bezár
 

art&design

2009. 02. 14.
Művészettel az erőszak ellen - Kun Pál roma festő kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Művészettel az erőszak ellen - ezt a felcímet kapta Kun Pál roma festőművész Ezredévek országútján című, a cigányok vándorlásait, az ősi mesterségeket megörökítő tárlata, amelyet pénteken nyitottak meg a Budai Polgárok Társasága kiállítótermében.
Az egykori Krisztina téri palota nagytermében színes világ, Kun Pál roma festő 23 nagyméretű képe fogadja a látogatót. Lovas kordé, Mária a gyermek Jézussal, Vándorlás a pusztában tevével, Drótos dráma, Porrajamos - cigány holokauszt, Az Aranykantár legendája című monda elevenedik meg a képeken. A művész elmondta, a roma eredetet viszi folyamatosan vászonra, a mítosz és a szájhagyomány útján megmaradt történeteket népéről, az ősi mesterségekről, a vallásról, a családról. "Ott vagyunk az egri vár védői között és ott a magyarok bejövetele idején" - tette hozzá.

Kerékgyártó István művészettörténész, a tállyai Közép-európai Művésztelep vezetője azt emelte ki, hogy Kun Pál, aki ugyancsak művésztelepi tag, a megmaradás makacs akaratát mutatja meg minden tragédiával szemben a Vándorlás című sorozatában.

G. Szűcs László, a kiállítás kurátora arról beszélt: a veszprémi szörnyű események hatására döntöttek úgy a festőművésszel, hogy ezzel a szép tárlattal az erőszak ellen demonstrálnak.

Tonté Erzsébet, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának képzőművészeti szakértője beszédében azt emelte ki, hogy Kun Pál a magyarországi roma festőművészek egyik legfelelősségteljesebb és leginkább hagyományőrző egyénisége, aki képein keresztül tárja a néző elé a romák kulturális örökségét.

A szakértő kiemelte:" meggyőződésem, hogy a társadalmi, kulturális, művészeti értékeinken keresztül még a mai feszült helyzetben is enyhíteni tudunk a már kialakult előítéleteken, és megelőzhetjük a még nem létezőket."

Magyarország független, szabad ország és a köztársaságban mindenkinek jár az esély, hogy ne a születése pillanatában dőljön el a sorsa, hanem a maga tehetségén, szorgalmán, akaratán múljon - tette hozzá Tonté Erzsébet.

Kun Pál ráckevei születésű roma naiv festő már 30 éve viszi vászonra a cigányság életét, kihalóban levő hagyományos értékeit. Vándoriparos édesapja mellett megtanulta a drótos, kovács, ló-gyógyító mesterséget. Első kiállítása 1975-ben volt, azóta sorozatban állítja ki munkáit Magyarországon és külföldön.

A tárlatnak helyet adó Budai Polgárok Társaságának elnöke, Rotyis József elmondta, hogy a társaság 17 éve alakult, falai között kortárs művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Kun Pál tárlata február végéig látható az I. kerület Krisztina tér 1. alatt.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Ellenállás, forradalom, bűnösök és áldozatok Ellenállás, forradalom, bűnösök és áldozatok
Kockázati tényezők. Az ellenzékiség öröksége az egykori szocialista országokban - kiállítás a FUGA-ban
art&design

Felület, tér és tömeg határán Felület, tér és tömeg határán
Oláh Norbert Tűzfalak című kiállításáról a Kahan Art Space-ben
art&design

Budapest, túl Budapesten Budapest, túl Budapesten
Az Itt van a város, vagyunk lakói című kiállításról

Más művészeti ágakról

Elhunyt Christine Nöstlinger
Szubjektív, beszámoló, Bánkitó ’28
Brad Bird: A hihetetlen család 2
irodalom

„A haldoklás névtelen morajlása” „A haldoklás névtelen morajlása”
Összeköttetések Babiczky Tibor és Rilke költészete között


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés