bezár
 

art&design

2013. 08. 01.
Milliók egy Warhol-rajzért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy és negyed millió fontos (430 millió forint) kikiáltási áron kínál megvételre az interneten egy eredetinek vélt Andy Warhol-rajzot egy brit férfi, aki korábban három fontért (ezer forint) tett szert az alkotásra egy kacatvásáron.
A 49 esztendős Andy Fields a jelek szerint megütötte a főnyereményt azzal a maroknyi rajzzal és vázlattal, amelynek egy Las Vegas-i kacatvásáron jutott a birtokába. A szakértők ugyanis az amerikai pop-art legenda, Andy Warhol egyik gyermekkori - 10, vagy 11 év körüli - rajzaként azonosították be az egyik alkotást. 
   
Az 1930-as évek vége felé született ceruza- és grafitrajzot hivatalosan 1,3 millió fontra becsülték, ám sokak szerint a mű akár ennek tízszeresét is érheti. Fields szerint a Rudy Vallee amerikai énekest és színészt megörökítő portré majdnem két évtizeddel előbbre tolja a pop-art irányzat megszületését és megmutatja, hogy Warhol már gyerekkorában is ennek jegyében alkotott. 
   
A Devon megyei Tivertonban élő Fields elmondta, a Sotheby's és a Bonhams aukciós házak szakértői is bevizsgálták a rajzot és szemernyi kétségük sincsen annak eredetiségét illetően. "Egy hivatalos hitelesítői bizottság jóváhagyása nélkül azonban nem szívesen nyilatkoznának" - mondta a férfi. 
   
Hozzátette, hogy miután először szemügyre vette a rajzot, elküldte azt az Andy Warhol Hitelesítői Bizottsághoz, amely rányomta egyedi jelét az alkotás bal alsó sarkába. "Visszaküldték, mondván, hogy nincsen elég bizonyíték, amely alátámasztaná a valódiságát. Érdemes azonban megjegyezni, hogy amikor a legkisebb kétség is felmerül egy alkotás eredetiségével kapcsolatban, akkor egyszerűen rányomják vörös betűkkel, hogy +visszautasítva+. Ennek a képnek az esetében azonban nem így jártak el" - húzta alá. 
   
Az alkotás korábban egy olyan férfi tulajdonában volt, akinek állítása szerint nagynénje az ifjú Warhol barátja és dadája volt. A férfi azóta bizonyítékok egész garmadáját halmozta fel, és elmondása szerint rendkívül örül neki, hogy komoly érdeklődők akadnak a rajzra.

Az üzletember az eBay portálon hirdette meg az alkotást 1,25 millió fontos kezdőlicittel - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sorsszimfóniák Sorsszimfóniák
Az ugyanolyanok című kiállításról
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

színház

Fel kell rúgnunk a színpadot! Fel kell rúgnunk a színpadot!
Interjú Sardar Tagirovskyval
Az Apokrif 2019/4-es lapszámának bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés