bezár
 

zene

2014. 08. 19.
Andy Bell ismét szólóban
Egyszemélyes musicalben remekel az Erasure énekese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem ez az első, de még csak nem is a második alkalom, hogy az Erasure pop-duó paradicsommadár dalnoka, Andy Bell szólóban próbálgatja (angyal)szárnyait. Mégsem mehetünk el szó nélkül legújabb projektje mellett, melyet maga a művész is "karrierje legnagyobb kihívásának" tart. A 22 dalt felvonultató "Torsten The Bareback Saint" címet viselő koncept mű ugyanis egy egyszemélyes zenés színdarab, melyet az Edinburgh-i Fringe Fesztiválon is bemutattak. Mi CD-n ismerkedtünk vele...  

Andy Bell nem először evez színházi vizekre - gondoljunk csak Az Usher-ház vége című Poe-novella Peter Hammill komponálta pop-opera változatára -, de akkor egy társulat tagjaként volt az egész része, most pedig egy one-man-show-ban é(nek)li meg egy poliszexuális, kortalan férfi életét, örömeit, bánatát, szenvedélyeit, frusztrációit.

Ugyan, az igaz szerelmet kutató hős Brechtet idéző dal-folyama akár Andy Bell zenés biográfiája is lehetne - ("... to tell the friends and teachers, whom he never dared say, he was gay...", "... I wanna be a star for life ...") -, a szövegkönyvért Barney Ashton a felelős. Mégis hitelesnek, "Bell-esnek" érezzük minden egyes sorát. A zenei körítés (Christopher Frost szerzeménye, Mike Allison hangszerelésében) a progresszívtől, a kabaré-varietén át a popig számtalan műfajt felölel - Andy pedig fürdik ebben a sokszínűségben és ismét bebizonyítja, hogy aranyból van a torka.

Bár, a Torsten The Bareback Saint igazán színházi darab formájában tud kiteljesedni, mégis bőven tartalmaz önálló egységként is megállni képes dalokat, mint például a Free, a Star For Life, a (messze kimagasló) Fountain Of Youth, az I Don't Like (mint másik csúcspont), a The Boy From The Sauna (újabb személyes kedvenc), a This Gay Thing Isn't Working, az Is It Not Enough?, vagy az As I Prepare To Take My Life (fantasztikusan felemelő végkifejlet).

Torsten The Bareback Saint

A heteken belül a boltokba kerülő új Erasure-album ("The Violet Flame"), és az azt követő turné kapcsán várhatóan ismét kapunk egy jó adagot Andy Bell legjavából, a Torsten The Bareback Saint biztosan nem egykönnyen merül majd feledésbe, és az énekes karrierjének egyik csúcspontjaként emlékezünk majd rá.

A külcsínben sem szűkölködő CD-kiadvány a következő címen rendelhető meg:

http://www.cherryred.co.uk/shopexd.asp?id=4737

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol

Más művészeti ágakról

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz, Magvető Kiadó, Budapest, 2022.
Képtelen képrablás - Mesék a múzeumból, Pagony, 2022
gyerek

Rajzpályázat általános iskolásoknak
Többek között Orvos-Tóth Noémi, Nyáry Krisztián és Kadarkai Endre beszélgetnek az alkotókkal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés