bezár
 

art&design

2011. 12. 20.
Elsüllyedt hajók kincsei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bácsi Magda magángyűjtő tárgyait, kínai és Zsolnay-porcelánokat is bemutat a péntektől látható Elsüllyedt hajók kincsei című kiállítás a részlegesen akadálymentesített Iparművészeti Múzeumban Budapesten.
A 2012. január 15-ig látható tárlat gerincét a tengerből előkerült kínai kerámiák adják, a műtárgyak a 10. századtól kezdve egészen a 19. század elejéig mutatják be a kínai kerámiaművesség főbb korszakait - ismertette Fajcsák Györgyi kurátor a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón kedden Budapesten.

A műtárgyak egyebek mellett a Belitung, a Göteborg, a Nanking, a Santa Cruz és a Diana hajók rakományából származnak, a legtöbb elsüllyedt hajót a mai Vietnám, Indonézia, Malajzia vagy a Fülöp-szigetek partjainál érte szerencsétlenség.

Az érdeklődők emellett megtekinthetik a szárazföldi ásatások révén felszínre hozott kínai régészeti kerámiákat is, melyek a gyűjtemény időhatárait egészen a neolitikumig nyújtják.

A legkorábbi kiállított edény az időszámításunk előtti III. évezredből való, míg a sírfigurák időszámításunk szerint a 4-8. században készültek. A kiállításon fontos helyet elfoglaló, Európába érkező kínai exportporcelánok legnevezetesebb darabjai Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király (1670–1733) gyűjteményéből valók.

A tárlaton látható közel 200 darab alkotás több mint 5 ezer évet ölel fel. A legkésőbbi tárgyegyüttes 2007-ben készült a kínai porcelánkészítés fellegvárában, Csingtecsenben (Jingdezhen): az alkotás az 1745-ben, Göteborg partjainál elsüllyedt teherhajó rakományát idézi fel korhű tányérmásolatok és egy mai használatra szánt bögre segítségével.

A felajánlott gyűjtemény leendő otthonaként a múzeum "dedikált termet" fog létrehozni, azaz olyan névvel ellátott teret, mely egy gyűjtő kollekcióját tartalmazza - hangsúlyozta Takács Imre főigazgató, hozzátéve: Bácsi Magda a műkincsek felajánlásával nagy 19. századi elődeihez csatlakozott. "A jó ízléssel és nagy szenvedéllyel összegyűjtött kollekció még értékesebbé válik azáltal, ha tulajdonosa megosztja másokkal, honfitársaival, az emberiséggel".

Siklós Péter főigazgató-helyettes elmondta, hogy a 28,8 millió forint összértékű, EU-forrásból lebonyolított akadálymentesítési projekt munkálatai során a Hőgyes Endre utca felől bejáratot alakítottak ki a mozgássérült látogatók számára két parkolóhellyel.

A kerekesszékek szállítására alkalmassá tett teherlift segítségével innen válik lehetővé a kiállítóterek és egyéb kiszolgáló helyiségek megközelítése, ezen felül az első emeleten akadálymentes illemhelyet is kialakítottak. A lépcsőházban korlátrendszert alakítottak ki.

A vakokat és gyengénlátókat többek között tapintható térkép, a padlóra ragasztott vezetőcsíkok, továbbá kontrasztos és Braille-írásos feliratok segítik, míg a nagyothallók számára indukciós hurkok segítségével válnak könnyebben hozzáférhetővé a szükséges információk a kiállítóterekben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

irodalom

„Second hand magyarok” a Kis Présházban „Second hand magyarok” a Kis Présházban
György Alida és André Ferenc szerzői estje
Kövek. Barkácsolás, gyűjtögetés és Adalbert Stifter
Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés