mari kórházban - elmarad a Csoma
Elmarad a MÜPA október 24-i előadása
Elmarad Szemző Tibor és Sári László darabja, a jegyek visszaválthatók.
A fél faun, a verseny-hegedűs és a méltatlanul mellőzött szimfónia
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye 2008. szeptember 25-én
A Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó koncertjén majdnem csalódás ért: közepesen szürke Debussy után feleslegesen és károsan virtuóz Beethoven hegedűversenyt darált le Vadim Repin. A szünetben gyatra egészségi állapotomra hivatkozva már-már hazaindultam, ám érdemes volt kitartani, mert a második félidőben megszólaló Rachmanyinov-szimfónia nagy durranás volt. Pedig a ritkán hallható műtől nem csak én idegenkedtem a hangverseny előtt.
KORDA 115 - Workshop a Korda-testvérekről Szolnokon
2008. október 18., szombat, 11.00 h
2008. október 18-án, 11 órai kezdettel a szolnoki Tisza moziban workshopot tartanak a Korda-testvérek tiszteletére. A tematikus programra a Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle keretein belül kerül sor.
Konferencia a szociális lakhatási programokról
2008. október 6.
A világ minden tájáról érkeztek lakás- és otthonteremtési szakértők az ENSZ Habitat Világnapján, október 6-án Budapesten megtartott Szociális Lakhatási Konferenciára. A konferencia szervezőinek célja a közép-kelet európai térség legújabb szociális lakhatási programjainak feltérképezése volt.
Lázasan a zongoránál – Vásáry Tamás születésnapi koncert
Vásáry Tamás 75 - Születésnapi koncert, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2008. október 4.
Jól ránk ijesztett Vásáry Tamás a 75. születésnapja tiszteletére rendezett koncert előtt: kedélyesen bekonferálta, hogy 40 fokos láza van. Ennek ellenére boszorkányosan zongorázott és szokott expresszivitásával vezényelt – az önfeledt ünneplést nem is a láz, hanem a közreműködők sodorták kis híján veszélybe.
Megszületett a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése
Ma kaptuk a hírt, hogy megszületett a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése, a minőségi gyermekkönyvkiadás szakmai érdekképviseleti fóruma.
Kiállítás a magyar design száz évéről Bukarestben
MTI
A magyar design XX. századát mutatja be kiemelkedő ipari termékek és tervek alapján a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben megnyílt Made in Hungary 1900-2000 című kiállítás.
Felmentették a plágium vádja alól Federico Andahazit
MTI
Felmentették a plágium vádja alól Federico Andahazi magyar származású argentin írót két évvel ezelőtt megjelent regénye, A hódító (El conquistador) ügyében.
Rövidfilmek hosszú távra - Román Filmhét Budapesten
MTI
Az idei nemzetközi fesztiválokon legnagyobb sikereket elért román rövidfilmeket helyezik a középpontba az idei budapesti Román Filmhéten; a hétfőn induló vetítéssorozat keretében többek között a Megatron című Arany Pálma-díjat nyert alkotást és a Lugosi Béla, a bukott vámpír című filmet is láthatja a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Kosztolányi-regény francia színpadon
MTI
Kosztolányi Dezső Pacsirta című regényét adaptálta színpadra és adja elő franciául Daniele Douet a Párizshoz közeli Vincennes Théatre Daniel-Sorano színpadán, Sylvia Folgoas rendezésében.
Káeurópai nagyjátékfilmek Pécsett
4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál (Pécs, október 7–14.)
Október 7. és 14. között immáron negyedik alkalommal rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált. A fesztivál a közép-, és kelet-európai első nagyjátékfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget egy pénzdíjas verseny keretében.
Telt ház előtt, három órán át: Hobo Blues Band
MTI
Abszolút telt ház előtt, több mint három órán át tartott a Hobo Blues Band harmincéves jubileumi koncertje. A zenekar mai tagjain kívül fellépett egyebek között Tátrai Tibor, Deák Bill Gyula és sok más élvonalbeli zenész, aki valaha együtt játszott Hobóval.
Magyar származású Nobel-békedíjas
MTI
Nyolcvan éve, 1928. szeptember 30-án született a magyar származású Nobel-békedíjas író, a holokauszt-túlélő Eli (Eliezer) Wiesel. Közel negyven könyvéből több magyarul is megjelent.
A pálya szélén – katedrálisok árnyékában
Anglikán egyházzene Magyarországon: Interjú Sólyom Richárddal
„A Gabrieli Choir művészeti vezetője Sólyom Richárd. Magyar és angol szülők gyermekeként született 1965-ben Angliában, és 2000-ig ott is élt. Jó ismerője a brit zenei kultúrának, és szívügye az angol szakrális zene megismertetése a magyar zenészek és közönség körében” – olvasható a Gabrieli Choir műsorfüzetében. Az angol illetve magyar hagyományokról, egyházzenéről és a profi/amatőr kategóriák kulturális beáagyazódottságáról beszélgettem vele.
Agnes Denes retrospektív tárlata a Lumúban
MTI
Rajzok, vázlatok, grafikák, nyomatok, fotók mutatják be Agnes Denes elképzeléseit, terveit az emberiség problémáinak megoldására A harmadik évezred - egy új világkép teremtése című retrospektív kiállításon péntek óta a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
A legamerikaibb zeneszerző
MTI/PRAE.HU
Száztíz éve, 1898. szeptember 26-án született George Gershwin, a "legamerikaibb" zeneszerző, a Kék rapszódia, az Egy amerikai Párizsban és a Porgy és Bess komponistája.
Anglikán egyházzene Zuglóban
A Gabrieli Choir kóruskoncertje 2008. szeptember 28-án
Ritkán hallható angol kórusművekből ad hangversenyt a Gabrieli Choir szemptember utolsó vasárnapján a Kassai téri templomban.
Romy Schneiderre emlékezik Németország
MTI
Romy Schneiderre emlékezik ezekben a napokban Németország. Kedden lenne ugyanis 70 éves a film világának egyik legszebb és legkedveltebb színésznője, aki - bár Bécsben született - Berlinben állt először a kamera elé, s itt forgatta élete utolsó filmjét is.
"Láthatatlan" filmek a Lumúban
MTI
A prérifarkas című film vetítésével indul a Láthatatlan Filmek Klubja pénteken a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban; a sorozatban Magyarországon kevéssé ismert vagy elfeledett remekművek, mai és régebbi underground klasszikusok, avantgárd, absztrakt filmek, bizarr "B-movie"-k, a filmnyelvet megújítani akaró "metafilmek", kultikus filmszörnyetegek láthatók minden második péntek este.
Berlin-Budapest komolyzenei fesztiváltengely
musikfest berlin 08 (szeptember 4-21.)
Merről fújnak Pesten a komolyzenei szelek? Németországban járván a hagyományosan erős német-magyar kulturális hatások nyomába szegődtem, és a berlini őszi komolyzenei fesztivál apropóján megpróbáltam feltérképezni, hogy mi újat találtak ki „nyugaton”, és mi az, amit már magunkévá tettünk. Szégyenkezésre semmi okunk, de Németország felé kacsingatni továbbra is érdemes.
Felnyitják a tömegsírt, ahol García Lorca nyugszik?
Már nem ellenzi Federico García Lorca családja, hogy felnyissák azt a spanyol polgárháborús tömegsírt, ahol a spanyol költő és drámaíró nyugszik. A közismerten homoszexuális Lorcát 1936. augusztus 18-án tárgyalás és bírósági ítélet nélkül végezték ki a francóisták Granada közelében.
Írónők nemzetközi konferenciája a két Komáromban
MTI
Az európai gondolatot és nemzeti adalékait tárgyalja a női írók szemével az a konferencia, melyet szeptember 26-án és 27-én rendez az Essencelle Kulturális Alapítvány Komáromban és Komárnóban - tájékoztatta a sajtót az alapítvány elnöke.
A kiadó hozzájárulása nélkül tették közzé a helyesírási szabálygyűjteményt
MTI/PRAE.HU
Az Akadémiai Kiadó hozzájárulása nélkül tette közzé egy harmadik fél a helyesírási példatár és szabálygyűjtemény teljes tartalmát az internetes oldalán. Szolgáltatása nem jogszerű - tájékoztatta közleményben a kiadó a sajtót.
Kiállítás El Kazovszkij emlékére
MTI
A júliusban elhunyt El Kazovszkij festőművész 80 alkotásából nyílt kiállítás Rád gondolunk... emlék, megemlékezés, kiállítás címmel csütörtökön a budapesti Kieselbach Galériában.
Tarr retrospektív a Cirkóban
2008. szeptember 20-24
Szeptember 20-24 között a Cirko-Gejzír mozi felé érdemes indulnunk: szombattól szerdáig esténként Tarr Béla filmjeiből csemegézhetünk.
Új Queen-lemezzel indul a turné Budapestre is
MTI
Megjelent hétfőn a Queen együttes, azaz - ahogy az utóbbi években emlegetik - a Queen + Paul Rodgers új stúdióalbuma, a The Cosmos Rock. Az európai megjelenést csaknem másfél hónappal később követi az észak-amerikai kiadás. Elindult az angol rockcsapat turnéja, amelynek során október 28-án Budapesten is fellépnek, ebben a felállásban már másodszor.
JAK íróiskola
A József Attila Kör folytatja nagy sikerű íróiskoláját. A kurzusok 2008 október közepétől indulnak, szemináriumi formában, 12 héten keresztül heti egyszer másfél órában, legfeljebb 12 fős csoportokban.
Velencei Építészeti Biennálé: megnyíltak a pavilonok
MTI/PRAE.HU
Hetven ország jövő építészetéről alkotott elképzeléseit mutatja be a csütörtökön megnyílt 11. Velencei Építészeti Biennálé, amelyen a nemzeti pavilonokat és közös kiállítóhelyeket az első napokban a szakmai közönség, majd szeptember 14. és 23. között a nagyközönség tekintheti meg.
Rowling megnyerte a szerzői jogi pert a lexikonkészítő ellen
MTI
J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője megnyerte a szerzői jogi pert, amelyet tavaly indított egy rajongója ellen, aki enciklopédiát akart kiadni a művek alapján.
Íróiskolát indít szeptemberben a Magyar Írószövetség
MTI
Színvonalas, alapos, összetett képzést kíván nyújtani a Magyar Írószövetség szeptember végén induló, kétéves Íróiskolája - mondta Menyhért Anna, a tanoda egyik főszervezője.
Rapid drámaíróversenyt rendez a REÖK
MTI
Három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vesz részt a szegedi Regionális Összművészeti Központban (REÖK) azon a drámaíróversenyen, amelyet az interkulturális párbeszéd jegyében rendeznek meg szeptemberben.
Pompás antik mozaikpadlós épület került elő Aquincumban
MTI/PRAE.HU
Aquincum polgárvárosából utoljára több mint száz éve került elő hasonló mozaikos épület, mint most - tájékoztatta Láng Orsolya ásatásvezető, az Aquincumi Múzeum régésze csütörtökön az MTI-t.
Matthias Goerne dalestje a Budapesti Mahler-ünnep keretében
MÜPA/PRAE.HU
A Művészetek Palotájában szeptember 11-én fellépő Matthias Goerne korunk egyik legkeresettebb sztárbaritonja: népszerűségét bársonyos hangjának, a művek érzelmi és dramaturgiai átélésének köszönheti. Ezúttal Sosztakovics, Beethoven és Mahler dalciklusaiból ad elő.
Aki őrületbe kergette Ingrid Bergmant - 30 éve halt meg Charles Boyer
MTI/PRAE.HU
"No nézd csak, Maurice, nem is rossz ez a te barátod! Tud ez! Milyen jól csinálja!" - dicsérték Maurice Chevalier-nek barátját, a harminc éve, 1978. augusztus 26-án elhunyt Charles Boyert. Valóban: a fényes francia karrierjét Hollywoodért otthagyó Boyer egész jól csinálta. Négy alkalommal jelölték Oscar-díjra, s olyan filmekben játszott, mint az Algír és a Gázláng.
Barokk napok a Börzsönyben - zene a hegyek között
MTI
A világhírű angol historikus együttes, a London Baroque is fellép a kedden kezdődő Börzsöny Barokk Napokon; az ötödik alkalommal megrendezendő négynapos régizenei fesztiválnak az idén Nógrád, Szokolya, Berkenye és Vác ad otthont.
"Légvár" a szecessziós pavilonban - magyarok a Velencei Építészeti Biennálén
MTI/PRAE.HU
A Velencei Építészeti Biennálén, a világ legjelentősebb építészeti seregszemléjén két helyszínen is megjelennek magyar kiállítók, a nemzeti és a központi pavilonban is - mondta Petrányi Zsolt, a biennálé nemzeti biztosa pénteken Budapesten. Július Gyula, a magyar pavilon kurátora úgy fogalmazott: "légvárat" építenek a szecessziós nemzeti pavilonban.
Minden idők legdrágább ausztriai kiállítása nyílik Bécsben Van Gogh műveiből
MTI/PRAE.HU
Az őszi bécsi kiállítási szezon kétségkívül legnagyobb slágere az Albertina Vincent Van Gogh-tárlata lesz Rajzolt képek címmel, de a császárváros többi múzeuma is jobbnál-jobb kiállításokkal csábít. Bécsbe kéne menni...
Helikopter-vonósnégyes és elektronikus zene
MTI/PRAE.HU
Augusztus 22-én lenne nyolcvan éves a múlt század második felének egyik legjelentősebb zeneszerzője, a német Karlheinz Stockhausen. Megosztotta a kritikusokat és a közönséget, egyesek lángésznek kiáltották ki, mások szerint nem is értett a zenéhez - közömbösen azonban senkit sem hagyott.
"A szemünkkel és a szívünkkel" - Henri Cartier-Bresson
MTI/PRAE.HU
"Fényképezni annyit tesz, mint egyszerre összpontosítani a célra az agyunkkal, a szemünkkel és a szívünkkel. A fényképezés életmód" - ez volt a száz éve, 1908. augusztus 22-én született Henri Cartier-Bresson hitvallása. A múlt századi fényképészet egyik legnagyobb alakja hetven éven át nyűgözte le a világot egyedülálló látásmódjával, híressé vált fotóival - pedig a nagybetűs életbe kilépve kis híján a családi textilüzemben kötött ki.
Leonardo da Vinci házasságot közvetített?
MTI/PRAE.HU
Ha valaki 500 évvel az internetes párkeresés kora előtt született, aligha lehetett számára jobb lehetőség a "nagy Ő" felkutatására, mint hogy elkészíttette a portréját - például Leonardo da Vincivel.
Jövő nyárra halasztották a Harry Potter-bemutatót
MTI
A produkció tip-top, az égvilágon semmi baj sincs vele, csak azért kell elhalasztani a novemberre kitűzött bemutatót, mert egy nyári hétvége jövedelmezőbb nyitányt jelenthet a Harry Potter és a Félvér Herceg című filmnek.
A zongoraművész, aki hangszere mellől vezényel - Vásáry Tamás 75 éves
MTI/PRAE.HU
Augusztus 11-én lesz hetvenöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, aki már ötévesen hallás után zongorán próbálgatta a műveket.
Liszt-hetet rendeznek augusztus végén Esztergomban
MTI/PRAE.HU
Liszt-hetet rendeznek hagyományteremtő szándékkal augusztus 24. és 30. között Esztergomban. A koncertsorozatot a világhírű magyar zongoraművész-zeneszerző születésének 200. évfordulójára tervezett 2011-es Liszt-év előkészítéseként tartják.
Whitney Houston új lemezzel ünnepel
MTI/PRAE.HU
160 millió eladott lemezzel és számos Grammy-díjjal büszkélkedhet, az utóbbi években mégis drogproblémái miatt lehetett hallani róla. A negyvenötödik születésnapját augusztus 9-én ünneplő Whitney Houston a hírek szerint most jobban van, s új lemezzel készül a visszatérésre.
Sitkei Rockfesztivál a kápolnáért
MTI
Változatlan időpontban, változatlan hanggal és töretlen lelkesedéssel folytatódik augusztus utolsó hétvégéjén a Sitkei Rockfesztivál - jelentette be csütörtökön a rendezvény sajtótájékoztatóján Balázs Fecó énekes, a fesztivál ötletgazdája és egyik főszervezője.
Kiállítás csak 18 éven felülieknek - Bada Dada képei
MTI/PRAE.HU
Bada Dada (1963-2006), a közelmúltban elhunyt magyar dadaista művész munkáiból nyílik emlékkiállítás hétfőn Budapesten, a Home Galériában.
Reneszánsz a fáraók Egyiptomában - kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
MTI
A fáraók korának utolsó nagy időszakát mutatja be a budapesti Szépművészeti Múzeum Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című időszaki kiállítása. A péntektől megtekinthető tárlat 150 műtárgy, többek között a négy és fél ezer éves Palermói Kő, II. Ramszesz életnagyságú szobra, valamint egy római kori múmia segítségével hozza közel a Nílus-parti birodalom lenyűgözően gazdag kultúráját.
Nagy siker volt a debreceni színház vendégjátéka Dubrovnikban
MTI
Szép sikert aratott még a horvát színházi szakma köreiben is a Debreceni Csokonai Színház előadásában Marin Drzic Dundo Maroje (Maroje bácsi) című komédiája a Dubrovniki Nyári Játékokon szerda este. Az előadást meghívták Zágrábba és Splitbe is.
75 éves lenne Joe Tex, a rap előfutára
MTI/PRAE.HU
Listavezető és Top Ten-dalok sokasága őrzi Joe Tex amerikai soulénekes emlékét. 75 évvel ezelőtt született, s már több mint negyed százada nincs az élők sorában. Sokan a rap egyik előfutárának tartják, de emellett belekóstolt a diszkózenébe is.
Francia filmkalózok
MTI/PRAE.HU
A francia mozirajongók legalább annyi filmet töltenek le az internetről, mint amennyire jegyet váltanak a moziban - derül ki az audiovizuális kalózkodás ellen küzdő francia filmipari csoport, az Alpa felméréséből.
Mit kíván a... Szigeten fellépő?
MTI/PRAE.HU
Különös kívánságokkal állnak elő a jövő heti Sziget fesztiválon fellépő zenekarok. Egyesek minta nélküli fekete törölközőt kérnek, míg mások varrókészletet; egy punk banda pedig 7 felbélyegzett levelezőlapra tart igényt.
Kogart-ösztöndíj frissdiplomás képzőművészeknek
MTI/PRAE.HU
Nyugodt munkára kapott lehetőséget az a négy fiatal képzőművész, aki az elmúlt években elnyerte a Kogart egyéves ösztöndíját. A frissen diplomázott képzőművészek idei Re:Friss című kiállításába is bevonták az eddig díjazott három hölgyet és egy fiatalembert.
Két új pályázat a PANKKK keretében
MTI
Ismét meghirdette cserekoncert- és menedzsmentpályázatát a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért): a magyar és külföldi zenekarok együttműködésének elősegítését célzó HungaroConnections programra szeptember 22-ig, a magyar menedzsmentek és szervezőirodák fejlesztésére szolgáló pályázatra pedig szeptember 19-ig lehet jelentkezni.
Sarló és kalapács: trend vagy politika?
MTI/PRAE.HU
Politikai véleménynyilvánítás, vagy egyszerűen öltözködési trend, Oroszországban mindenesetre terjed sarló-kalapács. A pólóra vasalt Che Guevara, vagy az Árpád-sáv "divatjához" hasonlít a jelenség? Az oroszok utánajártak.
Kevés az esély a filmstúdió felépítésére Pécsett
MTI/PRAE.HU
Kevés az esély rá, hogy megépül a Sas Tamás nevével fémjelzett Greenhill Filmstúdió a volt mecseki szénosztályozónál Pécsett, mivel a területre egy másik befektető foglalót tett le a közelmúltban - mondta a vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója.
A Nyugat-busz nyári menetrendje
MTI/PRAE.HU
Az ülések helyett tologatós táblák, érintőképernyős számítógépek uralják a teret, a kapaszkodókra szerelt tablókon dokumentációk, fotográfiák, anekdoták szórakoztatják az érdeklődőket azon a piros autóbuszon, amelyet több mint egy hónapja indított útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum. A Nyugat-busz "könnyedebb" és "diákosabb" utazó változata az intézmény március 27-én nyílt, a száz éves Nyugat folyóiratot bemutató reprezentatív kiállításának.
Hetven éve halt meg Sztanyiszlavszkij
MTI/PRAE.HU
Hetven évvel ezelőtt, 1938. augusztus 7-én halt meg Konsztantyin Sztanyiszlavszkij szovjet-orosz színész, rendező, színészpedagógus és dramaturg, a XX. századi színházművészet és -elmélet korszakalkotó alakja.
A szakítás ötven módja
MTI/PRAE.HU
Szakítósblogból színdarabot? Majdnem így készült az angol színdarab, mely a közönség által beküldött sztorikból készült. Az egyik legjobb: közösségi szájton átállítani a családi állapotunkat - a 'zasszony majd csak észreveszi...
100 éve született Vajda Lajos festőművész
MTI/PRAE.HU
Száz éve, 1908. augusztus 6-án született Vajda Lajos festőművész, a szentendrei festészet és a magyar szürrealizmus egyik legnagyobb hatású mestere.
Megkezdődött a 41. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem
MTI/PRAE.HU
A történelmi városmagok közterületeinek megújítását állította szakmai előadásainak középpontjába a Szombathelyen hétfőn megkezdődött 41. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem.
Kapolcsi Bűvészeti Napok - hatszáz program, kétezer szereplő, ötvenezer vendég
MTI
A Kapolcsi Bűvészeti Napok 600 programján mintegy kétezer szereplő lépett fel, s a rendezvényeken 50 ezer látogató vett részt - mondta Márta István, a fesztivál igazgatója a tíznapos rendezvénysorozat összefoglalójaként vasárnap.
Protézisek a galériában
MTI/PRAE.HU
Emlékeznek a Toy Story I-ben feltűnő bizarr játékokra, melyeket az ellenséges szomszéd kisfiú rakott össze? Cristopher Conte "élőben" készít sosemlátott biomechanikus szobrokat.
Elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin
MTI
Életének kilencvenedik évében vasárnap éjjel Moszkvában elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író.
Egymillió könyv egy kattintásra
MTI/PRAE.HU
A világ csaknem minden eddig írt és ezután alkotott könyve elérhető lesz mindenki számára egy egyszerű rákattintással. A virtuális könyvtárban - amelyet a Google épít - már most mintegy egymillió, negyven különböző nyelven írt kötet áll rendelkezésre.
Andersen lehetetlen szerelmei
MTI
Meseíró volt, de élete korántsem volt mesés. Hans Christian Andersen szegény családban született, anyja alkoholista mosónő, apja foltozóvarga, aki a fiú kiskorában meghalt. A felnőtt Andersen, bár elismerésre és hírnévre tett szert, magánéletében zaklatott, boldogtalan volt.
Kapolcsi versíró verseny - a negyedik forduló győztesei
Arra voltunk ebben a fordulóban leginkább kíváncsiak, hogy a magyar költészet megbírkózik e azzal a kihívással, hogy egy versbe sűrítse a Beatles-t, Petőfit, a sportot, a Star Wars-sagát és a nyári strandhangulatot.
Német múzeum internetre tette Hitler műgyűjteményét
MTI
Adolf Hitler művészeti gyűjteménye - amelynek a "Führer" saját múzeumot álmodott Ausztriában - most fölkerült az internetre.
Decemberben kiadják J. K. Rowling kéziratos meséit
MTI/PRAE.HU
J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat szerzőjének öt meséjét decemberben adják ki. A kéziratokat tavaly decemberben árverezték el jótékonysági célra 1,95 millió fontért (688 millió forint), az eredetileg várt összeg negyvenszereséért - jelentette be a szerző 43. születésnapján az újabb jótékonysági vállalkozásban részt vevő három cég.
Négyoktávos szenzáció
Klazz Brothers & Edson Cordeiro: "Klaz Meets The Voice"
Crossover a javából szemptemberben, a MÜPÁban: a Klazz Brothers és a brazil csodaénekes, Edson Cordeiro lépnek fel Klazz Meets Cuba című albumukkal. Varázsfuvolától Joplinig, négy oktávon!
Rushdie az ellene kiadott fatváról készül írni
MTI
Salman Rushdie könyvet írna az ellene kiadott fatváról, azaz arról a vallási "útmutatásról", amelyet Sátáni versek című kötete megjelenése után, majd' húsz éve mondott ki rá egy iszlám vallási vezető, felszólítva a muzulmánokat az író életének kioltására.
Elloptak egy 100 millió dollár értékű Caravaggio-festményt Odesszában
MTI
Ellopták az odesszai Nyugati és Keleti Művészetek Múzeumából Caravaggio itáliai festő Ukrajnában található egyetlen alkotását, a Krisztus elfogása című festményt, amelynek értékét 100 millió dollárra becsülik - jelentette csütörtökön a korrespondent.net ukrán internetes hírportál.
Oliver Stone Stone Bush-filmjének trailere
MTI/PRAE.HU
"Mikor lesz ennek vége? Bulizol? A farkad után futsz? Részegen vezetsz? Mit képzelsz, ki vagy te, egy Kennedy? Te egy Bush vagy, viselkedj is úgy!" - korholja az idősebb Bush elnök a fiát Oliver Stone W. című életrajzi filmjének trailerében, ami az októberi bemutató előtt a héten felkerült a világhálóra.
Az eltűnt lágerzenék nyomában
MTI/PRAE.HU
Tangók, szonáták, szimfóniák: egy olasz zsidó muzsikus, Francesco Lotoro az életét tette fel arra, hogy felkutassa mindazokat a zenéket, amelyeket a náci koncentrációs táborokban írtak.
Meghosszabbították a 15. Országos Diákfilmszemle nevezési határidejét
MTI
A nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus 10-ig meghosszabbították a 15. Országos Diákfilmszemle nevezési határidejét - közölte Rudas Attila, a mustra egyik szervezőjének, a Polifilm Műhely Alapítványnak a főmunkatársa.
Mesterdalnokok: Bayreuth újított, de a minibotrány folytatódik
MTI/PRAE.HU
Lezajlott az informatikai premier Bayreuth híres fesztiválján: ezúttal a kameráké volt a főszerep. A Nürnbergi mesterdalnokok vasárnapi előadását az ünnepi játékok bő 130 éves történetében először közvetítették élőben nemcsak mikrofonok, hanem kamerák is. A fizető internetes megrendelők mellett a bayreuthi Volksfestplatzon jelen lévők óriáskivetítőn ingyen nézhették az előadást, amit a 30 éves Wagner-dédunoka, Katharina rendezett .
25 éve halt meg Luis Buñuel
MTI/PRAE.HU
"Szeretem az álmokat, még ha azok rémálmok is" - vallotta a huszonöt éve, 1983. július 29-én elhunyt Luis Buñuel Oscar-díjas spanyol filmrendező, a modern filmművészet egyik kiemelkedő alakja.
Nem csak tücsökzene
A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven-estje Martonvásáron, 2008. július 26.
Madárcsicsergés és tücsökzene, no meg Beethoven muzsikája: a martonvásári idillt a kastélyparkban adott kamarakoncerttel fokozták a Nemzeti Filharmonikusok, Vásáry Tamás pedig valósággal lebilincselte a közönséget.
Aranylemez lett az István, a király új lemezváltozata
MTI/PRAE.HU
Aranylemez lett az István, a király című rockopera új lemezváltozata. Az albumból alig több mint egy hónap alatt adták el az aranylemezhez szükséges 7500 darabot. Kérdés, nem a botrányos siófoki előadás hírére ugrottak-e meg az eladások?
Petőfik találkozója
MTI/Prae.hu
Az 1948-49-es szabadságharc 160. évfordulója alkalmából Kecskeméten meghirdetett Petőfi Emlékév nyitórendezvényén a költő családjának még élő leszármazottjai találkoztak szombaton.
„mégis jobb egy művégtag, mint fél lábbal sántikálni”
Nyelvi álarcok. Tizenhárman a fordításról. Balassi, 2008. 2600 Ft.
A Nyelvi álarcok című interjúkötetben tizenhárom neves magyar műfordító vall tapasztalatairól, műhelytitkairól és a múlt rendszer könyvpolitikájáról, miközben a kérdezők hol az irodalmárok, hol a hétköznapi olvasók pozíciójából igyekeznek őket zavarba ejteni.
Kastély & koncert
A Kastélykoncertek Eszterháza 2008 nyitóhangversenye – Fertőd, Esterházy kastély 2008. július 4.
Hogyan lehet a fertődi Esterházy-kastélyt, Haydn egykori munkahelyét életre kelteni? Kézenfekvő: a 18. századot idéző szalonban előadott, lehetőleg korhű muzsikával. A hagyományos nyári kastélykoncertek mellett idén nyártól betekintést nyerhetünk a falak zivataros közelmúltjába és kétarcú jelenébe is.
A suttogó titkai
Tracy Hogg és Melinda Blau: A suttogó titkai I-II. (Európa Könyvkiadó, Budapest, 2007.)
Az Amerikában rendkívül népszerű szerzőpár könyvének első kötetéből az olvasó mindent megtudhat, amit egy csecsemő gondozásáról és nevelésérõl tudnia kell. A második kötet a kisgyermekkor elejének (1-2. év) egyszerre gyötrelmes és örömteli idõszakával foglalkozik.
Orosz Szomszédok a múlt századból
Csajkovszkij: Anyegin. Rendezte: Kovalik Balázs. Magyar Állami Operaház, 2008. június 6.
Lírai jelenetek – írta Csajkovszkij az Anyegin partitúrájára. Bármennyire próbálta is drámává formálni a darabot Kovalik Balázs beugró rendezése, és bármilyen jó is volt a címszereplő Káldi Kiss András, a produkció mégis alatta maradt a legutóbbi Operaház/Kovalik bemutatónak. Csajkovszkij darabja tipikusan az az opera, amelyik több aktualizálást is elbírt volna.
Csehország szép, útjai jók
Szolcsányi Ákos: Csehország szép, útjai jók. Vasárnapi versek. Orpheusz, 2008. 1500 Ft
Szolcsányi Ákos lírája a küzdelmes kamaszkor, a szürke hétköznapok és a csetlő-botló szerelmek minden percét ünneppé változtatja. Első verseskönyve megjelenésének alkalmából kérdeztem költészetéről és arról, hogy a kötetével bejárt út „vezeklés, szökés, zarándoklat vagy csak / séta-e”?
Ungarische Melodie és a Tűzmadár tánca
A Budapesti Fesztiválzenekar évadzáró hangversenye 2008. május 29-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
A Fesztiválzenekar évadzáró bérleti hangversenyén Dvořák- és Sztraviszkij-műveket játszott, némiképp szokatlan összeállításban. Ha e koncert alapján kellene választanom, hogy jövő tavasszal Dvořák- vagy Sztraviszkij-maratonra kerítsenek-e sort, nem haboznék percig sem. Az orosz zeneszerző sokkal izgalmasabb, és több oldaláról bemutatható komponista mint cseh kollégája, és Fischer Iván keze alatt különben is mesterien szólnak a Sztravinszkij-darabok.
Klasszikus vagy romantikus?
A Drezdai Staatskapelle hangversenye 2008. május 23-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Zongorán közreműködött Lars Vogt, vezényelt Myung-Whun Chung
Weber – Mozart – Brahms: klasszikus vagy romantikus zeneszerzők? A kérdés első olvasásra butának tűnik, ám a Drezdai Staatskapelle hangversenyét hallgatva elbizonytalanodtam. Bár legföljebb hermeneutikai értelemben szokás klasszikusnak nevezni őket, Weber és Brahms zenéjének bécsi klasszikus gyökereihez kétség sem fér. Mozart pedig hiába minden szempontból az, d-moll zongoraversenyét a vérbeli lírikus Lars Vogt romantikus felfogásban szólaltatta meg.
Szerény sztár
Fassang László orgonaestje 2008. május 15-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, km. Óbudai Danubia Zenekar / Héja Domonkos
Fassang László zseniális szólókoncertet és felejthető zenekari hangversenyt adott ugyanaznap este. Csodálatos Bach-játéka után a huszadik századi francia orgonamuzsika krémjével ejtett ámulatba, majd a második félidőre választott Jongen: Symphonie concertantéval öngólt, de legalábbis kapufát lőtt. Kár érte!
Ufósított teremtéstörténet
Cristovam Buarque: Földalatti istenek. Fordította Ladányi-Turóczy Csilla. Palimpszeszt - Prae.hu, 2008.
Cristovam Buarque brazil író és politikus Földalatti istenek című regényéről beszélgetett a szerzővel Ladányi-Turóczy Csilla műfordító és Rákóczi István, az ELTE Portugál Tanszékének docense a kötet magyarországi megjelenésének alkalmából. A könyv nem keveset ígér: korunk nyelvén mondja újra istenek és emberek történetét!
Kulcs Gaudí életművéhez?
Esteban Martín – Andreu Carranza: A Gaudí-kulcs, Athenaeum, 2008, 438. o., 3990.- Ft
A barcelonai szerzőpáros feltalálta a spanyol(katalán?)viaszt: megírták a nemzeti-vallásos Da Vinci-kódot. Bár titkos lovagrend, rejtett üzenet és rituális gyilkosság a könyv minden oldalára jut, a végeredmény mégis inkább populáris kultúrmisszió, avagy ismeretterjesztés izgalmasan. De ki ölte meg Gaudít?
Kalapom emelem
Puccini: Bohémélet (részben szcenírozott előadás), Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2008. május 10.
Az örök fanyalgó kritikus is megemelheti időnként a kalapját. A MÜPA félig szcenírozott operaprodukciói közül talán az eddigi legjobb volt a szombaton előadott Bohémélet, de az bizonyos, hogy most talált egymásra legjobban a helyszín és az előadás. Megjegyzendő, hogy az énekesek és a zenekar voltak elsöprően jók, ezért a máskor talán zavaróan fantáziátlannak ható rendezésnek is csak örülhettünk, mivel nem sok vizet zavart.
Győri sikertörténet
A Győri Filharmonikus Zenekar koncertje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2008. április 26-án
Negyven éves hivatásos működését ünnepelte a Győri Filharmonikus Zenekar - Budapesten. A 12 (!) busszal érkezett hazai közönség mellett jócskán akadt budapesti érdeklődő is, akik vélhetőleg Madarász Iván II. zongoraversenyének ősbemutatójára voltak kíváncsiak.
Bach faksznik nélkül
A Nemzeti Filharmonikusok Bach-estje 2008. április 25-én
Üdítő élmény volt megannyi régizenei sztárkoncert után a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában hermeneutikai fakszniktól mentes Bachot hallgatni. Persze érezhetően nem (csak) "barokk szólisták" vagy Bach-specialisták léptek színpadra, mégis messzemenőkig méltánylandónak tartom azt a mára már-már bátornak minősülő kezdeményezést, hogy kizárólag a lipcsei mester műveiből adjon hangversenyt egy alapvetően modern zenét játszó nagyzenekar.
Műverbunkos és víg közöny
A Debreceni Filharmonikus Zenekar estje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2008. április 21-én
Érdektelenség fogadta a Debreceni Filharmonikus Zenekar koncertjét: alig néhány százan voltak kíváncsiak a Magyar Szimfonikus Körkép című sorozatban megrendezett eseményre. Így viszont kiderült: közönség nélkül jobb a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikája.
A főszerepben: Manon Lescaut?
Puccini: Manon Lescaut. A Debreceni Csokonai Színház előadása a Millenáris Teátrumban 2008 március 15-én
A Debreceni Csokonai Színház frissen bemutatott Puccini-produkciója vendégszerepelt a Tavaszi Fesztiválon. A nem túl hálás helyszínnek bizonyuló Millenáris Teátrumhoz kiválóan illett Szergej Maszlobojscsikov stilizált-minimalista díszlete és rendezése, ám az előadásra minden bizonnyal Haja Zsolt alakítása miatt is szívesen fogunk emlékezni.
Gyöngyösi: Passió
Gyöngyösi Levente: Lukács-passió (ősbemutató) 2008. március 18-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében
A krisztusi korba lépett Gyöngyösi Levente Lukács-passiójának ősbemutatója soha jobbkor nem lehetett volna, mint az idén a Nagyhétre eső Tavaszi Fesztivál alkalmával. A jellegzetesen „gyöngyösis” zene Vashegyi György keze alatt úgy szólalt meg, mintha legalábbis évek óta műsoron volna. De kilépett-e a fiatal zeneszerző Bach passióinak árnyékából?
Korábban kezdődött a Tavaszi Fesztivál?
Ton Koopman és az Amszterdami Barokk Zenekar és Kórus Telemann-estje 2008. március 12-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
Ton Koopman és az Amszterdami Barokk Zenekar és Kórus hangversenyét a LOW - Holland-Flamand Kultfeszt záróakkordjaként hirdették, de tévedés kizárva: Telemann-estjük sokkal inkább a BTF nemhivatalos megnyitója volt! Kár, hogy erről a magyar közönség nem értesült időben.
Iszapbirkózás a billentyűkön
Király Csaba orgonaestje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2008. március 3-án
Király Csaba koncertje a heves lelkesedés és a bősz felháborodás kiváltására egyaránt alkalmas volt. De mit is várhat az ember egy olyan koncerttől, ahol Bach és Liszt billentyűs művei felváltva szólalnak meg az orgonán és a zongorán - ugyanazon művész előadásában?
„operákot egyházi dalokbúl”
Verdi: Requiem – A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar és az MR Énekkar koncertje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2008. február 21-én
Verdi Requiemje azon monumentális romantikus egyházi művek egyike, melyekben ájtatosság alig, a színpadiasság annál nagyobb szerepet kap. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és az MR Énekkar MÜPA-beli előadása nem is fukarkodott a nagyformátumú megoldásokkal; ifjú hőstenorunk, Fekete Attila szólója azonban némi aggodalomra adott okot.
Ez a MÁV nem sztrájkol
A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye a MÜPÁban 2008. február 14-én
A vonatokra ugyan mostanában nem nagyon lehet számítani, ám más műfajban, a MÁV Szimfonikus Zenekar megbízható pontossággal dolgozik. A Magyar Szimfonikus Körkép című sorozat keretei között három magyar mester: Kodály, Bartók és Lendvay Kamilló műveiből adtak koncertet. A hangversenyen tényleg volt kép, méghozzá mozgó - de inkább ne lett volna.
Vonzások és választások
Zsolt Béla: Házassággal végződik
Hetekig nézegettem a metróban a kötet harsány reklámját, majd hónapokig húztam-halasztottam a kritika megírását. A könyv ugyanis zavarba ejtett. Nem borítója vagy prűdbe játszó bulvár-pszichoanalitikussága miatt. Az újrakiadásában az igazán unheimlich az, hogy 200x-ben úgy kell(ene) olvasni, mintha 1926 óta mi sem történt volna a politikai porondon.
Tömegsport Csajkovszkijjal
Csajkovszkij-maraton a MÜPA-ban 2008. február 2-án
Hangverseny-maratont, még, sokat! A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája közös rendezésében megtartott Csajkovszkij-nap sikere annyira egyértelmű, hogy a kérdés csak az: miért most először, és legközelebb miért csak egy év múlva?
Nemzeti filharmónia?
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szlovén Filharmónia hangversenyei 2007. január 14-én és 21-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
A szlovéneknek ugyan már van eurójuk, de zenei téren nincs mit irigyelnünk tőlük: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szlovén Filharmonikusok – európai zenekari csereprogram keretében ugyanazon bérletsorozatban szereplő - koncertjeit összehasonlítva legalábbis megnyugodhatunk. Hogy az euróbevezetés dátumát legalábbis szokatlan összefüggésbe hozni szimfonikus zenekarok művészi teljesítményével. A párhuzamnak más oka van.
Puccini forever
Puccini: Pillangókisasszony 2008. január 9. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Aki a felfokozott és koncentrált drámaiságot hiányolja az opera műfajából, ajánlom, Puccini Pillangókisasszonyát megnézve-meghallgatva győződjön meg arról, hogy igenis lehetséges görög tragédiát létrehozni dalszínházban, mégpedig mindenféle pángermán mitológia és Gesamtkunst nélkül. Puccini forever?
Új év, új föld
Újévi hangverseny a MÜPÁban. Joseph Haydn: A teremtés. Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, MR Énekkar, Fischer Ádám
Bár látszólag Isten állatkertjének nagyságát dicsőíti, a MÜPÁban az új évet s a schengeni határnyitást volt hivatott ünnepelni Haydn A teremtés című oratóriuma. Fischer Ádám keze alatt stílszerűen az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar játszott, és a közönség soraiban is szép számmal ültek sógoréktól. Egy-két év, és a bécsi újévi koncertet is lekörözzük? Remélem, elég messzire elhallatszik, hogy „mindez jó”!
Zenei múzeum
Sir Simon Rattle és Nikolaus Harnoncourt régizenei koncertjei a Bartók Béla Nemzeti Hanversenyteremben, 2007. december 11-én és 17-én
Az elmúlt héten abban a szerencsében lehetett része a MÜPÁba látogató zenebarátoknak, hogy néhány nap különbséggel két híres-hírhedt régizenei műhely titkaiba is belepillanthatott: a Harnoncourték előadását követő tetszésnyilvánítás a zenei múzeum piedesztáljára emelt, megkérdőjelezhetetlen nagyságú klasszikus(ok) előtti kötelező főhajtás, míg a Rattle-koncertet záró ováció a kissé ugyan szedett-vedett, ám a befogadóhoz közelebb jutó, élettel teli mű-élvezet csalhatatlan jele volt.
Monumentálisan minimális
Richard Strauss: Elektra (Operaház, második szereposztás, 2007. december 8.)
Richard Strauss Elektrájának bemutatója óta a hazai zenei élet az Operaház reneszánszát ünnepeli – pedig érdemes kritikusan közeledni a produkcióhoz, különösen, hogy immár a külföldi sztárénekesnők nélkül fut a darab. Kétségtelen, hogy nem csak elindult, hanem jó úton is halad az Opera, de Kovalik rendezése, és különösképp Antal Csaba díszlete rosszabbul sikerült munkáik közül való.
Quintilianustól a Mónika-showig
Nemzeti művelődés – egységesülő világ: e veretes hangzású címmel az ELTE BTK Összehasonlító irodalom- és kultúratudományi tanszéke rendezett konferenciát a kultúra és globalizáció viszonyáról prominens kutatók és gondolkodók részvételével. A kétnapos rendezvényen kiderült, hogy „a világszínpad egyetlen nagy szappanoperává válik”. A kérdés csak az, hogy Magyarország lehet-e benne több mint statiszta?
Vitriolos violin, avagy néha Homérosz is alszik
Szabadi Vilmos hegedűestje, km. Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar, vezényelt Héja Domonkos
Nagy reményekkel mentem el Szabadi Vilmos zenekari hegedűestjére, ám nagy csalódás lett belőle. Nem szerencsés két – ráadásul legendásan hangszerszerűtlen – hegedűversenyt (Csajkovszkij, Beethoven) tűzni műsorra, lehetetlen jól játszani gyenge zenekarral: fáradtan érkezett a művész, vagy tényleg a vonó volt a hibás?
Jazz + ez + az
Fassang László, Palya Bea és Vincent Lé Quang estje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2007. november 22-én
Közös estjükön Fassang László példás Bach-orgonálással örvendeztetett meg, Palya Bea népdal-interpretációival szokásához híven elbűvölte és lebilincselte a közönséget, Vincent Lé Quang pedig olyan jazz-szaxofonozást mutatott be, amitől a legsüketebb fülek is kettéálltak. De hogyan lett egy műsor a három stílusból? A potpourri jellegű (crossover?) est a vélhetőleg Palya Bea nevére mozgósult nagyszámú közönség tekintélyes részének alighanem megfeküdte a gyomrát, a hozzám hasonló elvetemültek azonban kiválóan szórakoztak! Sőt…
A szamuráj és a jedi
A Royal Philharmonic Orchestra koncertje 2007. november 12-én
A Royal Philharmonic Orchestra hangversenyének fő attrakciója a fiatal német-japán csellóművész, Danjulo Ishizaka szólója volt: Sosztakovics „szovjet” gordonkaversenyével mint kamikázék és Messerschmidt-pilóták potenciális leszármazottja porig bombázta a közönséget. A fegyverletétel a brit békefenntartó alakulatok (zenekar) közreműködésével, és Leonard Slatkin bölcs jedi-karmester vezényletével szerencsésen lezajlott, Brahms I. szimfóniájának ütemeire.
A nevem Sawyer. Tom Sawyer
Lackfi János: Halottnéző, Noran, 2007
Lackfi regénye a '80-as évek mackónadrágos kamaszvilágának állít tarkabarka emléket. A szöveg zökkenői ellenére igen vonzó, a kérdés csupán az, hogy az elbeszélő („Jancsikka”) élménytengere, a történetekben megelevenedő figurák, vagy – amint a cím némileg félrevezetően sugalmazza – a halott Apa áll-e az emlékezés gyújtópontjában. Vagy egyik sem? – Végh Dániel kritikája a tájékozott és elmélyedő olvasóknak szól.
Circus maximus
avagy Panem et circenses
Paul Potts. Hallották a nevét? Hallották énekelni? Pavarotti méltó utóda, netán a showbiz pojácája – lenyűgöző vagy gagyi? No igen, az opera-műfaj megszületése óta sztárokat nevel és kínál tálcán az őrjöngésre és szenzációra éhes közönségnek. Na de ki hiszi el, hogy egy televíziós „tehetségkutató” műsor, egy dörzsölt impresszárió és egy bábként rángatott jó torkú kispolgár megváltja a világot?
Drakula visszavág
Wolfgang Mitterer - F.W. Murnau: Nosferatu / filmkoncert 2007. okt. 15. Zeneakadémia
Néhány héttel azután, hogy csalódottan távoztunk Thierry Escaich némafilmre-orgonaimprovizáló estjéről, Wolfgang Mitterer mutatott fel alternatívát egy másik klasszikus kísértetfilm, a Murnau-féle Nosferatuhoz „orgonára és élő elektronikára” komponált kísérőzenéjével. Továbbra sem tudom, hogy tényleg koncerttermi esemény-e a műfaj, de ez utóbbi formájában legalább élvezhető. Csak minek hozzá orgona?
Ahogy tehén a tejet
A WDR Sinfonieorchester koncertje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2007. szeptember 24-én
A Kölni Rádiózenekar Richard Strauss-estje amolyan iskolás koncertnek indult. A műsorra tűzött műveket túl pedánsan adták elő; talán épp azért, mert a hatalmas apparátust igénylő darabokhoz az együttest – vélhetőleg – főiskolásokkal egészítették ki. Pedig Strauss zenéje nem az a „megtanulom-lejátszom” stílusú muzsika…
Kisértet-kíséret
Thierry Escaich orgonaimprovizációja Rupert Julian: Az operaház fantomja (1925/9) című filmjéhez 2007. szeptember 19-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
Zavarban vagyok: nem tudom, orgonakoncerten vagy mégis inkább filmvetítésen jártam-e. Thierry Escaich francia orgonafenomén Rupert Julian: Az operaház fantomja (1925/9) című némafilmjére improvizált, de játéka komoly kételyeket ébresztett bennem a kezdeményezés létjogosultságát illetően. És egyáltalán, improvizáció volt az, amit hallottunk?!?
Mahler-ünnep: összeállt a kép
3. Budapesti Mahler Ünnep, 2007. szeptember 9-16.
Azon kevesek számára, akik hűséggel végighallgatták a harmadik Budapesti Mahler Ünnep mindhárom estéjét, kiderült, miért is álmodták a szervezők egymás mellé a "málernégyet", Vajda János és Viktor Ullmann kamaraoperáit és a Thomas Hampson estjén felhangzó Csodakürt-dalokat. Irodalmárnyelven szólva: alapvető fontosságú intertextuális kapcsolatok fűzik össze a műveket. Mahler kompozíciói között ez nem is volna meglepetés; ám hogy Vajda és Ullmann librettói a kiválasztott Mahler-dalok szövegeire rímeljenek – le a kalappal a fesztivál művészeti vezetése előtt.
Budapesti Mahler Ünnep
Szeptember 9. és16. között a MÜPA immár harmadszor ad otthont Mahler-napoknak. A szó legszorosabb értelmében közép-európai zeneszerző népszerű művei mellett igazi különlegességnek ígérkező kamaraopera-bemutatókra is sor kerül, ezzel is tisztelegvén Mahler operakarmesteri tevékenysége és szellemisége előtt.
Hangverseny a hegyek között
A Hilliard Ensemble koncertje a 4. Börzsöny Barokk Napok keretében
A hegyek között tudvalévőleg völgyek bújnak meg. A Hilliard Ensemble nevének csábítására Vácra leruccant kisebbfajta tömeg pedig e völgyekből is kapott ízelítőt, mivel a hangverseny csúcsának - sajnos vagy szerencsére? - a ráadások bizonyultak. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a reneszánsz vokálpolifóniára kihegyezett műsort kortárs szerzők szösszenetei árnyékolják be.
Beethoven a szigeten
A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven-koncertje Martonvásáron, 2007. július 14.
Könnyed nyáresti hangverseny rangos előadókkal, mesés környezetben, mi az? A Nemzeti Filharmonikusok hagyományos Beethoven-estje Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában megbúvó szigeten. Vonatzúgás, madárfütty, zsúfoltság, jól ismert művek – és mégis élményszámba megy, immár 49. éve. Ebben az évben még két alkalommal!
Karosi Bálint DEMO
Karosi Bálint orgonaestje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2007. június 28-án
Először esik szó orgonazenéről a prae.hu virtuális hasábjain: az elvont komolyzenei berkeken belül is exkluzivitással bíró műfaj aktualitását az ifjú fenomén, Karosi Bálint fellépése adta. A húszas éveinek végén járó művész az Egyesült Államokban tanul Eötvös-ösztöndíjjal, s itthoni koncertjén láthatóan igyekezett megcsillogtatni szerteágazó tehetségének legjavát. Mi rejtezik a sziporkák mögött?
Az igazi Da Vinci-kód?
Javier Sierra: A titokzatos vacsora
Minden híresztelés ellenére Javier Sierra A titokzatos vacsora című regénye nem Dan Brown-klón: rövidebb és kevésbé izgalmas - cserébe nem bántóan amerikai, és tényleg Leonardo da Vinciről szól. Ezért inkább azoknak ajánlom, akiknek Umberto Eco krimijei jönnek be; de figyelem: az eladási számok a műfajnak, és nem a konkrét szövegnek szólnak! Az alábbiakban kíméletlen leleplezésnek vetem alá a kíméletlen leleplezésnek szánt könyvet.
"Ez még a köveket is megríkatná!…"
Debussy: Pelléas és Mélisande – Nemzeti Filharmonikusok, Nemzeti Énekkar, vez. Kocsis Zoltán, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 2007. június 16.
Debussy ellen-Trisztánját hallani a MÜPA-ban ritka és meghatározó élmény volt alig egy héttel a Budapesti Wagner Napok után . Az intim francia zenedráma koncertszerű megszólaltatása kiválóan passzolt a Nemzeti Hangversenyteremhez, s mindenekelőtt a francia énekművésznek köszönhetően valóban avatott és minden takarékosságával együtt is drámai előadásban lehetett részünk.
Értékes könnyűzene? Vagy Haydn is prosti volt?
Vedres Csaba: Mi az, hogy könnyűzene? - Kairosz Kiadó, Budapest, 2006
A könnyűzene olyan, mint a komolyzene, csak sokkal viccesebb? A könnyűzene komolytalan zene, melyet a társadalom léha ostobaságra hajló 95%-a hallgat? Vagy a könnyűzene egy fekete lyuk, amely végtelen gravitációjával magába szippantja a Zene-galaxis csillagközi porát?
A walkür – fogyóban az ihlet?
Richard Wagner: A walkür előadása 2007 június 8.-án a Művészetek Palotájában
A Rajna kincse után a MÜPA-béli walkür csalódást okozott, legalábbis ami a rendezést illeti: az ötletdömping helyét jóval szerényebb megoldások vették át. Persze a két zenedráma közül a második eleve kevésbé mozgalmas, mégis, olyan érzésem volt, hogy a színpadi alkotóknak nem maradt elég idejük és kedvük a Walkürhöz. A Wagner-muzsika azonban bizonyos értelemben nyert az ügyön: több ideje maradt rá az énekeseknek és a nézőknek is. Beszámoló a negyedik nap után.
A Rajna kincse = színarany
Richard Wagner: A Rajna kincse előadása a Művészetek Palotájában június 7.-én
Az opera műfajától, Wagner muzsikájától, netalántán a magyar dalszínházi viszonyoktól mindezidáig húzódozóknak üzenjük: a Művészetek Palotája produkciójában bemutatott A Rajna kincse miatt érdemes átgondolni véleményüket! Fischer Ádám csapatával teljesen újszerű koncepcióban és a rangos Wagner-fesztiválokkal (legalább) egyenragú zenei színvonalon állította színpadra a Ring első két darabját. Figyelem: még három előadás lesz e hétvégén, de aki lemaradna róla: jövőre, ugyanekkor, ugyanitt! Beszámoló az első estéről.
Kortárs pszicho-opera az Erkel színpadán
Mire alkalmas a lerobbant Erkel? Hát "beteg" darabok játszására! A legjobb példa erre Benjamin Britten "A csavar fordul egyet" című lélektani kamaraoperájának elôadása, melyet helyszínkezelésében és hangulatában talán a Krétakör Budavári Sziklakórházban tartott "Niebelung-lakópark" előadásához tudnék hasonlítani.
Családi kör
Markus Stockhausen (ős)bemutatói a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 2007. május 18-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
A koncerten Markus Stockhausen "Ascent and pause for trumpet and orchestra" című 2003-as darabjának magyarországi bemutatója és legújabb, feleségével közösen előadott "Symbiosis for trumpet and basset horn"-jának világpremierje volt hallható. Ha a hangverseny nyitószámának választott korai Britten-darab címe "Simple Symphony", akkor Stockhausen műveire leginkább a "simple concerto" megjelölés illene. Zeneszerzőnek édesapja jobb, trombitálni viszont ő tud varázslatosan.
Egy amerikai Budapesten
A New York-i Filharmonikusok koncertje Lorin Maazel vezényletével 2007. május 5-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
Mióta áll a MÜPA, már nem csak ritka és kivételes alkalmakkor lépnek fel a világ legjobbjai Budapesten. Illetve dehogy, hiszen minden világszínvonalú koncert kivételes alkalom, s különösen az volt a New York-i Filharmonikusok koncertje május 5-én. A legnagyobbak testközelből – élménybeszámoló.
Mese habbal
Vajda János / Csokonai Vitéz Mihály / Várady Szabolcs: Karnyóné
Ascher Tamás életet lehelt az Operaház poros kulisszái közé, Vajda János zenéje szellemes és fogyaszthatóan posztmodern, Csokonai utánozhatatlan rokokó börleszkje pedig olyan, mint a mentolos étcsokoládé: egyszerre keserédes és pikáns.
Jól jegyezzék meg: Szergej Kacsatrian, Szergej Kacsatrian, Szergej Kacsatrian!
A BBC Filharmonikusok koncertje 2007. április 21-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, hegedűn közreműködik Szergej Kacsatrian, vezényel Gianandrea Noseda
Ritkán örül az ember műsorváltozásnak, s még ritkábban, ha Rost Andrea mondja le koncertjét – ám ezúttal hálásak lehettünk a sorsnak. Szergej Kacsatrian szemtelenül fiatal, mégis úgy hegedül, mint... erre nem merek hasonlatot mondani. Ha tehetik, hallgassák meg, rendeljék meg felvételeit, és drukkoljunk együtt, hogy mihamarabb újra Magyarországon lépjen fel!
Brazília-Magyarország 1:1
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2007: a São Paulo-i Szimfonikus Zenekar koncertje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2007. március 25-én; Guarnieri, Bartók, Debussy, Ginasterra
Milyen zenéket írnak a másik féltekén? Hogyan játszik "európai", sőt, "magyar" muzsikát egy latin-amerikai zenekar? Egyáltalán, nincs Budapesttől egy kicsit messze Brazília? Nos, mint kiderült, épp eléggé… A São Pauloiaknak mindenesetre jobban feküdt a karneváli hangulat, mint Bartók vagy Debussy.
Tavasz, nyár, ősz, tél – és megint ősz
Az Akademie für Alte Musik koncertje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2007. március 24-én - Rebel: Elements, Vivaldi: A négy évszak
Az Akademie für Alte Musik (Berlin) egy sosem hallott, és egy unalomig ismert barokk cikluson mutatta be régizene-koncepcióját. A koncerten megtapasztalhattuk a historikus előadásmód jellegzetes tünetegyüttesét: antikvárius filologizmus keveredett extrém interpretációval. A négy évszakot ugyan sikerült felismerni, ám Berlinben maradt a produkció fele.
Forradalmi jutalomjáték
Umberto Giordano: André Chénier az Operaházban
Majdhogynem császármetszéssel, de megszületett az évad első igazi operaházi premierje: Umberto Giordano André Chénierje Selmeczi György rendezésében. Ja, hogy a "Ki nyer ma?" operatudósain kívül senki sem ismeri a szerzőt és a darabot? Nem baj, itt az idő, hogy lehulljon az álarc a plakátokon szereplő titokzatos dámáról!
Megasztár, gigakoncert, terazene?
Gustav Mahler: VIII. szimfónia – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 2007. február 10.
A méret a lényeg? Mahler VIII. = Beethoven IX. + Wagner Ring? Érdemes-e négy-ötszáz fős előadói apparátussal akadémikus komolyzenét játszani? - A sztárkoncertként beharangozott Mahler: "Ezrek szimfóniája"-előadás megmutatta, hogy néha bizony kicsinek bizonyul a Művészetek Palotája.
Ferencsik él?!
Emlékkoncert Ferencsik János 100. születésnapja alkalmából a Művészetek Palotájában
Emlékeznek még Ferencsikre? Egyáltalán: tudják a fiatalabbak, ki volt Ferencsik János? És melyik Ferencsik János? Az ifjú titán, aki egy visszaemlékező szerint néha részegen vezényelt a Zeneakadémián? Vagy a megsemmisítő tekintélyű mester, aki Furtwänglert megszégyenítően lassú tempókat tudott diktálni? Beszámoló a kanonizált értelmezésről.
Magyarok cselekedetei 2007
"SYMPHONIA HUNGARORUM 2007" Magyar Szimfonikus Körkép január 6-tól február 25-ig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben – a Debreceni Filharmonikus Zenekar január 13-ai koncertje
A MÜPA téli hangversenysorozatán a nagyobb vidéki szimfonikus zenekarok és jó néhány budapesti együttes lépnek fel, minden alkalommal egy-egy kortárs magyar szerző művét is a műsorukra tűzve. A sorozat második koncertjén, a Debreceni Filharmonikus Zenekar előadásán jártam, akik a változtatás jogával élve két Brahms-darabot, valamint Kovács Zoltán trombitára és harsonára írott Kettősversenyét adták elő.
Erkel reloaded
Verdi: Nabucco, Erkel színház, 2006. december - 2007. május
Másodlagos frissességű Verdi: Nabucco felújítással próbált nézőket toborozni decemberben az Erkel színház. Öreg épület, avítt rendezés, ám friss előadók. Néhány szó a megszorítások jegyében fogant műsorpolitikáról, avagy miért menjünk mégis az Erkelbe Nabuccót nézni?
Zenei maximalizmus
"Tribute to Steve Reich" 2006. december 6. 19.30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Amadinda Ütőegyüttes / UMZE Kamaraegyüttes / Schola Cantorum Budapestiensis
Steve Reich életművéből hangzott fel reprezentatív válogatás a Miklós-napi koncerten. Az idén hetvenéves zeneszerző magas állami kitüntetést, a szépszámú és lelkes közönség felejthetetlen élményt kapott. Steve Reich minimalista, de őserőket felszabadító hangzásvilága lenyűgöző, élő előadásban pedig a látvány tovább fokozza a zene hatását.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés