bezár
 

zene

2012. 12. 20.
A Junkies újra a színpadon
Sajtótájékoztató és közönségtalálkozó, 2012. 12. 18.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Junkies újra a színpadon Egy év kihagyás után a Junkies tagjai újult erővel folytatják a zenélést: a csapat újra koncertezik, sőt még egy nagylemezzel is előrukkoltak a fiúk. A Mi van veled? Semmi? album kilenc új dallal hivatalosan december 22-én jelenik meg.
A zenekar tagjai december 18-án egy sajtótájékoztató keretében beszéltek az új lemezről és a hosszúra nyúlt pihenőről. A zenekar frontembere, Szekeres András elmondta, hogy nagy szükség volt erre az egy éves kihagyásra, mert mindannyian úgy érezték, hogy a sok koncertezés és az állandó lemezkészítés következtében kicsit kiégtek és elfáradtak, és éppen ezért, ha így folytatják tovább, akkor megszűnnek érdekesnek, izgalmasnak lenni a közönség számára. Ezt pedig egyáltalán nem akarják. Kezdetben még az sem volt biztos, hogy folytatni akarják a Junkiest, ám néhány hónap után rádöbbentek arra, hogy hiányzik nekik ez a fajta zsongás. Újra elkezdtek együtt zenélni és dalokat írni, így született meg az új lemez, amit a közönség a világvégét követő napon már a kezébe is vehet.

Szekeres András szerint a lemez címe igen jól sikerült, hiszen maximálisan leírja az elmúlt egy évet. A cím, a Mi van veled? Semmi? a zenekaron belül már szójárássá vált. Kicsit beszólogatós, de tökéletesen jellemzi a köztes időszakot, mivel kívülről az emberek valóban úgy látták, hogy nem történik velünk semmi. Persze ez valójában nem így volt, de ezt csak nagyon kevesen tudták.A 18 év alatt ez volt a zenekar első nagyobb kihagyása, de a fiúk egyöntetűen bólogatnak, mikor a frontember arról beszél, hogy 1994 óta nagyon sokat alakult és formálódott a zenéjük.

Folyamatosan változtunk, mindig kerültek új elemek a zenénkbe és elhagytunk jópárat belőlük. E változás miatt nehéz Junkies rajongónak lenni, mert sokszor egyik lemezről a másikra olyan nagy az ugrás, hogy azt egy átlag rajongó nem képes tolerálni
.

A mostani lemez dalai jó értelemben vett pop-os dallamokkal gazdagodtak, viszont mellőzték a klisének számító metálos részeket. Mivel részben a maguk számára csinálták ezt az albumot, ezért nem kívánták meghúzni a határokat, hanem a lehető legkreatívabb módon akartak hozzáállni a dalokhoz. Az öncélú zenélésnek és a korlátok nélküli alkotásnak köszönhetően sok olyan témáról tudnak beszélni, amiről eddig még nem. Szekeres ki is hangsúlyozta, hogy már nincs kedve arról énekelnie, amiről már korábban is énekelt. Új témák, új dallamok érdeklik a zenekart. De ez teljesen természetes, hiszen időközben mindegyik tag felnőtt lett, már mindannyian meglett, 35 év feletti férfiak. A frontember szerint ebben a korban már nem akarják megváltani a világot, és a kezdeti düh is kiveszett belőlük. Sokkal kevésbé akarják kritizálni a társadalmat, inkább beletörődnek annak tökéletlenségébe.Ennek ellenére már a lemez első dalában, a Nincs Pardonban ott az a bizonyos társadalomkritika: a zenekar a Zöld Pardon nevű szórakozóhely bezárása ellen tiltakozik ezzel a számmal.

Szekeres a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy nagyon szerettek a ZP-ben koncertezni, mert igazán jó hangulatú bulik voltak ott és igazságtalannak tartják azokat az indokokat, ami miatt ezt a klassz helyet át kellett költöztetni máshová. A dalban éppen ezeket a nevetséges magyarázatokat veszik sorba. Egyébként a Petőfi Rádió már most előszeretettel játssza ezt a dalt, naponta többször is, sőt két hete slágerlistájuk élén áll. A zenekar tagjai ennek nagyon örülnek, persze nagyon meglepte őket ez a fajta siker, mert nem jellemző, hogy dalaikat a rádiók játszanák.  A Junkies többi dalát is hamarosan megismerhetik a rajongók, hiszen december 22-én a Papp László Budapest Sportarénában a Tankcsapda vendégeként lép fel a zenekar és egy 45 perces koncert keretében mutatja meg magát egy év után először. E koncerten ugyan csak két új szám hangzik majd fel, mert Szekeres András úgy véli, hogy nem jó új dalokat játszani, mivel a közönség még nem ismeri azokat, s így nem tud rájuk bulizni.

Azonban március 23-ra muszáj lesz megismerni ezeket a dalokat, hiszen a Dürer-kertben mind a kilenc szám felhangzik majd. Ezt követően a fiúk egy lemezbemutató turnéra indulnak, hogy az egész országba elvihessék hírüket és mindenkivel tudassák, hogy bizony sokkal több van velük, mint a semmi.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Interjú Optimist Prime-mel és Transibittel
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baráth Bálint válaszol
Platon Karataev koncert a Müpában
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje

Más művészeti ágakról

art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról
art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
irodalom

Úton lenni boldogság, frontra menni halál Úton lenni boldogság, frontra menni halál
Interjú Fehér Renátóval, a ŠVEJK 100 antológia szerkesztőjével
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés