bezár
 

irodalom

2020. 03. 09.
Kortárs irodalmat a középiskolákba!
Március 13-ig várja a Margó középiskolák jelentkezését, 18-án olvasókör
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs irodalmat a középiskolákba! Március 13-ig várja a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár középiskolák jelentkezését a 2020-as adományosztásra, melynek keretében húsz középiskolába juttatják el kortárs magyar szerzők műveit. A program célja a kortársak elérhetővé tétele a középiskolások számára, így a könyvcsomagba olyan, a Margónál megjelent, szakmai alapon válogatott szerzők 2019-es művei kerültek, melyek népszerűsíthetik a kortárs irodalmat a fiatal olvasók körében. 

Hiszen mire marad általában legkevesebb ideje egy középiskolai magyartanárnak? A magyarórákon odafigyelők tudják, hogy nem Puskin Anyeginjéről és Tatjána levelének részletes elemzésére. Az érettségi évébe sűrűsödő kortárs irodalom, amennyire aktuális nyelven beszélhet és aktuális jelenségeket mutathat be, sok esetben alul van reprezentálva az iskolai tananyagban. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár ezért 380 darab könyvet szállít országszerte húsz válogatott iskolába, hogy a fiatalabb generációk jelenének részesei legyenek a kortárs magyar szerzők. 

A tavaly tavaszi Margó fellépőiről Valuska Gábor készített portréfotókat, melyeket ősszel a Várkertben állítottak ki. A képeket végül egy jótékonysági aukció keretében aztán árverésre bocsátották, a befolyó összegből pedig, melyhez több kiadó is hozzáadott, a Margó idén 380 könyvet vásárolt. A műveket a Magyar Irodalomtörténeti Társaság (MIT) szakmai együttműködésével a Margó szervezői választották ki, a listát pedig 2019 év végén tettek közre:

1. Fehér Boldizsár: Vak majom (Margó-díj 2019)
2. Grecsó Krisztián: Vera (Aegon Irodalmi Díj, jelölt)
3. Vass Norbert: Indiáncseresznye 
4. Rossz versek és 14 el nem beszélt történet
5. Tóth Krisztina: Fehér Farkas (Aegon Irodalmi Díj, jelölt)
6. Bodor Ádám: Sehol (Aegon Irodalmi Díj, jelölt)
7. Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba
8. Pál Sándor Attila: Balladáskönyv
9. Szabó Imola Julianna: Lakása van bennem
10. Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Aegon Irodalmi Díj jelölt)

Tavaly az adománygyűjtés keretében egy millió forint gyűlt össze, és tizennégy iskolához jutottak el 2018-as kiadású művek, idén már húsz középiskola csatlakozhat a programhoz. A kiválasztott iskolák 2020 első negyedévében kapják meg a könyveket, melyben az MIT is segítségre lesz. A Margó középiskolák jelentkezését várja rövid motivációs levéllel, március 13-ai jelentkezési határidővel, az eredmények pedig március 17-én lesznek közzétéve. A tavalyi adományosztásról videót is készítettek a szervezők. 

A Margó Olvasókör továbbá minden hónap utolsó szerdáján ül össze, hogy a résztvevők megvitassanak egy kiválasztott könyvet. Márciusban ez Molnár T. Eszter Teréz vagy a test emlékezete című kötete lesz abúzusról, családon belüli erőszakról, mely könyv „töredékes és mégis univerzális elbeszélése egy trauma utóéletének” - olvasható a kötet hátoldalán. Az olvasókör március 18-án, 18:00-kor találkozik a Hadik Kávéházban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Beszélgetések Pilinszkyvel Beszélgetések Pilinszkyvel
Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal - Egy párbeszéd regénye, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Tollvonásnyi élet Tollvonásnyi élet
Max Porter: A bánat egy tollas állat, Jelenkor Kiadó, 2020
irodalom

Rejtély és megvilágosodás kitartás-ügyben Rejtély és megvilágosodás kitartás-ügyben
Szilasi László: Kései házasság, Magvető, 2020

Más művészeti ágakról

Ultraviolet a Netflixen 
Jacek Borcuch – Andrzej Dragan – Krzysztof Garbaczewski – Renata Gasiorowska – Pawel Lozinski, Jan P. Matuszynski –Tomek Popakul – Jerzy Skolimowski – Krzysztof Skonieczny – Malgorzata Szumowska – Mariusz Trelinski – Magnus von Horn – Anna Zamecka – Xawery Zulawski: Otthon
Fókuszban a női filmek és alkotók


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés