bezár
 

art&design

2013. 10. 01.
Barcelonában a Szépművészeti remekművei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Barcelona legnépszerűbb tengerparti sétányán mutatja be gyűjteménye 26 remekművét, többek között Raffaello, El Greco, Velázquez és Szinyei Merse munkáinak élethű reprodukcióit Art on the Street from Budapest címmel óriásmolinókon keddtől a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).
A nagy múzeumokban őrzött remekművek az egész emberiség kultúrkincsei, ezért ezeknek az intézményeknek fontos küldetése, hogy gyűjteményeik legbecsesebb darabjait ne csak falaikon belül, hanem azokon kívül is a közönség elé tárják - közölte a keddi barcelonai megnyitón a Szépművészeti Múzeum és az MNG főigazgatója.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a tavaly egyesült két budapesti múzeum történetében ez az első alkalom ilyen bemutatkozásra. A Moll de la Fustán százezernyi helyi lakos és turista találkozhat Leonardo, Raffaello, Barend van Orley, id. Lucas Cranach, Bronzino, El Greco, Velázquez, Goya, Manet, Cézanne, Gauguin, Franz von Stuck és Schiele, valamint M.S. mester, Bogdány Jakab, Szinyei Merse, Benczúr Gyula, Székely Bertalan, Munkácsy, Ferenczy, Csontváry, Márffy, Bortnyik és Kondor Béla festményeinek reprodukcióival.

A kétéves előkészítést követően megvalósult Art on the street from Budapest című tárlat Barcelonában november 4-ig lesz látható, ezután 2014 tavaszán Madridban, majd jövő ősszel a frankfurti könyvvásáron mutatkozik be.

Medveczky Iván barcelonai magyar főkonzul arra hívta fel a figyelmet, hogy Katalóniában komoly fogadókészség van a magyar kultúrára, és a magyar zenészek, képzőművészek bemutatkozását mindig nagy érdeklődés kíséri.

Jaume Ciurana polgármester-helyettes az MTI-nek elmondta: a kiállítás Barcelona számára is különleges alkalom, hiszen a katalán főváros sem adott még otthont soha ilyen szabadtéri kiállításnak. Megjegyezte: a katalán és a magyar történelem az Árpád-házi dinasztikus kapcsolatoktól kezdve összefonódott, és a két nép kultúrája ugyanazokból az európai gyökerekből táplálkozik.

Tomás Martín, a kiállítást támogató Hewlett Packard (HP) marketingigazgatója az MTI-nek felidézte: korábban a Katalán Nemzeti Művészeti Múzeum remekműveinek reprodukcióiból rendeztek utazó kiállítást, ennek a tapasztalatait használták fel a budapesti múzeumok műkincseinek digitalizálásakor.

A HP Barcelona által kifejlesztett, pixelmentes időjárás- és rongálásálló technológia lehetővé tette, hogy a 26 festmény három méter magas molinókon, összesen nyolc installáción kerüljön ki a Moll de la Fustára. A festményeket az installációk belső oldalain eredeti méretben lehet megtekinteni - kivéve azokat a műveket, amelyek mérete meghaladja az oldalfalét -, három nyelvű képleírással. Az installációk külső oldalain a belül megtekinthető festmények egy-egy érdekes részlete látható kinagyítva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához

Más művészeti ágakról

gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része
Bodor Ádám – Sinistra körzet
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés