bezár
 

art&design

2009. 05. 31.
Eddig ismeretlen Endre Béla-portré került Hódmezővásárhelyre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a legendás nagybányai művésztelepről szóló tárlat szombati megnyitóján Jurecskó László és Tóth Károly művészettörténészek egy eddig ismertetlen Endre Béla-portrét adtak át Nagy Imrének, a Tornyai-múzeum igazgatójának.
A mű tartós letétként került a vásárhelyi közgyűjteménybe, az érdeklődők a festményt a Nagybánya-kiállításon, majd a tárlat zárását követően az Alföldi Galéria állandó kiállításán tekinthetik meg.       

A közelmúltban aukción bukkant fel egy Hegedűs László által 1899-ben Párizsban festett férfiportré, mely nagy valószínűség szerint Endre Bélát ábrázolja. Endre Béla a századforduló karakteres művésze volt, aki együtt, egy műteremben alkotott Tornyai Jánossal és Rudnay Gyulával.       
„A szentesi születésű, ám Vásárhelyen felnövő Hegedűs László (1899-1911) a századforduló éveiben Párizsban tanult, hasonlóan mint Endre Béla (1870-1928), akivel valószínűleg szoros ismeretségben volt, és a francia fővárosban is tartották a kapcsolatot” - mondta Tóth Károly művészettörténész.     

Az Alföldi Galéria állandó kiállításán most is látható egy kis méretű festmény, mely a párizsi mulatóban hegedű szó mellett búslakodó Endre Bélát ábrázolja. Tóth Károly szerint feltételezhető, hogy ezzel egy időben készülhetett a most előkerült műalkotás, mely a két külföldön tanult és itthon jelentős életművet létrehozó festő 110 évvel ezelőtti közös párizsi kalandjának emléke.     

A Hegedűs László festette Endre Béla-portrét a MissionArt Galéria tulajdonosa, Jurecskó László és a galéria hódmezővásárhelyi születésű művészettörténésze, Tóth Károly közösen megvásárolták, és most a Tornyai János Múzeum számára hosszú távú letétbe adják. Mint mondták azért, hogy a vásárhelyi közönség is megismerkedhessen az alkotással, illetve hogy bizonyítsák a köz- és magánszféra pozitív együttműködési lehetőségét a mecenatúra területén.     

A legendás nagybányai művésztelep alkotóinak csaknem kilencven festményéből és grafikájából nyílt kiállítást július 12-éig tekinthetik meg az érdeklődők az Alföldi Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Lehetnék bárki című antológiáról
Judd Apatow: Staten Island királya


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés