bezár
 

film

2022. 09. 28.
Elkezdődött Hevér Dániel első nagyjátékfilmjének forgatása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött Hevér Dániel első nagyjátékfilmjének forgatása Huszonöt napon át tart Hevér Dániel első nagyjátékfilmjének forgatása Kizlinger Lilla és Szacsvay László főszereplésével. A Valami madarak egy generációkon átívelő barátságról és az öregedés feldolgozásáról mesél humorral és szeretettel - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t hétfőn.

Az NFI közleménye szerint a történet egyik főhőse, Béla azt érzi, a világ összeesküdött ellene, amikor fia idősek otthonában helyezi el őt. Itt keresztezik egymás útját a vadóc Zoéval, akit verekedés miatt közmunkára ítéltek. Míg Zoé kétségbeesetten próbál kapcsolódni az őt egyedül nevelő anyjához, Béla, hogy hazamehessen, be akarja bizonyítani: képes az önálló életre. Hiába van közel hatvan év közöttük, hasonlóságuk és magányuk szövetségessé teszi őket.

Bélát Szacsvay László, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja alakítja. Zoét Kizlinger Lilla formálja meg, aki húszévesen, a 2021-es Berlinálén elnyerte a Rengeteg - Mindenhol látlak című filmmel a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat. Az NFI Inkubátor Programjában készülő alkotás producere a Szép csendben és a Foglyok című filmeket jegyző Dreissiger László.

Hevér Dániel kezdetben olyan - részben a magyarországi stúdiókban forgó - nagy sikerű sorozatokban dolgozott, mint A korona, a Vaják és a Válaszcsapás. Első kisjátékfilmje után felvételt nyert a Los Angeles-i AFI Conservatory filmrendező szakára. A mesterdiploma megszerzése után hollywoodi stúdiók forgatókönyv-olvasójaként dolgozott. Néhány éve azért jött haza, hogy megvalósítsa régi álmát, és elkészíthesse első mozifilmjét - idézi a közlemény Dreissiger László producert.

Hevér Dániel Kertész Zsanett forgatókönyvíróval és producerrel együtt több mint négy éve dolgozik a filmen. "Különlegesek számomra a két ember barátságáról szóló történetek, mert igazából azt akarják mondani, hogy a legjobb dolog, ami történhet velünk, ha a megfelelő időben találkozunk a megfelelő emberrel" - vallja a rendező.

Szacsvay László és Kizlinger Lilla a Valami madarak című filmben Fotó: Nagy Marcell

Szacsvay László és Kizlinger Lilla a Valami madarak című filmben
Fotó: Nagy Marcell

Béla és Zoé barátsága tele van kedves és néha keserédes pillanatokkal, amit humorral, iróniával, és optimizmussal szeretnének elmesélni. "Az öregedés sok szempontból tabutéma a társadalmunkban, ezért is érezzük fontosnak hogy őszinte, felemelő módon meséljünk erről, hasonlóan ahhoz, ahogy az Életrevalók mesélt egy másik fontos szociális problémáról" - hangsúlyozza a közleményben Hevér Dániel.  

A forgatás október 26-án fejeződik be, fő helyszíne az Erzsébet-tábor kezelésében lévő Csillebérci Ifjúsági Szálló, de havannatelepi és újpalotai lakásokban, valamint működő idősek otthonában is felvesznek jeleneteket. Az utolsó napon pályaudvari és vasúti felvételek mellett a Balaton partján fejezi be a munkát a stáb - teszi hozzá.

A Valami madarak operatőre Nagy Marcell, co-producerei Juhász Péter, Blik Dániel és Romwalter Judit, látványtervezői Nyitrai Anna és Gelsi Zoltán, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kozma Kata.

A Valami madarak filmtervét az alkotók korábban pitchelték a Karlovy Vary filmfesztivál szakmai fórumán, és elnyerték a MIDPOINT Institute legjobb forgatókönyvnek járó fődíját. A film most a Filmfabriq és a 235 gyártásában, a Sparks koprodukciójában készül és várhatóan 2023-ban kerül mozikba a Mozinet forgalmazásában.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
November 8–20. között rendezték meg idén a Verzió Filmfesztivált
Filmtekercs: Tíz a huszonegyből

Más művészeti ágakról

Fehér Balázs Benő rendezése a Stúdió K-ban
Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
gyerek

A Ciceró Könyvstúdió pályázata
gyerek

A klasszikus mese új köntösben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés