bezár
 

zene

2021. 10. 16.
Szakcsi Lakatos Béla a Budapest Kongresszusi Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szakcsi Lakatos Béla a Budapest Kongresszusi Központban Október 16-án 20:00-ás kezdettel ad életműkoncertet Szakcsi Lakatos Béla a Krokodil Rock Kft. szervezésében Megnyugvás címmel –olvasható a Budapesti Kongresszusi Központ honlapján.

Szakcsi a magyar és nemzetközi jazzélet kiemelkedő művésze, aki az USA-ban is nagy elismertségnek örvend; itt több szólóalbuma is megjelent. A klasszikus zene területén is otthonosan mozog, az egymástól elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet hoz létre. Írt több musicalt és rockoperát is. Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. Chick Corea többször is méltatta Szakcsi szerzői és előadói kvalitásait, aki Coreán kívül a műfaj olyan nagyságaival játszott együtt, mint Pege Aladár, Orszáczky Jackie, Frank Zappa, Art Farmer, Victor Bailey, Chris Potter, vagy Jack DeJohnette.

1971-ben alapította meg az első magyar fúziós jazzt játszó formációt, a legendás Rákfogó együttest. 1975-ben mutatták be első cigány musicaljét, a Piros Karavánt, melyet több is követett. 1989-ben Bestia címmel írt rockoperát a Rock Színház felkérésére. 1992-ben Cristoforo címmel mutatta be százperces balettjét a Magyar Állami Operaház. 2008-ban a Szegedi Szabadtéri Játékok, majd a Budapesti Operettszínház tűzte műsorára Szentivánéji álom című world musicaljét, mellyel új műfajt teremtett.

Művészi munkássága elismeréseként többek között 1987-ben Liszt Ferenc-díjat, 2005-ben Kossuth-díjat, 2020-ban Budapestért díjat, valamint Érdemes Művész címet kapott.

Mostani, két részes életmű koncertjét – melynek már a címe is (Megnyugvás) egyfajta letisztult bölcsességről árulkodik – számos, magasan kvalifikált művésztárs vendégjátéka színesíti. Fellép a világhírű, külföldön élő, magyar szaxofonos, Tony Lakatos, a Magyar Jazz Kvintett – Kőszegi Imre, Fekete Kovács Kornél, Orbán György, Fenyvesi Márton –,  Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Róbert, Mága Jennifer, valamint egy meglepetés, igazi sztárvendég is.

Négyzetes kép a leadben: PORT.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bujdosó Márton
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bartók György válaszol
Beszélgetés Hargitai András audiovizuális művésszel az Extrasolar című performansz kapcsán
Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról
art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés