bezár
 

art&design

2009. 02. 17.
Lógigász fogadja az Angliába vonattal érkezőket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy hatalmas, 50 méter magas hófehér lószobor üdvözli néhány éven belül azokat, akik a kontinens felől vonattal érkeznek Angliába.
A gigantikus szobrot a délkelet-angliai Ebbsfleetnél (Kent grófság) fogják felállítani. Ennek a városnak az új nemzetközi vasútállomására érkeznek majd a Párizst Londonnal a La Manche-alagúton összekötő Eurostar szupervonatok.

A helybeli lakosoktól a 49 éves Turner-díjas Mark Wallinger terve kapta a legtöbb szavazatot. Egyértelműen utal a nemzeti sportra, közérthető, de igen egyszerű alkotás, emiatt nyerte el sokak tetszését.
Wallinger 2007-ben azzal nyerte el a rangos, bár sokszor botrányos Turner-díjat, hogy reprodukálta Brian Haw-nak, az ismert békeharcosnak a brit parlament épülete elől eltávolított, az iraki háború ellen tiltakozó spontán "installációját".

Wallinger a szobrot egy versenylóról mintázta, amelynek ő maga a társtulajdonosa. A művész betonnal megerősített üvegszálakból kívánja megvalósítani szobortervét, de még nem biztos, hogy ez sikerülni fog, mert Angliában még senki nem készített ekkora méretű szobrot.

A ló egyébként kedvelt témája volt mindig az angol művészeknek, a XVIII. században különösen. A leghíresebb "lófestőnek" George Stubbsot tartják.

A délen felállítandó lószobor párja lesz egy másik brit szobrász, Anthony Gormley 1998-ban elkészült, 20 méter magas, szögletes szárnyait 54 méterre széttáró hatalmas, az északkelet-angliai Gatesheadben látható angyalszobrának, amelyből igazi turistalátványosság lett.

Egy nagy tekintélyű brit művészeti kritikus, David Lee szerint Wallinger lova nem szobor, csak egyszerű jelkép, amelynek segítségével jobban megy majd a helyi ingatlanosoknak.

A lószobor méreteit csak a volgográdi 85 méter magas Haza anyácska szobor méretei múlják felül nagyságban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés