bezár
 

art&design

2022. 08. 20.
Magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt Helsinkiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt Helsinkiben Nyitottan címmel magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt a Helsinki Liszt Intézetben; a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) együttműködésben megvalósított csoportos tárlaton kilenc MMA-ösztöndíjas alkotása látható.

 A csütörtökön megnyílt kiállításon részt vevő művészek munkái a formatervezés és az iparművészet különböző területeit képviselik. A 90 alkotás között láthatók üvegtextilminták, régi filmnegatívokból szőtt, illetve hagyományos hímzésmotívumok ihlette installációk, különleges ékszerek, porcelán- és ötvösmunkák, valamint képregény és művészi grafika is - közölte pénteken az MMA . Mint írják, a kiállítást Richly Gábor, az MMA főtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a kiállító művészek valamennyien a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjprogramjában vettek részt. Az ösztöndíjprogram első szakaszának lezárultát követően idén tavasszal az iparművészeti és formatervezési ösztöndíjasok munkáiból kiállítást rendeztek Stimulus címmel Budapesten, a Pesti Vigadóban. A helsinki kiállítás részben a budapesti tárlat anyagából, részben az alkotók további munkáiból ad ízelítőt.

A főtitkár felidézte: az ösztöndíjprogram 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a pályázati úton kiválasztott alkotók számára anyagi és szakmai támogatást nyújtson egy adott témában való elmélyülésre, egy adott művészi elképzelés kidolgozására, módot adjon kutatásra és kísérletezésre, továbbá mentorálást, szakmai kapcsolatépítési lehetőségeket kínáljon fel. Az MMA a támogatott művészekkel a hároméves ösztöndíjas időszakot követően is élő szakmai kapcsolatot ápol, például külföldi bemutatkozási lehetőségek szervezésével. A tárlaton részt vevő korábbi MMA-ösztöndíjasok között van Balás Benedek (grafika), Fóris Katalin (tértextilek, installációk, kárpitművészet), Gelley Kristóf (ötvösművészet, ezüstművesség), Hegedűs Andrea (textiltervezés, térinstallációk), Lenzsér-Mezei Kata (ötvösművészet, ékszertervezés), Németh Levente (grafika), Simon Zsolt József (ornamentika, porcelánkészítés), Vígh Krisztina (hímzés) és Tóth Zoltán (ékszertervezés, hagyományos ötvösművészet).

A közleményben kiemelik, hogy a tárlat kapcsolódik a szeptember 1. és 11. között megrendezendő Helsinki Design Week nemzetközi rendezvénysorozathoz is, amelyet az északi országok legnagyobb multidiszciplináris dizájnfesztiváljaként aposztrofálnak. A program keretében Szenes István belsőépítész, az ösztöndíjasok szekcióvezetője szeptember 8-án tart tárlatvezetést, amelyen részt vesz hat művészeti MMA-ösztöndíjas is. A design hét idei központi témája, egyben szlogenje "We are Open", amelynek mentén a Liszt Intézetben látható csoportos kiállítás a Nyitottan/With an Open Mind címet kapta, utalva a kiállításon szereplő alkotók munkáiban megjelenő világra való nyitottságra, kíváncsiságra, kísérletező kedvre, az újszerű megoldások keresésére - áll a közleményben.

A kép forrása: hirstart.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok a Geometric Environments című kiállításról
art&design

L. Juhász Ilona szegedi előadása
Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

Tudósítás Pierre Vasarely könyvbemutatójáról a PesText-en

Más művészeti ágakról

Interjú Szabó Tibor Benjáminnal
Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
gyerek

Népmesevetítés, kiállítás, kézműves program és bábszínház a Cinema MOM-ban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés