bezár
 

zene

2021. 11. 22.
Pro Cultura Hungarica díjas Frankl Péter
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pro Cultura Hungarica díjas Frankl Péter Pro Cultura Hungarica díjat vett át Frank Péter Londonban élő nemzetközi hírű zongoraművész hétfőn Budapesten. Az elismerést Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át az Emmi épületében. Frankl Péter zongoraművész páratlanul gazdag életművével, jelentősen hozzájárult nemzetközi zenekultúránk mélyebb megismertetéséhez a világban. A világjáró művész hangversenyeivel, mesterkurzusaival és zenei felvételeivel, jelentősen hozzájárult hazánk jó hírnevének öregbítéséhez a komolyzenei életben.

"Emelkedett érzés azokat a művészeket köszönteni, akik Magyarországon nőttek fel, a magyar kultúra gyökereiből táplálkoztak, majd eljutottak a nagyvilágba, hozzátettek értékeket az egész emberiség kultúrájához, egyúttal terjesztették a magyar nemzet, kultúra, zeneművészet jó hírét" - hangsúlyozta Kásler Miklós a díjátadón. Hozzátette: a díjazott egész életével, pályafutásával méltónak bizonyult a magyar zenei tradíciókhoz, amely mások mellett Lisztet, Kodályt vagy Bartókot adta a világ zeneirodalmának.

"Világéletemben arra törekedtem külföldön, hogy a magyar kultúrát terjesszem. Leginkább arra vagyok büszke, hogy Bartók műveit, mindhárom zongoraversenyét világszerte nagyzenekarokkal, híres karmesterekkel, köztük sok magyarral adhattam elő" - mondta a Pro Cultura Hungarica díj átvételét követően a zongoraművész.

Mint kifejtette, Dohnányi, Kodály, Szöllősy András, Kurtág György műveit is népszerűsítette, lemezre vette, és hálás, hogy Magyarország ezt elismerte, korábban tiszti- és középkereszttel, valamint Liszt-díjjal.

A Pro Cultura Hungarica díj a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgárok részére adományozható.

Frankl Péter 1935-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte Hernádi Lajos, Kodály Zoltán, Weiner Leó növendékeként. 1958-ban emigrált Magyarországról és 1961 óta Londonban él. Az ötvenes évek végén több nemzetközi versenyen aratott győzelmet, első díjat nyert Párizsban, Münchenben és Rio de Janeiroban.

Nemzetköri karrierje a hatvanas években indult. 1962-ben debütált Londonban, 1967-ben New Yorkban is bemutatkozott a Széll György által vezényelt Cleveland Orchestrával. A Frankl-Pauk-Kirschbaum Trió huszonnyolc évig működött nagy sikerrel világszerte. Rendszeresen kamarazenéltek kiváló szólistákkal, valamint olyan neves vonósnégyesekkel, mint az Amadeus, a Fine Arts, a Lindsay, a Guarneri, a Borogyin, a Tokyo, a Vermeer, a Brentano, a Bartók, a Takács és a Keller Kvartett.

Gyakran tart mesterkurzusokat Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten, számos nemzetközi verseny zsűrijében vesz részt. Lemezre vette Debussy és Schumann valamennyi zongoraművét, Chopin, Schubert, Bartók szóló műveit, Mozart, Brahms, Mendelssohn, Schumann és Chopin versenyműveit, Mozart, Brahms, Schubert, Schumann, Dvorak, Dohnányi, Martinu és Bartók kamaraműveit. A kilencvenes években jelent meg Magyar Antalógia címmel az a felvétel, amelyen Bartók, Kodály, Weiner és Kurtág darabjain kívül Szőllősy András Paesaggio con morti című, Frankl Péternek dedikált műve is szerepel.

1987 óta az Egyesült Államokbeli Yale Egyetem professzora, ahol 2015-ben, nyolcvanadik születésnapja alkalmából, Stoeckel Awarddal tüntették ki. A budapesti Liszt Ferenc Egyetem tiszteletbeli tanára.

A négyzetes kép forrása: www.m.mupa.hu

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Derecskei András válaszol
Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté válaszol

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés