bezár
 

art&design

2015. 11. 06.
Ifjú kézművesek Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ifjú kézművesek munkáiból nyíl kiállítás Debrecenben, az alkotások a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra készültek.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója azt mondta, hogy csodálatos munkák érkeztek a felhívásra, ezekből a Belvárosi Galériában látható kiállítás.
    

Emlékeztetett arra, hogy 1995-ben indult útjára az első pályázat azért, hogy lehetőséget teremtsenek a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, a megmérettetésre, a hagyományok átörökítésére.
    

A kiállított darabok előzsűrizésen vettek részt négy helyszínen - Székesfehérváron, Balatonalmádiban, Nádudvaron, Debrecenben - ahol már díjazták őket.
    

V. Szatmári Ibolya etnográfus a pályázat és kiállítás összegzéseként elmondta: a 11-15, és 16-25 éves fiatalok indulhattak hat kategóriában: faragás, fazekas, fonható szálas anyagok, szövés, nemezhímzés és viselet, valamint bőrműves mesterségekben. Sárospataktól Fóton, Veszprémen át Pécsig összesen 380 pályamű érkezett a pályázatra.
    

Különösen szép munkák érkeztek Sárándról, ahol mindkét korosztály remekelt szűrrátétes alkotásokban. A nádudvariak idén is több díjat nyertek bőrből készült tarsolyokkal, táskákkal, tegezekkel, csakúgy, mint a faragott tükrökkel, székekkel és a kerámiatányérokkal, bögrékkel. Emellett a vászon- és gyapjúszőtteseik is győztesek lettek.
    

A szakember, miközben méltatta a fiatal alkotók remekműveit, szólt arról is, hogy idén csökkent a pályázók száma. 2011-ben még 91 egyéni és 67 közösségi pályázó volt, idén már csak 65 egyéni és 25 közösségi pályázó jelentkezett a megmérettetésre.
    

V. Szatmári Ibolya a döntéshozók figyelmébe ajánlotta, hogy a kézművességet - a néptánchoz hasonlóan - vezessék be önálló tantárgyként az alapfokú művészetoktatási intézményekben.
    

A megnyitó zárásaként Jantyik Zsolt elismerő okleveleket és pénzjutalmat adott át a mestereknek és tanítványaiknak. A kiállításhoz kapcsolódóan délután rendezik meg a vándorlegény konferenciát.
    

A kiállítás december 2-ig látogatható.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Sztehló Lili és egyházművészeti munkássága Sztehló Lili és egyházművészeti munkássága
Sztehló Lili színpompás üvegablakainak nyomában, Barabás Villa, Budapest
art&design

Helyhez nem kötve Helyhez nem kötve
Árnyas Koppány Ákos festőművész kiállításáról
art&design

Tükörjáték Tükörjáték
Kassákizmus 1 - 2 - 3
Az antropocén jövőtlensége a Futurum Perfectum című kiállításon

Más művészeti ágakról

Lévai Balázs: Beállás. Athenaeum Kiadó 2017.
Kritikátlan kritika Handel Susannájáról
gyerek

Kucok és Klébzelet a Kultúrkúriában
A Klebelsberg Kultúrkúria áprilisi gyermekprogramjai
Jeles András: A rossz árnyék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés