bezár
 

art&design

2013. 10. 30.
San Gennaro kincsei láthatók Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ egyik legértékesebb ékszergyűjteményét mutatja be a "Nápoly kincse. A San Gennaro múzeum remekművei" című, szerdán Rómában megnyitott kiállítás, amely rendkívüli biztonsági intézkedéseket igényelt.

A Róma központjában levő Sciarra palotában február 16-ig látható tárlaton több mint hetven darab mutatkozik be a Nápolyt oltalmazó San Gennaro kincseként ismert gyűjteményből.
A kiállítás nemcsak a tárgyak páratlan értéke miatt számít rendkívülinek, hanem azért is, mert a San Gennaro kincsét alkotó majdnem 22 ezer, vallásos céllal alkotott dísz és ékszer ritkán látható. Többségüket a Banco di Napoli pénzintézet páncélszekrényei őrzik a Vezúv városában.
 

A kiállítás kiemelt tárgyának az az aranyozott ezüstből készült püspöksüveg számít, amelyet összesen 3964 drágakő díszít, közöttük 3326 gyémánt, 198 smaragd és 164 rubin. A mitrát II. Károly nápolyi király, Árpád-házi Mária magyar hercegnő férje rendelte meg egy nápolyi ötvösmestertől a városban San Gennaro tiszteletére 1713-ban tartott ünnepségekre.
 

Arany, ezüst és drágakövek díszítik San Gennaro nyakláncát is, amely a világ egyik legértékesebb ékszereként ismert. A vallási szertartásokon a nápolyi püspök által viselt díszhez az európai uralkodók küldtek drágaköveket és ékszereket.

Például Maria José, az olasz Savoia-ház utolsó királynője, aki egyik gyűrűjét küldte Nápolyba, hogy ennek kövét San Gennaro nyakláncába helyezzék be. San Gennaro nyaklánca volt az egyetlen itáliai kincs, amelyet Napoleón nem vitt el magával zsákmányként, hanem ő is drágaköveket adott hozzá - írta a Corriere della Sera olasz napilap.
 

A szent kincsek között nagyszámban találhatók egyszerű hívők felajánlásai is, akik értékes ékszerrel kérték vagy köszönték meg San Gennaro közbenjárását.
 

A kiállítás tárgyai páncélozott járművekkel tették meg az utat Nápolyból Rómáig helikopterek és gépfegyveres biztonsági őrök kíséretében. A kiállításra speciális golyóálló üveg is készült San Gennaro kincseinek védelmére.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Enyedi Ildikóval a januári Hadik Brunch-on
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
irodalom

Boldogulós békeidők Boldogulós békeidők
Gion Nándor: Rózsaméz, Magvető, 2019
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés