bezár
 

film

2008. 10. 10.
Csak fikció a magyar foci?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csak fikció a magyar foci? Úgy tűnik, a művészetnél többet mond el a fociról az a levélváltás, mely az HBO és az Ultra Viola Bulldogs közti zajlott. Az UVB sérelmezte, hogy az újpestiek lúzerként lettek volna beállítva a mozicsatorna saját gyártású sorozatában. Ha jól bogarásszuk ki, az HBO kivette a létező focicsapatok nevét a filmből. A válaszlevél szó szerint olvasható.
Így Pálfi György, a Taxidermia és a Hukkle rendezője – aki a sorozatnak ezt az epizódját is készíti – létező csapatok neve említése nélkül rendezheti meg a Született lúzer magyar focira vonatkozó epizódját. Jelentősen nem változik meg sem az ő munkája, sem a forgatókönyvíróké.

Persze nem kizárt, hogy néhányan az akárhogyan is – legyen most nekünk Pipacs SE – elnevezett csapatban majd felismerni vélik az Újpestet, emiatt tehát ők még lúzerek maradnak. Így aztán a magyar foci is lúzer marad.

Összefoglalva: az HBO a jól bevált recepthez fordult: fikció az egész. Fikció a magyar szurkoló, fikció a magyar focicsapat, fikció a magyar foci. Joggal hihetjük tán, hogy így rázúmoltak a magyar foci valódi helyzetére. Nézzünk csak bele a nemzetközi kupákba vagy a világversenyekbe. Se Pipacs SE, se magyar foci.

Az HBO levele

Tisztelt Ultra Viola Bulldogs!

Kedves Uram!

Köszönjük, hogy levelével megtisztelt, megtiszteltek Bennünket.

Mint a magyar futball és egyéb sportok lelkes hívei és gyakorlói, az HBO munkatársai, és így produkciói sem szándékoznak akár csak a legcsekélyebb mértékben is negatív színben feltűntetni az Újpest, vagy bármely más futball klub szurkolóit, s ezt a
Született lúzer című sorozat II. évadjának részeiben sem tesszük. Sorozatunk értelmetlen, már-már viccesen morbid emberi haláleseteket dolgoz fel - mindegyikük egyedi, személyes történet, nem kötődik csoportokhoz, szervezetekhez, s nem általánosít. A most készülő második évad egyik epizódjában egy fiatalember oly mértékben esetlen, hogy bár élete nagy vágya, hogy maga is igazi futballszurkolóvá váljon, ezt saját, egyéni kompetenciái okán egyszerűen képtelen valóra váltani. Sőt...

Ez az epizód tehát sem az Ultra Viola Bulldogsra, sem más szurkolói klubra nem vet rossz fényt, hiszen nem a szurkolókról, hanem egy olyan egyénről szól, aki önhibájából alkalmatlan arra, hogy ebbe az általa mélyen tisztelt és csodált közösségbe bekerüljön. Egyetlen futball egyesület neve és színe sem szerepel továbbá a kisfilmben, így semmiféle utalással nem élünk a hazai futballszurkolók akármely csoportjára.

Bízunk benne, hogy a fentiek ismeretében már más színben látja a helyzetet, és Ön is megnézi majd a decemberben adásba kerülő új Született lúzer részeket.

További jó szurkolást, jó egészséget kívánunk Önöknek!

Tisztelettel:

az HBO Magyarország


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával
Lóth Balázs: Pesti balhé
Rodrigo Sorogoyen – Leticia Dolera – Carlos Marques-Marcet – Elena Martín – Paula Ortiz: Otthon
Maria Sødahl: Remény

Más művészeti ágakról

színház

She’s like a woman She’s like a woman
Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké elmondja)
Paul Auster: Mr. Vertigo , 21. Század Kiadó, 2020
építészet

A Magyar Zene Háza nyerte el a „Világ Legjobb Zenei Célú Fejlesztése” díjat
Az amerikai Music Cities Awards a legjobbnak minősítette a készülő épületet
irodalom

Közösség az immunitáson túl Közösség az immunitáson túl
Roberto Esposito társadalomfilozófiája és az emberi biztonsági rendszer megnyitása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés