bezár
 

art&design

2008. 07. 11.
A festmény medialitása
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A festmény medialitása Papírra rajzolt "buborékrendszer", abszurd részletességgel ábrázolt lakóterek, lefejezésre váró férfi, cetlikre írt feljegyzések és apró rajzok - Lenmechanika címmel fiatal képzőművészek alkotásaiból látható kiállítás csütörtöktől a budapesti Ernst Múzeumban.
Fenyvesi Áron kurátor a sajtó képviselői számára rendezett tárlatvezetésen a kiállítás címét magyarázva az MTI-nek elmondta: a "len" a klasszikus festészeti hordozófelületet villantja fel, míg a "mechanika" olyan kontrasztot képez, amely enged megjeleníteni olyan, más konstrukcióval létrejött tárgyakat, amelyek szintén a festészetről szólnak, de a lenvászon felülettől elrugaszkodva.
 
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület által rendezett kiállítás komplexen akarja bemutatni a festészetet, nemcsak mint falakon függő, már kész tárgyakat, hanem a "létrejövés közbenségére" próbál hangsúlyt helyezni. A tárlatnak köszönhetően látható, hogy a festészethez mennyiféle módon és mennyiféle technikával lehet viszonyulni, így az összes itt lévő tárgyról el lehet mondani, hogy festmény - mutatott rá a kurátor.

A kiállítóteremben széttekintve az érdeklődő láthatja egyebek mellett Tarr Hajnal 8-szor 2 méteres, fehér papírra rajzolt "buborékrendszerét" Pedig menteset kértem címmel, valamint Navratil Judit diplomamunkáját, amely az idén végzett képzőművész eddigi lakótereit rendeli egymás mellé aprólékosan, abszurd részletességgel. Dénes Ágnes Dóra egy derékszögű táblaképpel mutatkozik be: a Piros Lilluka című alkotás egy szobabelsőt ábrázol.
Fischer Judit: ecset fest ceruzát, 2007
Fischer Judit: ecset fest ceruzát, 2007

A fény-árnyék viszonyára, a transzparenciára, az áttetszőségre keres választ kiállított alkotásával Karácsonyi László, aki plakát alapra dolgozott hipóval. A humor jellemezte önarcképen a sötét háttérből egy "horrorisztikus", csuklyás alak tekint a látogatóra.

Kis Róka Csaba képeinek felépítése a rokokó és barokk zsánermotívumokra emlékeztetnek - mondta Fenyvesi Áron az alkotásokról, amelyeken oszlopra kitűzött emberi fej, lefejezésre váró férfi, csordogáló vér, visszatérő motívumként pedig egy szakállas huszár figura látható izgalmas konstrukciókban.

Győrffy László Agytörmelékek című sorozata rengeteg cetliből, feljegyzésekből, apró rajzokból áll össze, az alkotó elmondása szerint spontán kis jegyzetekről van szó, amelyek többek között telefonálás közben születtek.

A kiállítók között szerepel még Albert Ádám, Borsos-Lőrinc Lilla, Bodó N Sándor, Csákány István, Fischer Judit, Győrffy László, Kokesch Ádám, Kovács Budha Tamás, Kupcsik Adrián, Rajzlap, Société Réaliste, Szabó Eszter, Szűcs Levente, Surányi Miklós, Tibor Zsolt, Uglár Csaba és Verebics Ágnes.

Az augusztus 31-ig látható tárlat a Na, mi van? Kortárs Magyar Művészeti Körkép kiállítás-sorozat része, amelyet a Reneszánsz Év keretében szervezett a Műcsarnok. A június 21. és augusztus 31. között, több budapesti, valamint egy miskolci helyszínen, a hazai művészeti szcéna számos magán és közintézményének részvételével megrendezett nagyszabású kiállítás-sorozat célja, hogy minél tágabb spektrumban vázolja fel a kortárs magyar művészet aktuális kérdéseit, problematikáit.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés