bezár
 

art&design

2013. 10. 25.
Díj a börtönbe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rangos művészeti díjat kapott a bekábítószerezve boltot raboló, ezért idén börtönbe került Nigel Milsom, ismert ausztrál festő.

 A művész a Doug Moran Nemzeti Portré-díjat nyerte el Uncle Paddy (Paddy bácsi) című képével - számolt be a BBC News. Az elismeréssel 150 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
    

Nigel Milsom tavaly áprilisban fegyverrel rabolt ki egy kisboltot. Bűnét beismerte, és bocsánatot kérve arra hivatkozott, hogy nem volt tisztában a cselekedetével, "azt hitte, fánkot vesz", és valami olyasmi játszódott le a fejében, mintha egy mozifilmet látna. Tettét késsel, fejszével és hamis lőfegyverrel felszerelkezve, egy másik férfival együtt követte el.
    

A korábban biztonsági őrként dolgozó festőt a bűncselekményért hatéves börtönbüntetésre ítélték. A depresszióban szenvedő művész a díjazott alkotást még akkor festette, amikor óvadék fejében szabadlábra helyezve az ítéletre várt.
    

A portrépályázat szakértő zsűrije nem ismerte az alkotókat, úgy választotta ki az idei győztest. "Az a helyzet, hogy ez volt a legjobb kép. A festményt bíráltam el, nem az alkotót" - fogalmazott Ben Quilty, a zsűri egyik tagja.
    

Az Uncle Paddy című kép Milsom nagyapjának egy barátját ábrázolja. Daniel Thomas, a másik zsűritag a művész kifinomult, kitűnő ecsetkezelését méltatta, és megjegyezte, hogy a képen a festő "egy régi vágású ausztrál arcot" jelenített meg. Milsom arról beszélt, hogy a Paddy arcára kiülő csöndes szomorúság a közelgő halál jele.
    

A művész tavaly a 30 ezer dolláros jutalommal járó Sulman-díj nyertese lett. Alig néhány héttel később rabolta ki a boltot. A bíróságon elhangzott, hogy gyors egymásutánban akkoriban vesztette el mentorát és művészeti kurátorát, valamint lánytestvérét, erős kábítószereket és gyógyszereket fogyasztott és sok alkoholt ivott.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés