bezár
 

art&design

2008. 12. 01.
André Kertész fotói a Vintage Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
The Polaroids (Polaroidképek) címmel André Kertész fotóművész 25 alkotását felvonultató tárlat látható keddtől a Vintage Galériában Budapesten - közölte a kiállítóhely tulajdonosa.
A január 30-ig látogatható budapesti kiállítás olyan fotográfiákat mutat be, amelyeket eddig nem láthatott a közönség, csupán négy kép szerepelt a floridai Southeast Museum tavalyi tárlatán - tette hozzá Pőcze Attila. Az ágyon üldögélő férfi sejtelmes sziluettje, a polc mögül kinyúló kéz árnyéka, egy piramis üvegdísz sötétben, fényben pompázó részei és a házak árnyékait illusztráló képek mellett esőáztatta ablaküveg, magányosan álldogáló virágváza, a felség fényképe a virágok között, üvegszívek és az ablakkeretek árnyékai ragadják meg a látogató képzeletét a fotókat nézegetve.

A felvételek a művész Washington Square-i lakásában készültek a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején; Kertész csendéleteket komponált az ablak előtt, emlékekkel, fénnyel és árnyékkal dolgozott. A művész felesége, Elisabeth 1977-ben halt meg, ettől kezdve André Kertész sok fotóval állított emléket neki. Ekkor kapta a Polaroid SX-70 fényképezőgépet Graham Nash zenésztől ajándékba, s az alkotás közvetlensége, a mű azonnali elkészülte lázba hozta az alkotót. 

A Vintage Galéria 2007-ben már rendezett Kertész-kiállítást Budapest, Párizs, New York címmel a szerző legismertebb képeiből; a tárlat része volt a modern magyar fotográfia klasszikusait bemutató sorozatnak. 

André Kertész, eredeti nevén Kertész Andor 1894-ben született Budapesten, 31 éves korában költözött Párizsba. 1936-ban feleségével New Yorkban telepedtek le, 1964-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeumának fotográfiáért felelős igazgatója lett. 1985-ben halt meg New Yorkban. Hagyatéka részben Argentínában élő öccséhez, részben a párizsi Mission du Patrimoine Photographique-ba került. Számos amerikai múzeum és a New York-i André and Elizabeth Kertész Foundation birtokol a művész munkáiból, de végakarata mintegy 200 fotót és sok tárgyat Magyarországra, azon belül Szigetbecsére juttatott, ahol emlékszobát rendeztek be a tiszteletére.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Taika Waititi: Jojo nyuszi
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés