bezár
 

film

2021. 02. 03.
Kiosztották a Sundance Filmfesztivál díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiosztották a Sundance Filmfesztivál díjait Az amerikai versenyfilmek közül Sian Heder CODA című játékfilmjét és Ahmir "Questlove" Thompson Summer Of Soul című dokumentumfilmjét jutalmazta fődíjával a 2021-es Sundance Filmfesztivál zsűrije. A története során először online térbe költözött független nemzetközi filmmustra virtuális díjátadója kedd este volt – közölte az MTI.

Heder siket szülők egészséges hallású gyermekéről szóló filmje az első alkotás a filmmustra történetében, amely mind a három fődíjat – a zsűri nagydíját, a rendezői díjat és a közönségdíjat –, valamint a zsűri egy különdíját is elnyerte az amerikai versenyfilmek mezőnyében – számolt be a The Variety című filmes portál. A fesztivál nyitóestjén debütált produkcióért ádáz licitharc bontakozott ki, amelyből az Apple Studios került ki győztesen, a mustra történetében rekordot jelentő 25 millió dollárt kínálva az alkotásért.

Az amerikai dokumentumfilmek közül a Summer Of Soul című alkotás, a The Roots nevű hiphop együttes tagjának, Ahmir "Questlove" Thompsonnak a munkája nyerte el a fődíjat. Az 1969-es harlemi kulturális fesztiválról szóló produkció a zsűri nagydíja mellett a közönségdíjat is megkapta.

A nemzetközi játékfilmes mezőny nagy nyertese Blerta Basholli Hive című alkotása volt, amely Heder filmjéhez hasonlóan – és a fesztivál történetében szintén először – a zsűri nagydíját, a közönségdíjat és a rendezői díjat is elnyerte. A film egy egyedülálló anyáról szól, aki a túlélésért küzd, miután férje eltűnik a koszovói háborúban.

A nemzetközi dokumentumfilmes mezőnyben a nagyrészt animációs Flee című alkotás nyerte el a zsűri nagydíját: a film egy meleg afgán menekült életéről szól.

A mezőny közönségdíját a Writing With Fire című alkotás kapta, amely India egyetlen, kizárólag dalit nők által működtetett újságjáról szól.

A virtuális ceremónia házigazdája Patton Oswalt komikus volt. A nyertesek egyebek között saját otthonaikban, vagy épp autóban ülve mondták el köszönőbeszédeiket.

Négyzetes kép a leadben: medium.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michel Franco: Új világrend
Bakony Alexa: Tobi színei
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban
színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében
irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
színház

Bábesztétikai egyszeregy Bábesztétikai egyszeregy
Hívószavak a bábhoz – a Budapest Bábszínház online bábesztétikai konferenciája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés