bezár
 

art&design

2009. 02. 11.
Prágában az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
AK12 címmel szerdától a prágai Magyar Kulturális Intézetben látható az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok munkáiból válogató vándorkiállítás, amelyet tavaly indított útjára a Balassi Intézet.
A tárlatot, amely az André Kertész-ösztöndíjat 1996 és 2007 között elnyert 12 magyar kortárs fotográfus mintegy 60 fényképét vonultatja fel, tavaly ősszel Budapesten, majd a francia fővárosban, az ösztöndíjasoknak szállást adó Párizsi Magyar Intézetben láthatták az érdeklődők.

Prágában, a Magyar Kulturális Intézetben április 20-ig tekintheti meg a cseh közönség a kortárs magyar fotográfia nagyszerű művészeinek munkáiból válogatott anyagot - mondta el az MTI-nek Varga György intézetigazgató.

A kiállításon Barta Zsolt Péter, Fábry Péter, Balla András, Baricz Katalin, Halas István, Bánkuti András, Szabó Barnabás, Gáti György, Vancsó Zoltán, Lugosi Lugo László, Fekete András és Benkő Imre munkái láthatók.

Varga György hangsúlyozta: a most kiállító 12 fotós szinte mindenben különbözik egymástól, a legkülönfélébb stílusok, műfajok elkötelezettjei, s a mai magyar fotóművészet szinte valamennyi nemzedékét képviselik. Azonos azonban bennük, hogy mindegyikük jelentős művész - mutatott rá a prágai intézet igazgatója.

Az ösztöndíj névadója az André Kertész néven világhírűvé vált magyar származású Kertész Andor (1894-1985). A fotográfus 31 éves korában ment Párizsba, ahol a korszak vezető fotósai közé emelkedett, és olyan nagy művészekkel került barátságba, mint Picasso, Mondrian és Chagall. A nácizmus európai térnyerése elől 1936-ban az Egyesült Államokba ment, ahol még élete alkonyán is az újítók közé tartozott. New Yorkban halt meg 1985-ben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés