bezár
 

irodalom

2019. 08. 30.
Oktatásba építi a kortárs irodalmat a Szívlapát projekt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A projekt célja a kortárs költészet bevonása az irodalomoktatásba digitális eszközök segítségével: kortárs versek megismerése, értelmezése, a klasszikus és kortárs irodalom párhuzamainak, folytonosságának, áthajlásainak élményszerű felfedezése, digitális eszközök használata az irodalmi művek témáinak, élményköreinek, toposzainak, archetipikus képeinek, műfajainak stb. megismerésében, megértésében.

A digitális eszközök használatával a tanulók megtapasztalhatják, hogy az irodalom nem (vagy nem csak) történelem, hanem a saját koruk valóságának része. Láthatják a kortárs szerzők oldalait, blogjait, a közösségi oldalakon megosztott vallomásaikat – meg is szólíthatják őket –, napi kritikákat, ajánlókat, vitákat, irodalmi eseményeket, irodalmi díjakat stb., vagyis közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a kortárs irodalommal, és ennek felmérhetetlen hatása lehet.

Az iskolai kísérleteink az adott időszak tanmeneteihez igazodva folynak, a választott öt nagyobb témakör – alapvetően a Szívlapát c. kötet alapján: szerelem, születés és elmúlás, istenkeresés, lét és nemlét, ars poetica, történelem és közélet.

A csoportok a tantervi anyag feldolgozása során régi és kortárs szövegek kapcsolatait kutatják, értelmezik és osztják meg a szövegfeldolgozásos módszerek alkalmazásával:
– klasszikus (analitikus-kreatív ) szövegfeldolgozási műveletekkel (annotálás, értelmezések, összehasonlító elemzés, jegyzetek, lábjegyzetek, kommentek);
– kreatív-produktív szövegfeldolgozási műveletekkel: verbális kreatív feladatokkal (olvasói levél, komment, paródia, parafrázis, saját írás, slam poetry, blogolás stb.), illetve grafikus feladatokkal (idővonal, gondolattérkép, szófelhő stb.);
– multimédiás szövegfeldolgozási műveletekkel: képszerkesztéssel (illusztrációk, grafika, festmény, montázs, kollázs stb., kiadvány – antológia, újság, könyvborító, infografika, plakát stb.) és videószerkesztéssel (magazinműsor, verstrailer, interjú, versvideó stb.).

A Szívlapát projektet az MTA-ELTE Digitális Írástudás és Irodalomoktatás Kutatócsoport munkájában résztvevő magyartanárok indították el a 2018-2019-es tanévben.

Képek forrása: Szívlapát projekt

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
irodalom

Súlytalanul nehezedik Súlytalanul nehezedik
Moesko Péter, Megyünk haza, Műút, 2019.
irodalom

Lehet igazad úgy is, hogy oda se nézel Lehet igazad úgy is, hogy oda se nézel
Kiss László–Bérczesi Róbert: Én meg az Ének. Behúzott szárnyú felfelé zuhanás, Budapest, Athenaeum, 2019.
irodalom

Huszonegyedik #11 Huszonegyedik #11
Történetmondás 2.0 - Játéktudomány és transzmedialitás


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés