bezár
 

film

2011. 12. 17.
Webse: szakmai közösségi bázis
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Webse: szakmai közösségi bázis A nemrég startolt Webse nem csak új modellt biztosít a filmes és színházi embereknek, de egyfajta virtuális központként is kíván üzemelni a filmes és a színházi szakma számára. Horgas Péter azt szeretné, hogy a filmszakma saját hajánál fogva rángassa ki magát a jelenlegi helyzetből.
Ebben pedig a Websenek mint szakmai alapon szerveződő közösségi oldalnak is nagy szerepe lehet. A Webse megkönnyítené a kapcsolattartást a szakma képviselőivel, ugyanis az alkotók ezen az oldalon megtalálhatják a komplett stábot, ami egy film vagy előadás elkészítéséhez, összehozásához szükséges. Ez a virtuális összefogás megfelel a kor követelményeinek, hiszen manapság már a legtöbb csoport, közösség a neten keresztül szerveződik – a felszólaló színészek és szakmabeliek viszont kiemelték, hogy Magyarországon a civil mozgalmak, az aktív érdekérvényesítés tradíciójának még meg kell honosodnia.
 
A Színházi- és Filmművészeti Egyetem tanárai elmondták, hogy ők teljes mellszélességgel támogatják a kezdeményezést, és nem csak pénzügyi támogatással segítenek a Websenek, hanem diákjaikat felkészítik arra, hogy a korábbiaknál valószínűleg jóval többet fogják használni ezt a rövid filmes formát. A Webse főtámogatójának, a Magyar Telekomnak képviseletében Kovács Ildikó nyilatkozott, aki hangsúlyozta, hogy a netes közösségépítés kifejezetten költséghatékony megoldás.
 
A Webse szakmai platformja lehetőséget biztosítana a tehetséges alkotóknak, akik egyébként nem tudnák profi körülmények között megvalósítani ötleteiket, hogy műveikhez itt megtalálják a megfelelő társakat és a megfelelő pénzügyi hátteret. Több megszólított színész kiemelte, hogy a szakmában problémát jelent a kommunikáció- és az információhiány: nevezetesen, hogy a szakma egyes szegmensei (színészek, rendezők, stb.) között nincs olyan szoros kapcsolat, ami lehetővé tenné a gondtalan és széleskörű információáramlást. Sokszor színészek nem tudnak forgatásokról, vagy csak nem ismerik azokat a rendezőket, akik éppen forgatnak, így sok munkakapcsolat az alulinformáltság miatt nem jön létre. A Webse felülete sok színész szerint életmentő lehet, hiszen munkát adhat nekik, és lehetőséget biztosít a filmszakma zökkenőmentes önszervezéséhez.
nyomtat

Szerzők

-- Soós Tamás --


További írások a rovatból

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Simonyi Cecília kiállításmegnyitóval egybekötött bemutatója
Károlyi Csaba: Egy teljes év Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022.
irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés