bezár
 

art&design

2011. 12. 11.
Történetekkel, filmmel és fotókkal tért vissza Budapestre a Báthory Expressz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszatért 15 magyar és lengyel várost átszelő útjáról a Báthory Expressz. A "kultúrbuszt" hétfőn este búcsúztatják el a Lengyel Intézetben az utazás történeteinek felidézésével, filmvetítéssel és fotókiállítással.
Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar centrum vezetője, az esemény főszervezője a hét végén arról számolt be az MTI-nek, hogy az EU soros magyar és lengyel elnökség, valamint a centrum tízéves évfordulója jegyében a nyár elején indították útjára az öreg mikrobuszt, hogy új tartalommal töltse meg a "lengyel-magyar két jó barát" kezdetű mondást. A két országot évtizedekig összekötő nemzetközi gyorsvonatról elnevezett emléktúra a hétfő esti programmal zárul.

Az utazás történetei között felidézik egy húszéves magyar fiú esetét, aki még Magyarországon kereste meg őket egy lengyel lány fényképével, hogy találják meg neki eltűnt kedvesét. A kipingált busz több mint háromezer kilométeres útján, Poznanban is megállt, ahol egy nézelődő magára ismert a járműben száradó ruhákként felcsíptetett képek egyikén. A Báthory expressz így hozta össze a szerelmespárt - mesélte Pászt Patrícia.

Az utat dokumentáló 50 órás filmes anyagból Ducki Tomek lengyel-magyar rendező fél órás filmet készített, amit ugyancsak bemutatnak a találkozón. A filmet felirattal vetítik, hogy mind a lengyel, mind a magyar nézők megértsék, milyen élményt adott mindkét félnek ez az utazás. A túrán készült fényképek kiállításon láthatók a Lengyel Intézetben. A Báthory Expressz elismerő bejegyzésekkel megtelt vendégkönyvének felhasználásával, fotókkal és történetekkel kiegészítve több mint 100 oldalas díszalbum készült - jegyezte meg a főszervező.

Bemutatják azokat az apró tárgyakat is, amelyeket az útjuk során kaptak magyaroktól és lengyelektől. Ezek között szerepel egy kétnyelvű úti szótár, 20 évvel ezelőtti lengyel-magyar focimeccsre szóló jegy és Lengyelországban kapott Túró Rudi-csomagolópapír is, mert a lengyelek ezt az édességet nagyon kedvelik - mondta a főszervező.

A krakkói centrum működésének tízéves évfordulóján idén kétnyelvű portált indítottak, amelyen már több ezer bejegyzés olvasható lengyelektől és magyaroktól egyaránt - tette hozzá Pászt Patrícia.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés