bezár
 

art&design

2013. 03. 04.
Levéltári értékekből nyílik kiállítás Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mária Terézia 1743. március 6-án látta el kézjegyével azt a kiváltságlevelet, amellyel szabad királyi város rangjára emelte Győrt. Az esemény 270. évfordulóján, szerdán kiállítás nyílik a dokumentumot őrző győri levéltár különleges irataiból az Esterházy-palotában, s egyben megemlékeznek a közgyűjtemény fennállásának huszadik évfordulójáról is - mondta Bana József igazgató az MTI-nek hétfőn.
A tárlaton bemutatják a Mária Terézia által adományozott díszes, nagypecséttel ellátott, latin nyelvű kiváltságlevelet, amely felsorolja a Győrt megillető jogokat, egyebek között a városbíró és a tizenkét esküdt megválasztásának, továbbá a céhek megalakulásának engedélyezését, a sörfőzés, a sóárulás, a patikaállítás és a vásártartás jogát, valamint a vám és révjogot - sorolta a szakember.
   
A kiállítás az érdeklődők elé tárja a levéltár másik különleges értékét, V. Ferdinánd 1844-ből való pecsétadományozó oklevelét a király saját kezű aláírásával. Középkori okmányok, Mohács előtti időből származó oklevelek - közülük a legrégebbi 1322-ből való -, továbbá közgyűlési jegyzőkönyvek egészítik ki a tárlat anyagát.
   
Bana József az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a városi levéltár húsz évvel ezelőtti megalakulásakor 1200 iratfolyómétert tett ki a jogbiztosító iratok gyűjteménye. Két évtized alatt 2800 iratfolyóméterrel gyarapították a kollekciót.
   
A kiállítás április 30-ig tekinthető meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
Judd Apatow: Staten Island királya
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés