bezár
 

irodalom

2023. 05. 02.
Megjelent Mesterházy Balázs irodalomtörténész kötete, A szétcsúszás alakzatai
A könyvet május 5-én mutatják be a Kis Présházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 5-én délután 17 órakor a Kis Présház kávézóban mutatják Mesterházy Balázs költő, irodalomtörténész A szétcsúszás alakzatai – Paradigmaváltások nyomában: elmélet, történetiség és romantikafogalom a kora romantika értelmezéstörténetében című, a Prae Kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötetét.  

Az irodalmi művek olvasásakor, értelmezésekor mind a mai napig nagymértékben támaszkodunk az érett romantika paradigmájára, elsősorban annak zsenikultuszára és a szerző alakjára. Úgy tűnik, olvasási stratégiáink és kérdezési irányaink lényegében az érett romantika paradigmájában állnak. Jelen kötet elemzései a kora romantika egyes jelentős teljesítményeit a nyelv anyagszerűsége, performatív teljesítménye felől olvassák újra, feltárva a szövegeken túlmutató horizontokat. Olyan belátásokat tesznek lehetővé, amelyeket a szerző alakja, a zseninek a bizonyossághoz, egy felettes, megkérdőjelezhetetlen és rögzült igazsághoz fűződő közvetlen kapcsolata vagy a művészet „égi eredetének” elve kitakar.

Mesterházy Balázs könyve arra tesz kísérletet, hogy a romantika és a kora romantika közti törést feltárva utóbbi radikális szövegalakítási eljárásait vegye számba, amelyek révén megkérdőjelezhetővé válik a történeti folytonosság, az egymásra következés szervessége és a problémátlan folytatólagosság dogmája. E törést érzékelve látható, hogy például Novalis, a Schlegel fivérek, Goethe egyes korai írásai vagy akár E. T. A. Hoffmann bizonyos munkái inkább a posztmodern teljesítményéhez kapcsolhatók, mint saját korszakukhoz vagy korszakuk időben lineáris folytatásához. A korszakok ugyanis a kötet tanulsága szerint elsősorban olvasásalakzatok, amelyekkel a szétcsúszás és az újjáépülés játékában a remekművek képesek szembeszegülni.

Mesterházy Balázs

Mesterházy Balázs (Siófok, 1974), író, költő, irodalomtörténész. 1999–2003 között az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékén tanársegéd. Szakterületei: a romantika irodalma, irodalomelmélet, retorika. 1999-ben a humán tudományok területén elért eredményeiért Pro Scientia Aranyéremben részesült.

Könyvei:

Szélen balzsam (versek, 2006)
Soha nem látott bálnák hangja (versek, 2017)
Gesztenye placc (novellaregény, 2018)
RANDOM (versek, 2019)
Penészes isten (verses regény, 2021)

A könyvbemutatón a szerzővel Weiss János filozófus beszélget. Az eseményhez itt lehet csatlakozni.

A kötet elérhető a Prae Kiadó webshopjában, illetve 30% kedvezménnyel megvásárolható a bemutató alkalmával.

 

A szétcsúszás alakzatai

Borító: Szabó Imola Julianna
A szerző portréját Ráduly-Bagoly Tímea készítette

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Hévíz Kulturális folyóirat a Nyitott Műhelyben bemutatta idei harmadik lapszámát.
irodalom

Sziveri Intézet, Veszprém, 2023. november 8.
Horváth Florencia Sárkány Tímeával beszélgetett
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap

Más művészeti ágakról

színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
gyerek

Családi napot tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szombaton
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés