bezár
 

art&design

2013. 08. 17.
Augusztus 20. - Megnyílt a Mesterségek Ünnepe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a budai Várban a Mesterségek Ünnepe szombaton. A négynapos rendezvény vendége Kirgizisztán, középpontjában a gyapjú és a hozzá kapcsolódó mesterségek állnak.
A már az első napon rengeteg látogatót vonzó ünnepet 27. alkalommal rendezik meg az idén, azon mintegy 800 kiállító mester vesz részt.

A népi kultúra, értékeinek megőrzése azáltal is megjelenhet mindennapjainkban, hogy "olyan termékeket vásárolunk, amelyeket kézművesek, népi iparművészek készítenek" - mondta L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke az esemény szombat délutáni megnyitóján. Arra buzdított mindenkit, hogy támogassák azokat az alkotókat, akik számára a hagyományőrzés a mindennapi munka is egyben.

Szólt arról, hogy a rendezvény szervezője, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Hagyományok Házával együttműködve a kormány felkérésére elkészítette az idén tavasszal bemutatott kézműves stratégiát. "Olyan kormánya van jelenleg Magyarországnak, amely számára a népi hagyományok, a népi kultúra és ezek ápolása nagyon fontos" - emelte ki a politikus, hozzátéve: ez a terület az NKA támogatási politikájában is központi szerepet kap.

A megnyitót felvezető két kirgiz énekesnő előadását követően a kirgiz népművészeti szövetség elnöke és a magyarországi Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke mondott beszédet.

A Mesterségek Ünnepén a közép-ázsiai térségből érkező népművészek ősi technikákat, különleges eljárásokat és kézműves alkotásokat mutatnak be. Az érdeklődők egyebek mellett közép-ázsiai hengerelt mintás nemeztakarót, kirgiz fejfedőket és ékszereket láthatnak, valamint megismerhetik a szabott-varrott shirdak (nemeztakaró) készítését és a különleges csi szövést.

A műhelybemutatókon a gyapjút alapanyagként használó mesterségek, így a szövés, a viseletkészítés, a hímzés, a csipkekészítés és a nemezelés titkait is elleshetik a látogatók. A gyerekek a játszóházban a gyapjú feldolgozásának különböző szakaszaiban vehetnek részt.

A fesztiválon bemutatják tudományukat a kosárfonók, a gyertyaöntők, a kovácsok, a fafaragók és a fazekasok, az érdeklődőket pedig kézműves iskolák tájékoztatják a mesterré válás lehetőségeiről. Az idei esemény újdonsága a mesélő mesterek színpada, ahol a népművészet mesterei mondják el történeteiket.

A Savoyai teraszon és az Oroszlános udvarban a magyar és külföldi néptáncegyüttesek mellett fellép a Kerekes Band, Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, a Zurgó, a Cimbaliband, a Tárkány Művek, Bognár Szilvi, Szvorák Katalin, az Etnofon és Berecz András, emellett divatbemutatót is láthat a közönség.

A Hunyadi udvarban elhelyezett fotóponton a viseletben érkezőkről készítenek képeket, a fotókat szakmai zsűri bírálja el, a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán pedig már elindult a Vásárfia az otthonomban című képfeltöltős nyereményjáték.

Az idei rendezvényre négynapos belépőjegy is vásárolható, családi jegyből pedig több variáció van: a 2, 3 és 4 gyerekkel érkezőkre is gondoltak a szervezők.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről
art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről

Más művészeti ágakról

színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Judd Apatow: Staten Island királya
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés