bezár
 

film

2020. 01. 16.
Út egy új kánon felé: bemutatkozik az első online magyar filmtörténeti lexikon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Út egy új kánon felé: bemutatkozik az első online magyar filmtörténeti lexikon A héten mutatták be a Magyar filmek a kezdetektől napjainkig című online lexikont, amelynek első száz szócikke már elérhető a nagyközönség számára. A cél egy csaknem minden filmtípusra kiterjesztett, elsősorban esztétikai szempontú válogatás, amely képes felmutatni a magyar filmtörténet hallatlan gazdagságát.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének gondozásában 2019-ben az irodalmi szócikkekkel kezdődött meg az a munka, amelyet idén a filmművészetre is kiterjesztettek. Az online lexikon a magyar filmművészet legkiemelkedőbb alkotásai köré szerveződik. Ez a fajta műközpontú gondolkodás elsősorban esztétikai szempontok mentén válogatta össze korpuszát, amelynek darabjai együttesen egy történeti narratívát is létrehoznak, ilyen módon alakítva a magyar filmtörténeti kánont. 

Ahogyan a szerkesztőbizottság vezetője, Gelencsér Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, határozott céljuk volt, hogy a legújabb kutatási eredmények fényében finomhangolják az eddigi hazai vonatkozású filmtörténetírásokat, elsősorban azáltal, hogy kiterjesztették a vizsgált művek körét a nagyjátékfilmeken túlra. Így került bele a korpuszba a dokumentum-, a rövid-, a kísérleti, az animációs, valamint az ismeretterjesztő film műfaja is, és ennek az új megközelítésnek köszönhetően váltak a vizsgálat tárgyává a korábban méltatlanul mellőzött, ún. szórakoztató filmek is, valamint az 1945 előtti hazai filmgyártás kiemelkedő alkotásai.

A tervezett kb. 500 szócikkből mostanra mintegy száz készült el. Egy-egy szócikk nagyjából 5000 karakter terjedelemben adja a filmek rendkívül tömör, de átfogó történeti és alkotói életműben való elhelyezését, formai és tartalmi elemzését, valamint lehetséges értelmezési javaslatát. A további tájékozódást a szócikkek végén található szakirodalmi ajánlások segítik. A Gelencsér Gábor mellett dolgozó szerkesztőbizottsági tagok, Muhai András, Pápai Zsolt, Varga Zoltán, valamint a szócikkek további szerzői kiemelten fontosnak tartják munkájuk köznevelési és ismeretterjesztő funkcióját is. Ilyen formán mindvégig arra törekedtek, hogy az interneten ingyenesen elérhető tudásanyag a kifogástalan szakmaiság mellett tömör és közérthető legyen, és hasznos kiindulópontul szolgáljon a nagyközönség számára a magyar filmművészeti hagyomány feltérképezéséhez.

 

A lexikon elérhetősége:

http://www.mmalexikon.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Varsics Péter: Így vagy tökéletes
John Krasinski: Hang nélkül 2.
Magnus von Horn: SWEAT
Kocsis Ágnes: Éden

Más művészeti ágakról

A Mirrén titkának könyvbemutatója
Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés