bezár
 

art&design

2013. 04. 06.
Derkovits-ösztöndíjas alkotók kiállítása a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendhagyó módon tágabb horizontú kiállításon mutatkozhatnak be a Derkovits Gyula alkotói ösztöndíjas fiatal képzőművészek a Műcsarnok szombaton nyíló, Derkovits - Most című tárlatán.
A Derkovits-ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal művészgenerációk legfontosabb, a független alkotómunkát lehetővé tevő támogatása. Célja, hogy segítse a tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

A kulturális intézményeket érintő szervezeti és intézményi változások miatt tavaly nem lehetett pályázni, idén pedig már új intézményi keretben, megváltozott szakmai-megvalósítói rendszerben a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) hirdette meg az ösztöndíjat, amelyre 166-an pályáztak.

Közülük a tíztagú kuratórium az Olof Palme Házban megtartott februári ülésén Antal Balázs, Balázs József Tamás, Blahó Borbála, Borsos János, Brückner János, Csató József, Kerezsi Nemere, Kis Endre, Koós Gábor, Korcsmár Eszter, Nagy Karolina, Nagy Zsófia, Németh Marcell, Orbán Gergely Kristóf, Rolik Ádám, Soós Katalin, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Ákos, Szabó Eszter, Szabó Éva Eszter, Szabó Klára Petra, Szanyi Borbála, Szvet Tamás, Takács Szilvia és Tóth Angelika pályázatát ítélte támogatandónak.

A Derkovits - Most címet viselő tárlat a hagyományokkal szakítva nem beszámoló kiállítás, hanem az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatása, lehetőséget teremtve ezáltal a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések megismertetésére is - hívja fel a figyelmet a Készman József által rendezett kiállítás ajánlója.

A szokásosnál jóval reprezentatívabb, tágabb horizontú kiállításon az ösztöndíjasok alkotásai mellett így dokumentatív jellegű anyagok is megjelennek, emellett a látogatók és a leendő pályázók betekintést nyerhetnek az ösztöndíj elbírálásának folyamatába, valamint részletesebben megismerhetik az állami támogatási rendszer működését. A kiállítás folyamán arra is lehetőség lesz, hogy fiatal művészek, leendő pályázók konzultáljanak a kuratórium tagjaival, s bemutassák portfóliójukat.

A május 12-ig látogatható tárlat számos kísérőprogramjában szerepelni fognak többek között a MANK által lebonyolított más művészeti (zenei, előadó-művészeti, műkritikus és irodalmi) pályázatok ösztöndíjasai, illetve munkáik is - közölte a Műcsarnok.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Taika Waititi: Jojo nyuszi
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
irodalom

Boldogulós békeidők Boldogulós békeidők
Gion Nándor: Rózsaméz, Magvető, 2019
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés