bezár
 

zene

2022. 04. 15.
Debrecen lesz a Magyar Zene Háza díszvendége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Debrecen lesz a Magyar Zene Háza díszvendége Debrecen lesz az első díszvendége egy hónapon keresztül a Magyar Zene Házának - jelentették be a szervezők a nagyerdei víztoronyban sajtótájékoztatón csütörtökön.

A rendezvény jó alkalom lesz arra, hogy bemutassák Debrecen friss, innovatív, ugyanakkor a hagyományokból táplálkozó zenei kultúráját - mondta Puskás István, a város kulturális alpolgármestere. A május 17-től június 11-ig tartó programban három, erre az alkalomra készülő zene-, illetve kórusmű ősbemutatója is lesz - jelezte az alpolgármester, hozzátéve, hogy több debreceni középiskolai osztály is ellátogat majd ebben az időszakban a Magyar Zene Házába.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a január 22-én megnyílt intézménynek eddig már több mint ötvenezer látogatója volt. Az általa a Liget ékkövének nevezett intézmény rendhagyó zenei élményekkel vár minden korosztályt, de részt vesznek a zeneoktatásban is - mondta, hozzátéve, hogy a Magyar Zene Háza egész Magyarországé, és fontos feladata, hogy megmutassa a gazdag magyar kultúrát. Terveik szerint minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel bemutathatja majd egy-egy hazai város a zenei kultúráját, ebben a sorban találkozhatnak első alkalommal a debreceni produkciókkal az érdeklődők.

Már készül az a három mű, amelynek egy debreceni előadás után a Magyar Zene Házában lesz az ősbemutatója. Az egyik estén a dzsessz világába kalauzolják el az érdeklődőket, a másik Ajtók címmel zenés irodalmi kórusmű lesz, a harmadik bemutató pedig Mihály címmel Csokonai Vitéz Mihály figuráját kelti életre - közölte Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója. A Kodály filharmonikus zenekar Mozart: D-dúr (koronázási) zongoraversenyét adja elő, a debreceni Kodály Kórus és a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara pedig együtt mutatja be Orbán György: Missa Prima című kórusművét. A klasszikus programok sorát a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának koncertje zárja - mondta el Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen zenei főigazgatója.

A kép forrása: https://www.napi.hu/

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szalai Katalin válaszol
Interjú Váradi Helgával kapcsolatépítésről, tanulmányokról, művészeti ágak összekapcsolásáról
Iamyank lemezbemutató koncertje a pécsi Szabadkikötőben
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.

Más művészeti ágakról

Interjú Szabó Tibor Benjáminnal
Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Andrej Losak Szétrombolt kapcsolatok című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés