bezár
 

art&design

2011. 08. 22.
Bonchidai kastélynapok tizedszer
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tízedik alkalommal rendeznek kastélynapokat az erdélyi Bonchidán: augusztus 27-én és 28-án az idéntől Barock néven is hívott fesztiválon lovasbemutató, kiállítások, koncertek és néptáncosok fellépése várja a közönséget.
A szervezők, a Transylvania Trust Alapítvány, a Romániai Magyar Cserkészszövetség és Bonchida község polgármesteri hivatala a helybelieken kívül a környező településekről és Erdély más régióiból, valamint külföldről is várják a látogatókat.

A rendezvény hivatalos meghívottjai között szerepelnek néptáncegyüttesek, hagyományos, klasszikus és könnyűzenei együttesek, kézművesek, táncosok és bábszínészek.

A kétnapos fesztiválon fellép Radu Nechifor pánsípművész, a Bogáncs néptáncegyüttes, a Kalapos Band, a székelyföldi Role zenekar, a Grimus, Passeggio Együttes, továbbá a magyarországi Zanzibár együttes és a romániai Taxi zenekar.

A kastély falaira vetített háromdimenziós animációs film is a bonchidai kastély műemléképületének értékére és hasznosíthatóságára hívja fel a figyelmet - olvasható a programok szervezésében részt vevő alapítványok honlapján (www.heritagetraining-banffycastle.org és a www.transylvaniatrust.ro), valamint a Krónika című kolozsvári napilap ismertetőjében.

A fellépők mellett állandó programok is várják a közönséget, köztük gasztronómiai bemutatók, régiségek és kézműves termékek vására.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a szalagszövés, a nemezelés, a gyapjúfestés, az agyagozás és a bútorfestés tudományával is.

A reneszánsz és barokk stílusjegyeket mutató, XV. századi eredetű bonchidai Bánffy-kastély Erdély legjelentősebb műemlékei közé tartozik.

A kommunista időkben államosított és tönkretett kastélyt a rendszerváltás után kapta vissza a Bánffy-család.

Az erdélyi Versailles néven is emlegetett épületegyüttes felújítása 2001-ben kezdődött nemzetközi segítséggel. Négy éve már a Transylvania Trust Alapítvány irányítja a munkálatokat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
A Lehetnék bárki című antológiáról
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés