bezár
 

art&design

2013. 04. 12.
A kép varázsa: Fehér László festőművész születésnapi estje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Barátaival, alkotó- és kortársaival a New York Művész Páholyban ünnepli 60. születésnapján Fehér László Kossuth-díjas festőművész hétfőn este.
A kép varázsa című nyilvános esten az érkezőket vetítés fogadja legújabb festményeimből, és az esemény végén is mutatunk válogatást az életműből - mondta a művész az MTI-nek.
   
A vendégek között lesz Ungvári Tamás Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, aki 2012 júniusában kapott törzsasztalt a New York Kávéházban. Felköszönti Fehér Lászlót Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, és Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő is készül egy verssel.
   
A festőművész kitért arra, hogy úgy tervezi, a vendégekkel folytatott beszélgetések között felolvas saját szövegeiből. A fal előtt Jeruzsálemben című írását úgy akarja kezdeni, hogy megkéri zenész barátját, játssza el a Szól a kakas már kezdetű népdalt.
   
Fehér Lászlónak két kiállítása látható Budapesten: a Társalgó Galériában az Ellenfényben című tárlatán kilenc nagyméretű, 2-szer 2,5 méteres fekete-fehér pasztellképe, köztük a Nagy kavicsok vagy a Fekete lepel című munka. A kiállítás június 15-ig tart nyitva. A Cultiris Galériában, amely az Örkény Könyvesboltban van, Fehér László tizenkét pasztell képe látható április 30-ig, amikor a finisszázson Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója beszélget a festővel.
   
Fehér László 1953. március 17-én született Székesfehérváron. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1971 és 1976 között, mestere Szentiványi Lajos és Kokas Ignác volt. 1974 óta kiállító művész. A szakma a hiperrealizmus egyik jeles képviselőjének tartja. Európában szinte mindenütt, de az Egyesült Államokban is egyéni kiállításokon mutatta be alkotásait, legutóbb 2011-ben volt életművéből válogatott nagy tárlata Franciaországban, a Saint-Etienne-i Kortárs Művészeti Múzeumban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés