bezár
 

színház

2020. 10. 06.
A fából faragott királyfi újra a Szegedi Kortárs Balett előadásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fából faragott királyfi újra a Szegedi Kortárs Balett előadásában Bartók Béla halálának 75. évfordulójára emlékezve nyolc év után ismét műsorára tűzi Juronics Tamás nagy sikerű koreográfiáját, A fából faragott királyfit a Szegedi Kortárs Balett - tájékoztatta a társulat az MTI-t.

A darabot - részben új szereposztással - a Szegedi Nemzeti Színházban és a Várkert Bazárban láthatja a közönség, és a tervek szerint jövőre New Yorkban is bemutatják.

Szkéné színház

Balázs Béla történetében a két fiatal szerelme komoly küzdelmek árán tud csak beteljesedni. A Tündér varázslatával a természet erői állják útjukat, hogy mindaddig ne lehessenek egymáséi, míg meg nem tisztultak a sok talmi külsőségtől, azoktól, melyek eltakarják igazi értékeiket.

Juronics Tamás szerint Bartók zenéje filozofikus szintre emeli a tanulságos mesét: fájdalmas önmagunkba nézés útján juthatunk el a legtisztább szerelem eszményéhez. A koreográfus megőrizte Balázs Béla és Bartók Béla közös történetéből a mese szimbolikáját, azonban a királyfit és a királylányt modern szereplőként jeleníti meg.

"A varázslat két mai fiatallal történik meg, így találkozik a mese világa a valósággal, és ennek hatására válik szerelmük elmélyült érzéssé. A természet hatalma, harmóniája, illetve a Tündér birodalma különleges vetítési technikával jelenik meg: a táncosok teste válik erdővé, vizekké" - árulta el Juronics Tamás.

A címszerepet, a fabábot a társulat tavaly szerződtetett táncművésze, Graziano Bongiovanni kelti életre, míg a királylányt Nier Janka, a Tündért pedig Szigyártó Szandra táncolják. A királyfit - csakúgy, mint a nyolc évvel ezelőtti premieren - Czár Gergely játssza. Mint mondta: ez az első olyan főszerepe, amelyben majdnem egy évtizeddel ezelőtti önmagával találkozik szembe. A táncművész sokat változott az évek alatt, érdekes kihívásnak tartja a szerepet, igyekszik új érzéseket megmutatni, és művészileg még többet hozzátenni a figurához.

"A királyfi laza személyiség, akiben azonban első pillantásra őrületes vonzódás alakul ki a királylány iránt. Attól kezdve élete értelme a szeretett hölgy megnyerése lesz tűzön-vízen át. Eleinte kevés sikerrel jár, ezért cselhez folyamodik: készít egy érdekes fabábot, hogy lenyűgözze a királylányt. A próbálkozás azonban fordítva sül el: a királylányban nem a királyfi, hanem a fabáb iránt születik vonzódás, és a bonyodalom innen veszi kezdetét" - mondta Czár Gergely.

A darabot eredetileg a New York-i Magyar Kulturális Központ meghívására újította fel az együttes. Juronics Tamás koreográfiája mellett az előadás első felvonásában Enrico Morelli fesztiváldíjas alkotása, a Menyegző lesz látható.
Pataki András igazgató közölte, hogy az amerikai turné - melyen a Carmina Buranát is láthatja a közönség - a járvány miatt az idei évről a helyzettől függően 2021 májusára vagy októberére tolódik. A fából faragott királyfi tavasszal a Szegedért Alapítvány gálaestjének előadásaként is visszatér, akkor Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából.

Fotó: szeged.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Nőtípusok cirkuszi nyelven Nőtípusok cirkuszi nyelven
A Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc-Nővarázs című előadásáról
színház

Megszületett a félig született egésze Megszületett a félig született egésze
Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című vízigót kosárlabda darabja
Interjú Bretz Gáborral versenyekről, külföldi és magyar színpadról, a tanulmányokról, a Kékszakállúról és a szakírásról
színház

A tizennégy karátos színház A tizennégy karátos színház
A tizennégy karátos autó a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Más művészeti ágakról

irodalom

Az ember tényleges motivációi Az ember tényleges motivációi
Interjú Kondor Vilmossal az első regényéről, a műfaj magyarországi helyzetéről, a megnyílt külföldi csatornákról
Barátság a négy fal között – POKET-Amigos kötetbemutató
art&design

Ördögavatás Ördögavatás
Humán holtterek körbejárása a Pécsi Galériában
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés