bezár
 

art&design

2012. 11. 27.
Amy Winehouse portréja bekerült a londoni Nemzeti Arcképtár gyűjteményébe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megvásárolta és hétfőtől kiállításon mutatja be a londoni Nemzeti Arcképtár (National Portrait Gallery) a tavaly elhunyt énekesnő, Amy Winehouse portréját, Marlene Dumas festőművész munkáját.
A halványkék olajportré az első Winehouse-ról készült festmény, amely a galéria gyűjteményébe került. A portrégyűjtemény az Art Fund művészeti alapítvány segítségével vette meg a képet.
   
A dél-afrikai származású, Amszterdamban élő Dumas egy A4-es méretű lapnál kicsit nagyobb vászonra festette meg a fiatalon elhunyt, Grammy-díjas brit sztár arcképét, amelyen a kék és a fekete dominál. "Dumas harmonikus festékkezelése rengeteg érzelmi energiát hordoz" - idézte Sarah Howgate-nek, a galéria kortárs gyűjteményi kurátorának méltatását a The Daily Telegraph online cikke.
   
Dumas harminc éve fest portrékat. Főleg fotók alapján alkotja meg különleges, jellemzően csak az arcra koncentráló képeit.

Munkáit kiállították a Velencei Biennálén, önálló tárlata volt 1996-ban a Tate múzeumban, 2001-ben a párizsi Pompidou Központban és 2006-ban a New York-i MoMÁ-ban.
   
A Nemzeti Arcképtár fotógyűjteményében fényképportrék is szerepelnek Winehouse-ról.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
A Lehetnék bárki című antológiáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés