bezár
 

art&design

2019. 10. 05.
A Mintázat és dekoráció amerikai mozgalom munkáiból nyílik kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Mintázat és dekoráció amerikai mozgalom munkáiból nyílik kiállítás a Ludwig Múzeumban Az amerikai Mintázat és dekoráció mozgalom tizenhárom alkotójának munkáiból nyílik kiállítás a fővárosi Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

A Mintázat és dekoráció (Pattern and Decoration) mozgalom az 1970-es évek közepétől bontakozott ki az Egyesült Államokban a koncepcionális, doktriner absztrakt művészettel szemben, visszanyúlva a sormintához, az ornamentikához - mondta el a kiállítás pénteki sajtóbejárásán Fabényi Julia, a múzeum igazgatója.

A kiállítást az aacheni Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórum és a bécsi Modern Művészeti Múzeum Ludwig Alapítvány (MUMOK) állította össze, a tárlat budapesti kurátorai Jan Elantkowski és Petró Zsuzska.

A mainstream művészettel szemben indult Mintázat és dekoráció mozgalom kevésbé ismert a volt keleti blokk országaiban, nem igazán volt még nagyobb szabású átfogó kiállításuk a térségben. A mozgalom társadalmi-politikai kontextusát a hippikorszak, az ember jogi mozgalmak adták. A szembehelyezkedés a nyugati művészeti kánonnal, a marginális művészeti gyakorlatok és társadalmi csoportok felkarolása jellemezte a csoport eszmei-művészeti törekvéseit - hangsúlyozta a két kurátor. Példa erre Miriam Schapiro, aki a feminista művészeti közösség egyik vezéregyénisége volt. Az otthon melegét sugárzó, alapjegyeiben női formákba öntött munkáit - például a Rózsaszín virágos legyező című alkotást - különféle lakástextilek, ruhaanyagok, terítők felhasználásával készítette - mondta el Petró Zsuzska.

A díszítőművészet felfedezésének szentelte a pályáját Robert Zakanitch, aki viszont elutasította, hogy azt sztereotip módon kizárólag a nőiességgel azonosítsák. Festményein csehszlovák származású nagyszülei lakásából vett tapéták, minták, motívumok tűnnek fel - emelte ki Jan Elantkowski.

A sajtóbejáráson Petró Zsuzska elmondta: a navahó indiánok kézműves munkái, a tradicionális kínai papírkivágások és a hagyományos keleti szőnyegek jelentették a fő inspirációt Kim MacConnel textilre, lepedőre festett alkotási számára, amelyeken gyümölcs-, állat- és növénymotívumok, valamint kereskedelmi árucikkek, például mosógépek és vasalók is feltűnnek. A művész személyesen is jelen lesz a kiállítás péntek esti megnyitóján.

Erősen kötődött a feminista mozgalomhoz Joyce Kozloff is, akinek absztrakt geometrikus munkái - köztük a Kerámiacsempe-padló című monumentális alkotás - a muszlim ornamentikában gyökereznek, ugyanakkor a keleties motívumokat nyugati módra teljesen szabadon használja.

A queer identitást és a szakralitást vegyíti alkotásaiban Thomas Lanigan-Schmidt. Radikálisan maximalista felfogással bír a díszítésről és dekorációról, művei - olykor popkulturális motívumokkal kiegészítve - a keresztény ikonográfiát idézik. Példa erre az Ikonosztáz című installációja, amely többek között műanyagokból, alufóliából és papírmaséból készült, egyszerre keltve nagyszabású és giccsbe hajló hatást - mondta Jan Elantkowski.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként megrendezett Mintázat és dekoráció című kiállítást január 5-ig lehet látogatni a Ludwig Múzeumban.

Kép: MTI

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi a válaszunk? Mi a válaszunk?
A Deák17 Galéria „Reflex” című kiállításáról
art&design

Anarchia, raktárkoncert, graffiti Anarchia, raktárkoncert, graffiti
Orbán Viktor és Soros György dr. Máriás műtermében
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról
art&design

Apró betekintés Dürer korába Apró betekintés Dürer korába
Már online is részt vehetünk a Dürer kora kiállításon

Más művészeti ágakról

Pálfi György filmrendezővel a filmkészítés kollektív alkotói mechanizmusairól, fordulatokról, szenvedélyről és rendszeren kívüliségről
Balássy Fanni: Hol is kezdjem. Tilos az Á Könyvek, 2020
irodalom

Zárt perspektívák Zárt perspektívák
Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés