bezár
 

art&design

2012. 12. 16.
Fekete György: művészetelméleti intézetet alapít az MMA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiltakozók zavarták meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szombati közgyűlését, ahol többen egy transzparenst próbáltak kifeszíteni "Az MMA kirekesztő, a művészet szabad" felirattal, majd kivezetésük után a bejárat előtt tüntettek. Közben kiderült, vannak az MMA-ban, akik nem tartják szerencsésnek a honfitársaink magyarra és nem magyarra való osztását, s az is, hogy az MMA-n belül elméleti tagozat nem alakulhat, de új művészetelméleti intézet lesz.
Fekete György, az MMA elnöke beszédének kezdetekor a NeMMA csoport tagjai és hozzájuk csatlakozó egyetemi hallgatók "Lépjetek ki! A művészet szabad!" felkiáltást skandálva próbálták távozásra bírni az akadémia tagjait, és kifeszíteni a transzparenst, de a biztonsági őrök kivonszolták őket.

Az MMA elnöke az eseményekre reagálva közölte: "egy aljas politika van" a megmozdulás mögött. "Ezek az események is mutatják, milyen érdekköröket kezdett el sérteni az MMA léte, nekünk ezzel nem szabad törődnünk" – fogalmazott.

Kirekeszt: ő

A csoport tagjai kivezetésük után a közgyűlésnek otthont adó Vörösmarty téri irodaház előtt tüntettek. Közülük Lődi Virág az MTI-nek elmondta: többnyire művészeti egyetemek tanárai és hallgatói csatlakoztak a tiltakozáshoz. Kiemelte: nem értenek egyet azzal, hogy az MMA köztestületi státuszt kapott, ezzel ugyanis az állam ahelyett, hogy kivonulna a kultúrából, felügyelni akarja a kultúrafinanszírozást. A tiltakozók szerint félő, hogy "igazságtalan módon" osztják majd ki a kulturális támogatásokat, ráadásul a nagy horderejű változtatások előtt a szakma véleményét sem kérték ki. Mint a hangsúlyozták, az átalakulás a művészeti élet autonómiáját veszélyezteti.

"Amit Fekete György nyilatkozik vagy ami az akadémia honlapján megjelenik, az alapján ez igenis kirekesztő társaság" – fogalmazott Lődi Virág, hozzátéve: az MMA tulajdonképpen egy magánszerveződés.

A tiltakozók úgy vélték, az eddigi kultúrfinanszírozási rendszer is átgondolásra szorul, azt azonban közösen lenne kívánatos elvégezni. Mint a NeMMA blogján – http://nemma.noblogs.org/ – olvasható, a csoport létrehozásának közvetlen oka a Műcsarnok Magyar Művészeti Akadémiához csatolása.

Tagozat nem, intézet igen

Eközben a MMA tagjai között is vita bontakozott ki több kérdésben. Dávid Katalin művészettörténész kiállt az MMA elnöke mellett, és egy elméleti tagozat megalakítása mellett érvelt. Válaszában Fekete György közölte: ezt belátható időn belül nem látja megvalósíthatónak, létrehoznak azonban egy művészetelméleti intézetet, amelyben nem csak akadémikusok lehetnek tagok.

Keserü Katalin emlékeztetett arra a kiszivárgott tartalmú – számos bírálatot tartalmazó – magánlevélre, amelyet nyolc tagtársával együtt az elnöknek írt, és felvetette, hogy az MMA valamilyen módon fogja össze a DLA-val rendelkező fiatal művészektől a Kossuth- és Széchenyi-díjasokig az egész magyar művésztársadalmat.

A levelet szintén aláíró Novák Ferenc koreográfus örömét fejezte ki, amiért végre köztestületként működhet az MMA, hangsúlyozta azonban: "vannak a művészeti életben, akik másként gondolkodnak, mint mi, de ettől még nem szabad ellenségnek tekintenünk őket".

Hozzátette: olyan köztestület tagja szeretne lenni, amely pártatlan szakértelemmel foglal állást hazánk művészeti életének kérdéseiben, egyben sajnálatát fejezte ki, amiért nem beszélgethetett a tiltakozó akció résztvevőivel.

Magyar és nem magyar honfitársak: nem helyes

Szakonyi Károly drámaíró hangsúlyozta: soha nem helyeselte "azt a háború előtti éveket idéző önkényes ítélkezést, hogy honfitársainkat magyarra és nem magyarra tagoljuk", ahogy egy művész esetében is csak az általa létrehozott produktum számít, nem pedig vallási, szexuális vagy stiláris hovatartozása.

Félresikerült?

Csáji Attila festőművész emlékeztetett arra, hogy a "külvilág szemében Fekete György lett az MMA arca", és hogy ennek következtében az elnök "egy-egy félresikerült mondata a média pergőtüzébe került". Hozzátette, hogy Fekete György komoly hibákat vétett, kivételes, de megosztó személyiség.

Az MMA egyik alelnökeként tevékenykedő festő tiltakozott a médiában zajló, Fekete György elleni "vadászat" ellen, ugyanakkor figyelmeztetett: "nem helyezhetjük magunkat olyan magasságokba, hogy megítéljük mások magyarságát".

Szemadám György festőművész "csak azért, hogy nagyjából tudjuk, kik vagyunk" felolvasta, hogy kritikusaik milyen jelzőkkel illetik az MMA művészeit. "A miénk egy intarziába faragott, pántlikás, turulos hatalomátvétel, ideológiája gémeskút-szagú, köztünk vannak kerecsensólyom-tenyésztők" – sorolta a tagságot szórakoztatva. Jókai Anna író arról beszélt, hogy mindenféle nyilatkozatból szövegösszefüggés nélküli "mazsolázások történnek".

"Még nincs késő azon elgondolkodni: erkölcsileg elfogadható-e az, hogy egy emberről olyan dolgok jelenjenek meg, mint amelyek Fekete Györgyről. Ha másért nem, ezért kellene összetartanunk, hogy ez ne történhessen meg. Ha nem tudunk legalább a nagy dolgokban összefogni, ha megengedjük, hogy ebből egy ilyen darázsfészek legyen, akkor saját magunkat csúfoljuk meg és ártunk mindenfajta művészetnek" – fogalmazott.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon
Interjú Simon-Mazula Tiborral pályakezdésről, az USA-ban töltött évekről
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A blöffben nem hiszek A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
Anyaszemefénye az Újpesti Rendezvénytéren
Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról
Az Apokrif 2019/4-es lapszámának bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés