bezár
 

art&design

2021. 10. 10.
Orosz István grafikusművész születésnapja alkalmából nyílik kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Orosz István grafikusművész születésnapja alkalmából nyílik kiállítás Orosz István Kossuth-, Munkácsy-, Balázs Béla-díjas művész hetvenedik születésnapja alkalmából a művész plakátjaiból Vigyázat, illúzió! címmel nyílik kiállítás hétfőn az Országút Galériában.

Az Országút folyóirat tájékoztatása szerint a Tovariscsi, konyec című rendszerváltó plakátjával ismertté vált művész tárlatára válogatott művek mind plakátok, az 1970-es években nagy reményekkel kecsegtető műfajnak, a "huszadik század művészetének" termékei, amelyek még most, a 21. század derekán is tudnak hatni, és olyan üzenetet közvetítenek, ami túlmutat a reklámozandó, "itt és most" aktualitás műfaján.

Orosz István grafikusművész ikonikus plakátjai összetéveszthetetlenek mégis mindegyik alkotása más és más. A plakátokon megjelenő képi paradoxonoknak nem csupán öncélú játékok: kiagyalt képek, pontosan célzó telitalálatok - olvasható a tájékoztatóban, amely szerint Orosz István azt vallja, hogy "a jól kieszelt és megrajzolt kép egy pillanat alatt képes megvilágítani olyan tartalmat is, amit leírni, elolvasni csak hosszú idő alatt lehetne".

Mint írják, a képi paradoxonokkal nemcsak művészek, hanem matematikusok sora is foglalkozott, és kölcsönösen termékenyítették meg tudós- és művésztársaik képzeletét, mintegy hidat képezve művészet és tudomány között.

A kiállítás megnyitóját pódiumbeszélgetés követi a művésszel és Farkas Anita, a Magyar Krónika munkatársa közreműködésével. A jubileumi kiállítás egy hónapig tekinthető meg Óbudán.

Négyzetes kép forrása: www.orszagut.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag
Interjú Borsos Lőrinc művészpárossal az eddig elért eredményekről, az alkotói én fejlődéséről és a magyar művészek kitörési lehetőségeiről
art&design

Reflektált emlékezet Reflektált emlékezet
DENIGOVA – Remind me what it means to feel alive című kiállításáról
art&design

A QAnontól a Snapchat diszmorfiáig A QAnontól a Snapchat diszmorfiáig
Az #IFeelSeen című kiállítás elméleti kereteiről

Más művészeti ágakról

irodalom

A csengésből a fülkagylódban A csengésből a fülkagylódban
Weeber Luca Borbála volt a Kötetlenül sorozat negyedik vendége
Tiszeker Dániel: Nagykarácsony


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés