bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Pál Dániel Levente --

felhasználói adatlapja

:)

Pál Dániel Levente portfólióját ide kattintva éred el.

Pál Dániel Levente által feltöltött cikkek:

A kultúra ellentéte a félelem
A kultúra ellentéte a félelem
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
2023. február 14-én, Bálint napon ketten vehették át a nemzetközileg is számon tartott Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat, Fekete Vince költő mellett Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar egyiptomi arab történész és műfordító, számos klasszikus és kortárs magyar irodalmi mű arab tolmácsolója. Az alábbiakban Pál Dániel Levente díjátadón elmondott laudációját adjuk közre.
Hogyan születnek a cirkusztestvérek?
Hogyan születnek a cirkusztestvérek?
Halász Glória: Cirkusztestvérek
A Cirkusztestvérek című egész estés dokumentumfilm eredeti vállalása az volt, hogy egy tucatnyi kiskamasz pár évét kövesse és dokumentálja: magyar gyerekek hogyan készülnek fel egy különleges kínai képzési programra, és hogyan válnak a világ egyik legjobb cirkuszi iskolájában profi artistákká. A történelem aztán egészen mást hozott, a szereplők és a mi életünkben is. Csak azoknak tartogat spoilereket írásunk, akik átaludták az elmúlt három évet.
Újra meg újra legyőzni a halált
Újra meg újra legyőzni a halált
Gondolatok a Cirkuszi Világnap délutánján
A Cirkuszi Világnapot 2007 óta ünneplik április harmadik szombatján, 2010-ig európai cirkusznapként tartották számon, azóta pedig kiemelt figyelemmel üli az ismert világ valamennyi cirkusza és cirkuszművésze. A valamennyi előadóművész életét gyökeresen megváltoztató pandémia második évében e napnak is más jelentése van.  
Etűdök illékonyságra
Etűdök illékonyságra
Yoann Bourgeois: Éjféltájt (Minuit) a BTF-en
Az 1981-ben született Yoann Bourgeois-t a francia újcirkusz egyik legjelentősebb alkotójaként szokták felkonferálni. Munkáiban főleg a felfüggesztési pontok és a gravitációval való játék érdekli, ilyen mozgáskísérleteiből fűzött össze néhányat Éjféltájt című előadásában is, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztiválon láthattunk a Trafó Kortárs Művészetek Házában.
Újra felizzott egymás iránt a szívünk…
Újra felizzott egymás iránt a szívünk…
Mandana – Cirkuszművészet újra álmodva. Circus Krone, München
„Újra felizzott egymás iránt a szívünk…” Münchenben hangzott el ez a mondat, 2019 áprilisának első napjaiban, a Krone Cirkusz Mandana – Cirkuszművészet újra álmodva című új műsorának premierje előtt nem sokkal. Martin Lacey és társa, Jana Mandana Lacey-Krone mondta Vági Bence rendezőnek. Ha léteznek a cirkuszművészet történetében legendás mondatok, akkor ez már azelőtt közéjük került, hogy Vági Bence válaszolhatott volna.
Játék a gravitációval
Játék a gravitációval
Freak Fusion: fightinGravity
A Freak Fusion a budapesti underground világ izgalmas szereplője már 2010-es évek eleje óta, a legendás Tűzraktérben léptek fel először, majd ahogy a Zsonglőr Negyed átköltözött az R33-ba, ők is részt vettek az INspirál Cirkuszközpont megalapításában. Egy májusi éjjelen fightinGravity című műsorukat néztük meg a Trafóban.
Elhunyt Fázsy Anikó, a Nagyvilág főszerkesztője
Elhunyt Fázsy Anikó, a Nagyvilág főszerkesztője
Fázsy Anikó József Attila-díjas magyar műfordító, szerkesztő 1939. július 8-án született Budapesten, az elmúlt évtizedekben legtöbben a Nagyvilág című világirodalmi folyóirat művelt és sokoldalú szerkesztőjeként, és az európai, főleg francia történéseket figyelő, elemző és értékelő, mértékadó cikkei miatt ismerhették. Ma hajnalban hosszú, méltósággal viselt betegség után örökre lehunyta szemét.
Élj örökké, Péter!
Élj örökké, Péter!
Turcsány Péter költő, író, műfordító, szerkesztő, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje, a Kráter Műhely Egyesület és Könyvkiadó vezetője, Kölcsey- és Salvatore Quasimodo-díjas alkotó, Pomáz Város Önkormányzatának képviselője és tanácsosa szeptember végén, 64 éves korában váratlanul elhunyt.
A JAK nyílt levele az EMMI kulturális területeket érintő megszorító intézkedései kapcsán
A József Attila Kör nyílt levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kulturális területek elmúlt hetekben történt megvonásaival kapcsolatban Balog Zoltán miniszternek és L. Simon László kulturális államtitkárnak.
Csermely Péter hálózatai
Csermely Péter Bloghálózatos életfilozófiám (Typotex, 2012) c. könyvének bemutatója
A sokszor befejezetlen mondatokból vagy bekezdésekből, a félig végigvitt gondolatnyi nekifutásokból lehetne hálót szőni Csermely Péter Bloghálózatos életfilozófiám című könyvének bemutatója köré, nem matematikai értelemben, hanem ahogy a pók, vagy akár több – figyelmünk kalandozó legyeit befogva a könyv bűvkörébe.
Hogyan képzeltük el a jövőt – és mi lett helyette?
Bari Máriusz (Damage): Damage Report. MangaFan, Budapest, 2012.
A DAMAGE REPORT a kétezres évek kordokumentuma az életünkről, kapcsolatainkról, internetekről, értékrendekről, szexről, technológiai újdonságokról és régiségekről, egy szóban: rólunk. Hogyan képzeltük el a jövőnket? És mi lett helyette? Hogyan működnek a jövőkutatók? Mik azok, amiket nem jósoltak meg, de megkaptunk? Milyen egy közösségi oldal az üzemeltetők oldaláról? Hogyan értjük a zenét, más kultúrákat és egymást? Milyen kulturális mozgalmak vannak a Tron és a Mátrix mögött? És tényleg van internetkapcsolat a Föld és a Mars között? Ezek a könyv legártatlanabb kérdései. (A PRAE.HU-n hamarosan játék indul a könyvért...)
Nyolc írószervezet közös levele a József Attila-díj ügyében
Alább olvasható a József Attila-díj idei odaítélése kapcsán, a jelölő nyolc írószervezet által aláírt nyílt levél Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek címezve.
1359 cm³ – Agyalj rajta! játéktervezési pályázat
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív játéktervezési pályázatot hirdet 1359 cm³ - Agyalj rajta! címmel az Országos Főépítészi Iroda támogatásával. A pályázat elnevezése nem véletlen, hiszen a fenti szám épp az emberi agy térfogata, egyben a pályázatra beadandó játéktárgyak maximális mérete. Emellett okostelefonra, valamint táblagépre tervezett játékszoftverekkel is lehet pályázni.
Nemzeti identitásunk kontextusa(i)
Az L. Simon László által szervezett Haza és haladás című konferenciát sok tekintetben nem lehet kontextusától megfosztva látni és érteni. Elsősorban azért nem, mert a konferencia célja is egy bizonyos kontextuskeresés és -találás volt, amennyiben az identitás, a nemzeti identitás, kultúra és közösség tematikája, illetve az ezekről való beszéd, ezen fogalmak újraértelmezése önkéntelenül és jellegéből fakadóan kontextust, kontextualizálást kíván.
Költők a globális faluban
2011. december 7. (szerda) 18:00-19:30
McLuhan születésének centenáriuma a költőket sem hagyja érintetlenül. A résztvevők (virtuális) jelenlétükkel és (inter)kulturális reflexióikkal kiterjesztik szerepeiket a költészet romantikus, alternatív, underground felfogásán túlra.
Ugye, rossz cica voltam?
Chris Miller: Csizmás, a kandúr
Csizmás Kandúr az a Shrekben, ami Wolverine az X-menben, talán ezért is érdemelt a DreamWorks-től egy prequelt. Ez a cica magányos hős, tollas kalappal, kis vívótőrrel és a kötelező kitaposott csizmácskákkal. Mostanában, leginkább a zöld ogrénak köszönhetően reneszánsza van – az elmúlt két évben két egész estés animációs filmet is kapott, 2009-ben egy franciát, most meg egy amerikait.
Párhuzamos drámaírók
Beszélgetés Egressy Zoltán és Miguel Castro Caldas drámaírókkal
Két drámaíró, a magyar Egressy Zoltán és a portugál Miguel Castro Caldas beszélgetésének hírére megtelt az A38 étterme. Jó ez, jó olyan „irodalmi” programon ülni, ami alapjáraton ennyi embert vonz. Ráadásul, ha kedvezményes a portói és a konyha portugál ízekkel kedveskedik, szinte kihagyhatatlan esti elfoglaltságnak ígérkezik.
Hogyan utasítom és mentem el egyszerre Kertészt?
Kertész Imre: Mentés másként (Feljegyzések 2001–2003). Magvető, Budapest, 2011.
Kertész Imre Mentés másként című könyve súlyos, nehéz olvasmány. Mint egy zsák, összetört kő, amit egy véletlenszerű pusztaságban egy vándorló törzs elhagyott táborhelyén talál az ember, majd egy darabig cipeli magával, nem tudja mire lesz jó, jó lesz-e valamire.
Budapest-hangulatok
Prae 046: Budapest – kapható az Írók boltjában és a jobb újságosoknál
Budapest különböző hangulatai, fényei, színei, ahogy írók, költők és fotósok látják. A nyomtatott Prae Budapest-számát Csányi Vilmos, Kornis Mihály, Csobánka Zsuzsa prózarészleteivel, Can Togay és Juhász Ferenc verseivel, valamint Börcsök Mihály fotóival ajánljuk. A lap bemutatója ma este 19 órától lesz a Hadik Kávéházban (XI. Bartók Béla út 36.)
PRAE.HU – kéthetente már tableten is!
Egy kulturális-művészeti portál számára rendkívül fontos, hogy alkalmazkodjon a technikai és mediális fejlődés új irányaihoz. Ebből a PRAE.HU sem maradhatott ki, november 17-én megjelent első okostelefonra és tabletre optimalizált magazinunk!
Olvasói stratégiánk esztétikai tétje
Szirmai Péter: Mániákus bibliofília (novellák). Hungarovox Kiadó, Budapest, 2011.
„…e novellák az éjszaka mélyére visznek le minket, az emberi aljasság anatómiáját írják le, ontológiai problémákat boncolgatnak, azt sugallják, egyetlen lehetőségünk van csak: »innen el«. Erejük ennek a rettegéssel teli két szónak félelemnélküli kimondásában rejlik” – szól Szirmai Péter második kötetének fülszövege.
Trágyalelkű, hűvös logika
Bergendy Péter: A vizsga
Ismerős, amikor munkahelyeden nem bízhatsz senkiben? Amikor úgy érzed, mindenki figyel? Azt hiszed, a titkárnő lehallgatja a telefont? A kedves, örökké fecsegő kollegina mindent, ami kicsúszott a szádon, továbbfecsegi ebédszübetben az egyik középvezetőnek? A joviális főnök épp akkor játszik ellened, amikor megkinál egy pohár itallal és elismerően megveregeti a hátad? A bizalmaskodó karbantartó pedig véletlenül akkor tűnik fel, és suttog a füledbe valamit, amikor már megbántad, hogy rossz helyen és rossz időben kezdtél egy mondatba, és nem volt elég lehalkítanod a hangod?
Apu, én is kémkölyök vagyok?
Robert Rodriguez: Kémkölykök 4D – A világ minden ideje
Robert Rodriguezből a közkeletű vélekedés szerint kettő van, és a kettő között minimum generációs szakadék tátong. Melyik az ismertebb? Ha megkérdezzük a közelmúlt filmtörténetében jártas óvodás ismerősünket, más választ kapunk, mintha a B-filmek reneszánsza fölött örömködő, már egy ideje a komoly filmesztétikai beszélgetésekben sem perifériára szoruló haverunkat faggatjuk.
Ilyen egy zseniális könyvmarketing
Erin Morgenstern The Night Circus (’Az éjszakai cirkusz’) című első kötetét lelkes várakozás előzi meg mind a közönség, mind a filmesek, mind pedig a kritikusok felől. De ez még mind nem elég! Kiadója, a Random House Group a könyvmarketingnek olyan új technikáival kísérletezik, amit eddig nem igen láthattunk.
A média hatása a gyermekekre és fiatalokra
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011. szeptember 26-28. között közösen rendezi meg a háromnapos VI. Nemzetközi Médiakonferenciát, a balatonalmádi Ramada Hotel Lake Balatonban. A konferencia célja, hogy a szakemberek megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és az írott médiumok, a számítógépes játékok és a mobiltelefon-kultúra a gyermekek és fiatalok fejlődését. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Bárdosi Vilmost a francia becsületrenddel tüntették ki
Nicolas Sarkozy, a Francia Köztársaság elnöke 2011. április 13-i dekrétumában dr. Bárdosi Vilmos egyetemi tanárt, az ELTE BTK Romanisztikai Intézetének igazgatóját, a Francia Tanszék vezetőjét, számos francia nyelvészeti mű és szótár szerzőjét, a francia-magyar tudományos, oktatási és kulturális kapcsolatok fejlesztése valamint a francia nyelv és kultúra magyarországi terjesztése érdekében évtizedek óta kifejtett sikeres munkája elismeréseképpen a Francia Becsületrend Lovagi fokozata kitüntetésben részesítette.
Lopott vágóképek a Transformers-filmekben
Michael Bay vagy önmaga előtti tiszteletadásként, vagy egyszerűen takarékossági okokból átemelt néhány beállítást, vágóképet saját korábbi munkáiból. Rontja a filmélményt? Ha válasz nincs is alább, két "filmmániás" videó azért igen.
Boldogságtelep, vetélőgépben – Csáth szeretője
Németh Zoltán Boldogságtelep, vetélőgépben – Csáth szeretője című verseskötetét az idei Ünnepi Könyvhétre időzítette a Kalligram Kiadó. Budapesti bemutatója június 1-jén, szerda este volt a Cseh Centrumban. Az alább olvasható szöveg ott hangzott el.
Ady, Latinovits és a drum'n'bass
Vérbeli fúziót ígér egy újonnan megtalált magyar elektronikus zenei formáció: a magyar producer Xenophobe számaiban drum'n'bass alapra keverve hangzanak fel Ady Endre és József Attila versei Latinovits Zoltán tolmácsolásában. A szokatlan hangzású számokat egy szintén magyar fejlesztés, a Dragontape mixtape-gyártójában állítottuk össze egy meghallgatható, albumszerű egésszé.
Pankrátorok Oli sörkertjében
Áttörés pankráció gála az Oliban
Az utóbbi pár évben három ember állította határozottan – amit Roland Barthes francia teoretikus is egy talán kevéssé ismert esszéjében –, hogy a pankráció nem ocsmány sport vagy szadista szórakozás, hanem művészet: Darren Aronofsky filmrendező, Mickey Rourke színész és Bajtai András költő. A Hungarian Championship Wrestling Áttörés című gáláján jártunk.
Hány bőr van Jack Sparrow arcán?
Rob Marshall: A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken
Eddig négy, ha csak a trilógiát és a jelen filmet számítjuk. Viszont az a kérdés már egyáltalán nem ennyire egyszerű, hogy mennyi nőhet még, ahogy az sem, hogy mekkora a valószínűsége egy – már lebegtetett – újabb Sparrow-mozinak.
Szemhéj alatt marad a só, közelítő-távolító
Könyvbemutató a Kinoban
A szöveg faragása közben is tudtam, hogy a könyv egyenetlen, de el kellett vállalnom, hogy az ember elgyengül, megbicsaklik, elveszti hangjának hevét - mondja Bíró Yvette. A Magvető gondozásában megjelent Futó című könyvének bemutatóján jártunk a Kino moziban, 2011. május 3-án.
A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tanulságai – interjú Barna Imrével
Fél órával a fesztiválzárás előtt vont mérleget a szervező MKKE elnöke. Barna Imrével Pál Dániel Levente készített interjút a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Nem gerontológiai találkozó
Születésnapi Irodalmi Szalon
A Könyvfesztivál egyik utolsó programja a Teátrum félsötét és hűvös nagytermébe összehívott Születésnapi Irodalmi Szalon. A színpadon, az ilyenkor kötelező pátosz és a manapság ritka apolitikusság fénykörében széles karéjban ülnek fiatalos nagyöregek. Az arcokon a 20. század, mely vagy alácsorgó üres árok, vagy örök kamasz, huncut-vagány.
Mindannyian úgy dolgozunk, mint egy manufaktúrában – interjú Seid Serdarevićcsel
Seid Serdarević a 2002-ben alapított horvát Fraktura igazgatója. Kertész Imre és Esterházy Péter számos könyvét, Darvasi László, Nádas Péter, Bartis Attila és Dragomán György műveit is kiadták. Legutóbb Grecsó Krisztián Isten hozott című regényének horvát kiadási jogait vásárolta meg. Pál Dániel Levente beszélgetett vele, az operatőr Akar Péter volt. Zene Danczi Csaba László.
Az Európai Unió egy politikai projekt
Interjú Luuk van Middelaarral
Luuk van Middelaar harmincnyolc évesen az Európai Tanács egyszemélyes ötletbányája, az Európai Unió első állandó elnökének, Herman Van Rompuynak hátteret biztosító kabinet tagja. Valahogy Európába című könyve – melyben szembe száll az Európa hivatalos arcára közönnyel tekintőkkel – a Könyvfesztiválra jelent meg.
Minden gyerek egy lecsupaszított idegvégződés
Teodora Dimova, a bolgár díszvendég író bemutatkozása és kötetének dedikálása
„Magukra hagytuk gyermekeinket, elfelejtettünk foglalkozni velük, nem adtunk nekik szeretetet. Sebezhetővé váltak, saját elkeseredettségünknek szolgáltattuk ki őket, nem tanítottuk meg nekik az örömöt, a jóságot, a nevetést, az az igazság, hogy nem tápláltuk őket szabadsággal. Mi tettük őket ilyenné.” Teodora Dimova bolgár írónő hét 14 éves történetét írta meg Az anyák című szociomágikus regényében, a bemutatón vagyunk.
Hogy olvassuk vagy miért ne a csöndet úgy?
Bartis Attila: A csöndet úgy. Naplóképek 2005. január – 2008. december. Magvető, Budapest, 2010.
Az ezredforduló környékén végigsöprő Bartis-láz nosztalgikus emlékével nyúltam legújabb „nem vékony” kötetéért, A csöndet úgyért. Reméltem, hogy a majdnem évtizedes hallgatás – A Lázár-apokrifeket soha nem tudtam könyvként komolyan venni – után felidéződik megint egy olyan lét-szöveg-élmény, mint akkor, A nyugalom idején. Tartott ez addig, amíg nyúltam, elmúlt, amikor kinyitottam: 365 mobiltelefonnal kattintott fotó, patinás Bartis-brand kötésben, a könyv végén a fotócímek 3 nyelven – mi ez?
Könyvszakma: kicsit retró, kicsit high-tech
Könyvmarketing Konferencia, 2010. november 4.
Három nagyobb témakör köré lehetne rendezni a Diversity in Book Publishing (DBP) és a Kreatív által szervezett második Könyvmarketing Konferencia tíz előadását – noha a középpontba leginkább az e-könyvek, az e-könyvekre való átállás, ennek technikai és (szerzői) jogi dimenziói voltak állítva.
Kulturális piac és kommunikáció
Beszélgetés Batta Barnabással és Zanin Évával, a Sonntag Media ügyvezetőivel
Egyre több művészethez vagy kultúrához köthető társaságban találkozni azzal az igénnyel, hogy komolyabban kellene venni a készülő „produktumok” marketingjét, professzionalizálni kellene a kultúra kommunikációját. Egy pozitív, társadalmi szintű paradigmaváltás előtt állunk, amiben a kultúra narratívái végre nem a posztszocialista berendezkedés, hanem tényleg a piacgazdaság szabályai szerint rendeződnek. A nemsokára egyéves Sonntag Media is az egyik fontos szereplője ennek a váltásnak -- a maga nemében első a kulturális kommunikáció szűz területén.
Mesék és gyerekkönyvek következő generációja
A könyves világot talán alapjaiban átalakító e-forradalom a mesepiacon is követeli a maga paradigmaváltását. Technikailag már egyre több megoldás lehetséges, egyre több ötlet kivitelezése. A szükséges eszközök és kütyük pedig tíz éven belül minden háztartásnak olyan természetes részei lesznek, mint ma például egy TV vagy számítógép.
Észtország – bemutató észt vodkával ízesítve
2010. október 20. (szerda) 19:00 – Műcsarnok (XIV. Hősök tere)
A nyugati típusú szekularizált, technologizált, újrafüggetlenedett társadalom és a természettel való harmónia tapasztalata egyszerre szembenézés a történelemmel, valamint annak megélése, és így az észt irodalom sem annyira az északi egzotikum, mint inkább a különös ismerősség világába kalauzol. A Prae kortárs észt számával szeretne hozzájárulni északi nyelvrokonaink gazdag literatúrájának közvetítéséhez – a műveket fiatal fordítók tolmácsolásában adjuk közre. Utána prae.hu szülinap: 4 év, 3000 cikk, 8000 hír, 4900 program.
Ápoltak és szépek
Balaton Sound, Zamárdi, 2010. július 8-11.
Indulás előtt fél órával még vérben tocsogunk. Igaza volt Peer Krisztinek, a Dexter abbahagyhatatlan, egy évadot egyhuzamban nézel meg, ha belealszol is néha egy-egy szeletelésbe. Ugyanez pár nappal később egészen mást jelent, a Burn Arénában Dexter-közeli élményben lesz részünk.
Csendrendelet Erzsébetvárosban is?
Lévai Gábor, a Takarodo.com alapítójának nyílt levele a VII. kerületi képviselő-testület tagjainak.
Kicsi emlékek Saramagoról
José Saramagot, a Nobel-díjas portugál írót 87 éves korában, Lanzarote szigetén lévő házában rövid rosszullét után érte a halál tegnap. Ennyi. Fájt. Kicsit jobban, váratlanabbul. A világ egyik legnagyobb élő írója halt meg. Személyes, szomorú, kicsi emlékek.
Beszélgetés a magasföldszint gangján
Interjú Simon Mártonnal
Simon Márton első verseskötete a Könyvhétre jelent meg a L'Harmattan Kiadó gondozásában. A Dalok a magasföldszintről fülszövegében Kemény István azt írja, hogy "Mindehhez képest szinte mellékes, hogy mennyien vártuk Simon Márton első kötetének a megjelenését. De sokan, az biztos." Ez a sokan ott is volt a Váci utcai standnál, Marci dedikálásához hosszú, tömött sor vezetett.
Az írás a harmadik verzió
Interjú Tallér Edinával
A Könyvhét forgatagában a virtuális térben értük el Tallér Edinát, akinek A húsevő című első prózakötete a Kalligram Kiadónál jelent meg idén. Írásról, kötetről, fontos könyvekről, tervekről és más ontológiai csecsebecsékről faggattuk.
Nem akarom, hogy kirúgják Babarczy Esztert!
A Facebookot és más közösségi portálokat sok mindenre lehet használni az értelmetlen időtöltéstől kezdve a legváltozatosabb civil kezdeményezések felfuttatásáig. Szerencsére hamar észrevették a lehetőséget a különböző problémák iránt érzékeny emberek, s a végtelenségig ágazó kapcsolati hálók mentén próbálnak a fontosnak érzett ügyek mögé minél több felhasználót toborozni. Ilyen aláírásgyűjtés a „Nem akarom, hogy kirúgják Babarczy Esztert!!” Facebook-csoport is.
Milyen a jövő filmelőzetese? Ilyen.
3D mozik, interaktív filmek, mozgó poszterek és technikailag feltuningolt előzetesek - a forgalmazók mindent megtesznek azért, hogy a film újra olyan élmény legyen, mint a TV előtti korszakban. A Paramount Pictures ezúttal egy maximálisan feltuningolt Vasember 2 előzetessel kényezteti a rajongókat és a geekeket.
Ulickaja és Hodorkovszkij levelezése (2. rész)
Ljudmila Ulickaja írónő és Mihail Hodorkovszkij, Oroszország egykor leggazdagabb embere 2008-ban kezdett levelezni egyebek között az oroszországi politikai és gazdasági helyzetről, az orosz államiságról és az „Állam” fogalmáról. A párbeszédet a Znamja című irodalmi folyóirat 2009/10-es számában közölte, Hodorkovszkij leveleiért januárban megkapta a folyóirat egyik irodalmi díját is. A kettejük közti levelezés második részét közöljük – Magyarországon először.
Részletek Hodorkovszkij és Ulickaja levelezéséből
A Ljudmila Ulickaja és Oroszország egykor leggazdagabb embere között 2008-ban kezdődött levélváltás egyebek között az oroszországi politikai és gazdasági helyzetről, személyes élettapasztalatukról. A párbeszédet a Znamja címűirodalmi folyóirat 2009/10-es számában közölte, és Hodorkovszkij múlt héten leveleiért megkapta a folyóirat egyik irodalmi díját is. Most ebből a levelezésből közlünk részleteket – Magyarországon először.
Welcome to Mutyiland
MMS, december 19. (20:00) és december 20. (20:00)
A „szöveg színház” újabb bemutatót tart decemberben. Ha érdekel Sławomir Mrożek A nyílt tengeren című darabja alapján készült előadás, érdemes elővételben megszerezni a jegyet.
Sztriptíz bár egy magyar templomban?
A magyar sajtó szerint a Vatikán azt állította, hogy Magyarországon egy templomból sztriptíz bárt csinálnak.
Elhunyt Subosits István
Subosits István (1929–2009), a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola Fonetikai és Logopédiai Tanszékének alapító tanszékvezetője, nyugalmazott főiskolai tanára 2009. október 20-án, életének 80. évében elhunyt. Családtagjai, barátai, kollégái, tanítványai 2009. november 4-én 9.00 órakor kísérik utolsó útjára a budapesti Fiumei úti temetőben.
Budapest Business Region
Jókedvű, mosolygós, a híres felfedezőinkre épülő imázsfilm készült Budapestről Madarász István rendezésében, a Balkan Fanatik (feat. Prophet) zenéjével és az AERA Property and Destination produceri munkájának köszönhetően.
Michael Moore új Kapitalizmus-filmje sem forgatja fel Amerikát
Michael Moore az amerikai dokumentumfilmes szórakoztató ipar nagyágyúja, filmjeit milliók látják, alkotásai azonban nem forgatják fel Amerikát - írta a rendezőnek a gazdasági válságról szóló, hamarosan mozikba kerülő új filmje kapcsán a Time magazin.
Japán a Műcsarnokban
A Prae irodalmi folyóirat Japán számának bemutatója
Szeptember 16-án, szerda este hét órától volt a Prae irodalmi folyóirat Japán számának bemutatója a Műcsarnokban. Az est keretében Vihar Judittal és Erdős Györggyel beszélgetett Japánról, a japán művésztről és kultúráról, Magyarország és Japán kapcsolatáról, személyes élményeikről Pál Dániel Levente; felolvasott Ladik Katalin, G. István László és Nagy Gergely. (Alább megnézhető a szám borítója, és olvasható a teljes tartalomjegyzék.)
Új thai film tinilányokkal, részeg Muay Thai-jal és breaktánc-kungfuval
Ebbe a filmbe mindent belezsúfoltak, amit a két Ong Bakból kifelejtettek. Van benne szervkereskedelem, eltűnt tinik, részeg Muay Thai-stílus a kínai kungfu Részeg Ököl technikájával szemben...
Heath Ledger első főszerepe halála után
A színész tavaly januári tragikus halála miatt majdnem félbemaradt a The Imaginarium of Doctor Parnassus című Terry Gilliam-film forgatása. Aztán átírták a forgatókönyvet, találtak három másik zseniálisan tehetséges színészt, és befejezték az opuszt.
Hamarosan indul a Doktor House 6. évad
Egyelőre még csak Amerikában, de minden magyar rajongó is tűkön ülve várja, milyen kalandjai lesznek kedvens doktorának az elmegyógyintézetben. További felesleges szöveg helyett nézzük az előzeteseket!
Sam Riami rendezi a World of Warcraft-filmet
A World of Warcraftot fejlesztő Blizzard Entertainment hivatalos közleményt adott ki, melyben már szerepelnek az első konkrétumok az eredetileg Uwe Boll által felvetett WoW-filmmel kapcsolatban.
Batman Johnny Depp vagy Brat Pitt vagy Eddie Murhpy ellen?
Gőzerővel folyik a találgatás, hogy Heath Ledger halála után trilógiává bővül-e Christopher Nolan Batman-trilógiája. Az IMDb-n néma csönd és semmi, ám nem adtuk fel, és utánanéztünk a neten, milyen hivatalos vagy félhivatalos vagy rajongói előrejelzések igyekeznek megsaccolni (leginkább) a szereplőket és a szereposztást.
U2 + Pókember = Broadway-musical
Bono és The Edge írja a 2010. február 18-án bemutatásra kerülő szuperhős-musical, a Spider-Man: Turn Off the Dark zenéjét és dalszövegeit. Ha semmi nem szól közbe, akkor Pókember lesz az első Marvel szuperhős, aki debütál a Broadwayen.
Magát fikázza a Sziget Fesztivál?
Tehető fel a kérdés az idei Sziget reklámfilmje után. Vajon a nem titkolt önirónia és önreflexivitás az idei év különösen gyenge felhozatalára vonatkozik, vagy csak az átlagos magyar (nyelvi) műveletlenséget, (zenei) tájékozatlanságot kifigurázó humor?
Nyilatkozat a magyar nyelvről
A Magyar Írószövetség, a Tokaji Írótábor, az Írók Szakszervezete, a Fiatal Írók Szövetsége, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar PEN Club (Benyhe János főtitkár) közös nyilatkozata.
Dokumentumfilm Sklovszkijról és Jakobsonról
Dokumentumfilm készült „Viktor Sklovszkij és Roman Jakobson. Az élet egy kész regény…” címmel, adta hírül orosz kulturális magazinok nyomán e-nyelv.hu.
Magyarország imája Magyarországért
Énekel az ország 2009 – Beethoven: Missa Solemnis. MüPa – Bartók Nemzeti Hangversenyterem, 2009. május 24.
A Művészetek Palotájánál egyetlen méltóbb helyszínen lehetett volna előadni a Hollerung Gábor „Énekel az ország” sorozatában szereplő, általa vezényelt, közel félezer énekhanggal és szimfonikus zenekarral megszólaló Beethoven-misét, a Missa Solemnist…
Kortárs brazil festők a Kossuth Klubban
2009. május 4-10. - Kossuth Klub (VIII. Múzeum utca 7.)
A Colege Arte Intézet (Belo Horizonte, Brazília) szervezésében kiállítás látható kortárs brazil festők munkáiból a Kossuth Klubban.
Egy innovatív netkiadó a ritmus- és kánontörő repetitív zenék dzsungeléből
Audioexit Records
A kreatív, egyedi hangzásokat meghonosítani vágyó fiatal producereknek komoly problémát jelent munkáik kiadása, bemutatása. Az online zeneelosztás és a netlabel-kultúra demokratikus tere viszont a megjelenés és a közösségképzés terén is számos könnyedséget nyújt a kitörni vágyó zenei nemzedéknek.
Mit csinál a PRAE a költészet napján?
április 11. (szombat) 18:47 perctől a Jászai Mari tértől 1 percre
Sokan elmenekülnek a városokból - jól teszik. Sokan egész nap döglenek a napon egy színes, esernyős koktéllal a kezükben - jól teszik. Mások kötözött sonkát főznek órákon-napokon keresztül - nagyon jól teszik. Hárman meg este 18:47-től felolvasnak a Mocco Kávézóban, hiszen ma van a költészet napja. Jól teszik?
Az év szakdolgozata (pályázat)
Határidő: 2009. április 30.
A Magyar Tudományos Akadémia Modern Filológiai Társasága pályázatot hirdet „Az év szakdolgozata” címmel. A társaság folyóirata, a Modern Filológiai Szemle azoknak a végzett vagy végzős hallgatóknak a jelentkezését várja, akik legfeljebb két éve, 2007-ben védték meg szakdolgozatukat nyelvtudomány, irodalomtudomány vagy kommunikáció- és médiatudomány témakörben.
Elhunyt Leszták Tibor
A MU Színház munkatársai mély fájdalommal tudatják, hogy a MU Színház alapítója, művészeti vezetője, munkatársuk, barátjuk, Leszták Tibor hosszantartó, bátorsággal és méltósággal viselt betegség után 2008. december 25-én, 53 éves korában elhunyt.
Egy nem egyszerű baltás gyilkosos film
Ron Wolotzky - Száguldó félelem
Néha egy film annyira esszenciálisan rossz, hogy többedszerre is a székhez szögezi a nézőt. A Száguldó félelem állatorvosi C-film, csurig tele meglepő fordulatokkal, rengeteg debillel és minden kellékkel, ami egy dögös-csajos akció-horror-thrillerhez kell, ahogy azt a Tarantino-Rodriguez által jegyzett Nagy Koktélkönyvből meg lehet tanulni.
Dupla trükk a plágium ellen
Két egyszerű webes alkalmazás kombinációjával pár perc alatt utánajárhatunk, hogy szövegünket elcsenték-e, copypaste-tel készült-e diákjaink dolgozata, vagy egy remek írásunkra hol és kik hivatkoznak.
Kulcs helyett biometrikus zár
Elkészült Magyarország első kulcs nélkül működő ajtója: a nyitáshoz nem kell más, csak az ujjunk. A rendszer agya az ekey® TOCAnet 3.0 névre keresztelt ujjlenyomat-olvasó szoftver, melynek segítségével akár e-mail üzenetet is kaphatunk, ha megérkezett az asszony, vagy ha épp betörő dörömböl ajtónkon.
Ikonok, képek, látványok, borok…
6. Semiotica Agriensis (Eszterházy Károly Főiskola, Eger – 2008. október 17–19.)
Hatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Szemiotikai Társaság az egri Eszterházy Károly Főiskolán éves konferenciáját. Negyvenöt előadás mellett volt fáklyás séta az egri vár kazamatáiban és éjszakába feledkező borkostoló is. Alant olvasható Balázs Géza beszámolója.
A rock and roll halhatatlanja lehet a Metallica
MTI
A rock and roll halhatatlanjai közé kerülhet a Metallica, Jeff Beck, Bobby Womack és a Run DMC. Ezeket az előadókat is jelölték első körben a rangot jelentő intézmény tagjai közé.
Az elveszett harmadik forduló győztesei
Sokáig hányódtak a kéziratok, de végre minden előkerült, és nem lett az enyészeté. Pótlólag (és az érintettektől ezerszeres boccsánatot kérve) közzétesszük a Kapolcsi versíró verseny harmadik fordulójának győztes munkáit.
Új közéleti-kulturális magazint indít hazánk legnagyobb egyeteme
Egy új sajtótermék megjelenését mindig kíváncsiság és udvarias érdeklődés kíséri. Feltehetően így lesz ez az ELTE BTK most megjelenő kiadványával is, amellyel kapcsolatban sokan megkérdezik majd, van-e szükség egy újabb kulturális-közéleti magazinra a XIX. század utolsó harmadának dinamikusan fejlődő újságkiadását idéző jelen viszonyaink között.
Furcsa elegy: karaoke + musical + mozifilm
A Mamma Mia! szinkronizált és feliratos verziója után ismét újdonságnak örvendezhetnek az ABBA-rajongók: a film karaoke-változatban is a gyöngyvászonra kerül.
Gyarmathy Lívia-retrospektív a CineFesten
Idén először az 5 éves CineFest életműdíjat ad ki.
A fiatal filmesek a Magyar Mozgókép Mestere, Gyarmathy Lívia előtt tisztelegnek, akinek filmjeiből a szervezők rövid retrospektív sorozatot is válogattak.
69 nevezés érkezett az I. Magyar Forgatókönyv Börzére
Összesen 69 egész estés játékfilm-forgatókönyvet neveztek az első Magyar Forgatókönyv Börzére. A pályázók között ugyanúgy találhatók ismert filmrendezők, írók és drámaírók, mint "szakmán kívülről érkező" reménybeli tehetségek. A beérkezett munkák széles műfaji spektrumot ölelnek át a thrillertől kezdve vígjátékon, kalandfilmen, sci-fin, mesén, animációs filmen keresztül egész az art house drámáig.
Mi az a playservice.net?
PRAE.HU
A playservice.net a kortárs európai drámával kapcsolatos információkat gyűjti egybe: szervezetekről, színházakról, projektekről. Az oldalon számos kortárs színdarab fordításával kapcsolatos információ (pl. fordítók neve, jogdíjtulajdonos stb.) is megtalálható. Érdemes böngészni pár órát....
SoundLAB VI - hangművészeti pályázat
Hatodik alkalommal hirdeti meg pályázatát hangművészeti projektek létrehozására a SoundLAB hálózat.
Flashfilm pályázat
A Film.hu Kft. - a Pécs2010 program keretében, az NKA támogatásával - flashanimációs pályázatot hirdet meg. A két fordulós pályázat során a legjobb 10 csapat kap lehetőséget 10x1 perces Pécsi Flashfilm elkészítésére. A pályázat összdíjazása bruttó 1 millió forint.
Mundruczó Kornél kitüntetése a Deltának szól
MTI
Mundruczó Kornél szerint Delta című filmje Cannes-i sikerének szól a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetés, amelyet szerdán vett át a Parlamentben.
Felépíthető szerzők, kis kiadók
Mit tehet egy fiatal valaki a Tokaji Írótáborban, ha szinte nem ismer senkit a kortárs magyar irodalom jelenlévő figurái közül, és ha az egyik szekcióban nálánál komolyabb emberek között kell előadnia? Megpróbálja megmondani a tutit. Alább olvasható a szerkesztői-kiadói szekcióban mondott hozzászólásaim bővített, szerkesztett változata. (Az írás szubjektívebb formában a litera.hu felkérésére írt netnaplómban található - link)
Kapolcsi versíró verseny - az ötödik forduló győztesei
Alant olvashatók az ötödik nap nyertes versei. Általánosságban elmondható, hogy híre ment egész Kapolcson a verseny, s nemcsak egyre többen pályáznak személyesen, hanem a díjátadó gála a hatalmas tömegeket vonz.
Kapolcsi versíró verseny - az utolsó forduló győztesei
Némi lászt minit nyári elkalandozás után pótoljuk elmaradásainkat, s fordított időrendben feltöltjük a kapolcsi versíró verseny napi győzteseit. Mellébeszélés helyett kezdjük rögtön a hatodik, utolsó nap legjobbjaival.
Kapolcsi versíró verseny - utolsó forduló
Elérkezett a verseny utolsó furdulója. A korábbi fordulók győzteseit ma éjjel tesszük közzé. Az utolsó kör legjobbjait pedig holnap éjszaka. További infó és szavak beljebb.
Kapolcsi versíró verseny - ötödik forduló
Az egész napos össze-vissza utazás után kicsit megkésve az újabb forduló online változata. Reméljük, az éjszaka még csordultig van ihlettel, és reggel számtalan újabb vers vár minket a postafiókunkban.
Kapolcsi versíró verseny - a második forduló győztesei
Éppen vége a reggeli "stáb"-nak, már tűz a nap, még csak egy kávét ittunk, de ígéretünkhöz híven online is kihírdetjük a második forduló eredményét. Egy kattintással beljebb olvashatóak a legjobbak és a "dícséretben részesült oklevélre" érdemesek.
Kapolcsi versíró verseny - harmadik forduló
A versíró verseny második fordulója lezárult. Itt olvashatók a harmadik forduló szavai és természetesen minden más információ is, amit a versenyről tudni kell.
Kapolcsi versíró verseny - az első forduló győztesei
A második kávé után, ahogy ígértük, meghirdetjük és megosztjuk a nagyérdeművel az első forduló győztes remekeit.
Kapolcsi versíró verseny - második forduló
A verseny első fordulója lezárult. 48 pályművet kaptunk, 13 éves a legifjabb pályázónk, nyugalmazott pedagógus a feltehetőleg legtöbbet tapasztalt. A verseny második fordulójának szavai bentebb.
Ködlámpa irodalmi udvar Kapolcson
2008 nyarán immár harmadik alkalommal költözik ki a Művészetek Völgyébe (idén Kapolcsi Bűvészeti Napok) a Ködlámpa Irodalmi Kávézó. Idén a színes programok mellett minden nap egy félig online, félig offline költői versenyben is megmérettethetik magukat poéták és nem poéták. (Az első nap felhívása már itt olvasható, a további napi adag majd 24 órával a deadline előtt a prae.hu oldalon. Ugyanitt lesznek olvashatóak a nyertes pályaművek is.)
Borisz Abramovics megvette a világ legdrágább villáját
Mint arról múlt csütörtök óta a világ vezető hírportáljai már beszámoltak, Borisz Abramovics, Londonban élő orosz oligarcha, többek között a Chelsea tulajdonosa, potom 500.000.000 dollárért (72.249.062.312 Ft) megvásárolta a világ legdrágább ingatlanját, a La Leopoldát.
Nem Goya festette a Kolosszust
MTI/PRAE.HU
Az eddig Francisco Goyának tulajdonított Kolosszus című festményről kiderült, hogy valójában nem is a spanyol mester alkotása - jelentették be a madridi Prado múzeumban.
Az év szavai - várjuk 2008 legtalálóbb és legelcsépeltebb szavait!
Európában több országban hirdetnek pályázatot az év szavaira. A Plain English Campaign például gyűjti és megszavaztatja az év legsikerületlenebb angol kifejezéseit, és év végén kiosztja a citromdíjakat.
Fogyatékosságtörténeti Vándorkiállítás
A világon elõször látható – átfogó kiállítás keretében – a fogyatékosságtörténet széleskörű számbavétele.
A Szigligeti a leglátogatottabb vidéken
MTI
"Kis színház, nagy közönség" szlogennel tartott évadzáró társulati ülést szombaton a szolnoki Szigligeti Színház háromtagú vezetése: Balázs Péter igazgató, Kiss József művészeti vezető és Bor Zoltán produkciós vezető.
Fehér László: Külső gyermek
A továbbra kattintva olvahatóak az első kiszivárogtatott részletek, egy töredékes interjú és egy teljes novella Fehér László a PRAE.HU gondozásában hamarosan megjelenő a Külső gyermek című cyberpunk novelláskötetéből/ről.
SM'S Café: exkluzív&extrém kávézó és szórakozóhely nyílik
Hamarosan új színfolttal gazdagodik Budapest kávéházi és éjszakai élete. Extrém és ízléses berendezés, lakkruhás pincérnők, talán paradigmaváltás a kávéházi kultúrában, ám mindenképp megfelő helyszín egy táncos görbe estéhez.
Csak a madarak (könyvbemutató)
Elkészült, és hamarosan kézbe is vehető a PRAE.HU legújabb könyve, Barok Eszter és Illés Emese regénye, a Csak a madarak, ami Rimóczi László szerint nem fullad le irodalmi dagályosságban, nem matat tökömnyi részletekkel, s mi olvasók sem ásítozunk ostoba, buziskodó esztétikai kibontakozásán. (infók, meghívó-flyer, részletek és extrák beljebb) - UPDATE > BEMUTATÓ: JÚNIUS 3. KEDD 17:30 MERLIN SZÍNHÁZ KLUBTEREM
Dallamterápia: Dúdolós - gyógyító dallamok I.
Szvorák Kati új lemeze
Szvorák Kati Kodály- és Liszt-díjas népdalénekes õsi pentaton és kvintváltós magyar népdalok segítségével agyi érkatasztrófán átesett emberek gyógyításához készített különleges hangzóanyagot. (A teljes CD letölthető a az énekesnő weboldaláról.)
Média és közbeszéd (konferencia)
A Magyar Tudományos Akadémia Modern Filológiai Társasága és a SZILTOP Oktatási Kht. az első közösen szervezett konferencia (Digitális technikák és nyelv - március 10.) sikerén felbuzdulva május 19-én rendezi következő konferenciáját Média és közbeszéd címmel a budakalászi Faluházban.
Veszíts el egy könyvet!
Kedves Olvasó! Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai új játékot ajánlanak becses figyelmedbe. Egy játékot, ami az olvasásról fog szólni. A könyvekről. Regényekről, meg amit akartok (sok egyéb mellett például még egy kicsit a bizalomról is). Egy olyan játékot, ami nem ismer földrajzi határokat. Egy játékot, amit te is folytathatsz majd.
Bulivízió papokkal és prostikkal
Papok és Prostik Farsang (Kék Yuk, 2008. március 1.)
A pécsi Papok és Prostik bulisorozatot ősszel Budapesten is elindította a szervezőgárda. Örök hálánk jeléül mindkét buliban megfordultunk, az elsőben női karakterünk szépségversenyt nyert, a másodikban csendes szemlélőként sodródtunk figurák és hangulatok között, egészen egy gonzó-szürreális bahtyini karneválig.
Csak a madarak
(regény a PRAE.HU gondozásában - hamarosan)
Barok Eszter és Illés Emese Csak a madarak című regénye a főszerepelő huszonéves lány, Mara ellentmondásokkal és intellektuális kalandokkal tarkított életét mutatja be saját naplóbejegyzésein, egy titokzatos narrátor szemszögén és egy következetesen (csak zárójeles és kurzív mondatokban) beszélő cinikus voyeur megjegyzésein keresztül, sőt: egy árnyalt, spirituális útról is számot ad. (A könyv április elején jelenik meg a PRAE.HU gondozásában.)
Art Macabre Reloaded 2008
A világszerte egyre népszerűbb Art Macabre társulat történetében két fontos dátum van, a többi vagy a múlt ködébe veszett vagy nem tartjuk számon. Az egyik 2005. október 28., amikor az azóta legendássá váló Skizophobia c. performance-szal berobbant maga a név, a másik: 2006. január 13., ráadásul péntek: Horváth Anita lakásában ekkor alakult meg hivatalosan a 13 főre bővült csapat. Több mint két év után nem árt egy hosszabb beszámoló, egy létösszegzés, egy sajtóközlemény és egy évadterv.
Új sorozat indul a Gyárban
Friday Terror néven új sorozat indul a Gyárban, mely hat hetente jelentkezik majd, ameddig van rá érdeklődés. Főként a táncolható gótikus alapú, illetve az ismertebb elektronikus stílusok fognak dominálni.
A Prae felolvas Öcsön
Művészetek Völgye (Öcs), 2005. júius 31.
A faun esete a kamaszlánnyal
Guillermo del Toro: A faun labirintusa
A mexikói rendező egy hollywoodi, egy független film módszerével kötögeti életművét. Három Oscar-díjjal is kitüntetett fantáziafilmjében keveri a mesét, a slashert, a történelmet és a pszichológiát. Mindebbe aztán az idealisztikus politikai olvasat halkan belelép.
Retinához dörgölőző popsik & tőből arcba szakadó combok
Quentin Tarantino: Halálbiztos (Death Proof)
Tavaly ilyenkor felhívott Quentin, kérdezte, hogy nincs-e kedvem kiugrani, lenne egy cameo az új ökörködésükben, összeröffennek a régi haverok, piálnánk, csajoznánk és végre dumálhatnánk egy nagyot, mondtam, hogy most semmiképp, mert szakdogát írok és megígértem anyámnak, hogy… Véresen komoly kritikánk következik!
Ipari Orfeusz kék pokolra száll
K-WEEKEND (2. nap) – 2007. május 25. Sonic Blue Hell
Múlt pénteken belebújtunk a K9 zöld lézerrel hímzett sötétkék bugyogójába. Nyüzsgés, zúzós zenék, elmaradt Psyclon Nine koncert és maradandó Art Macabre performansz után vegyes érzelmekkel és csuromizzadtan távoztunk. Alant következik képekkel gazdagon illusztrált, erősen szubjektív beszámolónk.
Búcsú Reakthor Feritől
Tragikus váratlansággal meghalt Bakai „Reakthor” Ferenc (1981. január 9. – 2007. május. 22.). Néhány éve laza kötődésű „munkatársunk” volt, néhányunknak közelebbi barátja vagy őszinte haverja. Nagyon fog hiányozni. Nyugodjon békében.
„…még szerelemből csinálom”(!?) – 4. és 5. rész
A negyedik kör a The Dose, egy világszínvonalú szubkulturális "turisztikai" és trendmagazin. Az ötödik pedig az elkalandozás és álmodozás, a "mi lenne, ha kevesebb szerelem lenne és több pénz, mégis ugyanezt akarnám csinálni", másképp: utópia-vázlat egy cybergoth Budapestről.
„…még szerelemből csinálom”(!?) – 3. rész
Ha valaki álmatlanul forgolódta végig éjszakáit, mert fogalma sem volt arról, hogyan tudná a semmiből felépíteni Magyarország legnagyobb alternatív zenei-közösségi portálját, most már nyugton alhat, elég egy-két stílust és egy jó háttérszínt választania, a recept itt olvasható – avagy az LD50 története, ahogy apja és anyja (d4m4g3) látja.
„…még szerelemből csinálom”(!?) – 1. és 2. rész
Bari Máriusz (aka Damage, aka d4m4g3) egy laza évtized alatt a hazai underground zenei élet egyik megkerülhetetlen alakjává nőtte ki magát. Szinte a semmiből – rengeteg ötlettel. Szinte pénz nélkül – rengeteg energiával. Monstre interjúnk 1. és 2. részében beszél az elindulásról, a civil rádiózásról, a buliszervezésről és a Kollektívákról. Kezdő és középhaladó szervezőknek kötelező anyag…
Üvegbeton lakótelep
Bajtai András: Az átlátszó város. Új vizeken – Parnasszus könyvek, Budapest, 2006.
Bajtai András álmokkal és valóságokkal átlátszóvá ír egy egészen konkrét és egészen át-nem-látszó várost, Budapestet – és egy egészen konkrét és egészen át-nem-látszó személyt, saját magát. Érthetően, letisztulva és jól... első kötetében.
Húsba töltött költő
Nemes Z. Márió: Alkalmi magyarázatok a húsról. JAK - L'Harmattan, 2006.
Nemes Z. Márió (NZM) verseiben a hússal indít, de a várakozásokkal ellentétben nem a húshoz jut el. NZM "új" költői nyelven nagy biztonsággal mos össze két területet: a testet és a lelket. Egyikre gondol, a másikról beszél. Látszólag.
Wes Craven tervei
Márciusban The Hills Have Eyes 2! Lesz-e Sikoly 4? És HHE 3? Hány bőrt lehet lehúzni egy bomba-ötletről, ha öregedő horrorrendezők vagyunk?
Cronenberg operát rendez
Opera készül a kultikus biohorrorból. Az AIDS-metaforaként is értelmezhető A légy (1986) operaszínpadra kerül. Lehet, hogy új divat van születőben: a következő tíz évben nem remake-ek, hanem operák készülnek a horrorból?
Fekete hajú kislány menni Amerika
A félelem titokzatos tárgya, avagy ki a fekete hajú kislány
A kör első része óta újra és újra leporolt kérdés számomra, honnan került elő ez a némaságában rettenetes, hajtincsei közül a cápák érzékiségével kibámuló szellem. Az Átok - Grudge 2 újra aktuálitást adott....
„… talán csak fehér szavakat”
2006. október 30-án, a Ködlámpa Irodalmi Kávéház e heti estjén Dunajcsik Mátyás mutatta be Bajtai Andrást és első kötetét, Az átlátszó várost.
A szerelem szimfóniája
Svéd remek. Nálunk egyszer volt moziban, 2002 őszén a Titanic-on vagy az Európa Filmhéten. Egy teremnyi közönség látta. Kevesebben emlékeznek rá. Volt és eltűnt vagy nem volt és az én fejemből pattant ki. ("Ismeretlen vagy elképzelt filmek" c. sorozatunk 1. része)
Prae Szabadiskola a Szigeten
Sziget - Szabadiskola sátor, 2005. augusztus 16.
Zajtól zajig. Batta Barnabás zaj és jel(entés)elmélet előadása után bebizonyítottuk, hogy négy szomszédos sátor különböző és egyre hangosabb zenéje között is van/lehet értéke, értelme és mondanivalója az irodalomnak.
A Prae felolvas Pécsett
Művészetek Háza (Pécs), 2005. Április 18.
3. PraePozíció
BEM Art Mozi&Café, 2005. április 13.
A BEM Art Mozi&Café és a Prae irodalmi folyóirat fantasy tárgyú összművészeti programja
1. PraePozíció
BEM Art Mozi&Café, 2005. január 27.
’SZÍNHELYES’ – a BEM Art Mozi&Café és a Prae irodalmi folyóirat cigány tematikájú összművészeti programja az esélyegyenlőség jegyében
A Prae felolvas Egerben
Esterházy Károly Főiskola - Hallgató Klub (Eger), 2005. április 11.
Prae: DEVLA
Millenáris Fogadó – Padlás, 2005. április 9.
prae/formance II.
Műcsarnok, 2006. május 17.
A Prae GameZone című száma helyett megint bemutattuk a PraeDVD 3. korongját. Viszont tovább erősítettük a performansz-vonalat Nováky Zsuzsanna (Fragile) szólójával. A Downtown Autopsy nemcsak a Frusztráció Játszóházban működött, hanem a Műcsarnok büféjében is.
1. Prae audiovizuális performance
Millenáris Fogadó – Padlás, 2005. május 6.
Az első kísérlet megszerettetni a Prae olvasóival a kísérleti elektronikát. A képlet: prae=periférikus irodalom + praeDVD=periférikus zene --> egymásratalálás. Részleges siker, aztán folytattuk a sorozatot.
Digitális Paradicsom Reloaded
Sziget - Octopus Sátor, 2006. augusztus 10.
Újratöltöttük: több angyal kényeztetett, felszámoltuk a Menny hímsovinizmusát, felpörgettük az akciót és nagyobb indulatokat szítottunk. Mi kell még? Egy kedves részeg, akinek annyira nem tetszett a performance, hogy befejezte helyettünk, nem is akárhogy.
Digitális Paradicsom
Gödör, 2006. június 10
Az írásművészek földi Mennyországa. Ahol az irodalom előtt hódoló nők meztelen bájaikkal szolgálják a jövőt megíró költőket és írókat. E nők tehát nemcsak múzsák, hanem a Futurológia Angyalai is.
prae/formance I.
műcsarnok, 2006. április 19.
A Hajas Tibor szám ugyan nem készült el a bemutatóra, a "homage á-performance" viszont igen. A kortárs tánc és a hajasi testnyelv elemeit 12 év aluliaknak szülői felügyelettel és 1 napon belül gyógyuló sérülésekkel vegyítettük. Az asztal körül fiatal értelmezők beszéltek és beszélgettek. Telt ház volt. Mi lepődtünk meg a legjobban.
2. Prae audiovizuális performance
Millenáris Fogadó – Padlás, 2005. szeptember 30.
Az első sikerére való tekintettel megint a hiánypótlás és művészetkeverés ('mixart') útjára léptünk. Egymás mellé nem illő, egymás hatását kioltó műveket dobáltunk - látszólag nem tudatosan - egymás mellé. Öt perces váltásokkal konstruáltuk és dekonstruáltuk a befogadóban a katarzist. A kísérlet tanulságos volt. A program elviselhetetlen.
3. Prae audiovizuális performance
Millenáris Fogadó – Padlás, 2005. november 24.
Ezúttal minket dekonstruáltak. A Millenáris kirakott a büfébe, a stúdió nem engedte a filmjeit. Öt perc alatt kigondoltunk egy más programot: benyomtunk egy DVD-t, felállítottunk két sörasztalt némi technikai stuffal, a legdrágább vörösbort rendeltük és a katarzisra játszottunk.
Prae az Őszi Fesztiválon
Erzsébet tér Info-Pavilon
Minket meghívtak ide. Kíváncsiak voltak ránk. Mi meg Scilling Árpádot. Mi Schilling Árpádra voltunk kíváncsiak. És Havasi Attilát. Rá is kíváncsiak voltunk. Az emberek megálltak az utcán, néztek, oszt letelepedének.
6. PraePozíció
BEM Art Mozi&Café, 2005. október 19.
A Prae feltette a kérdést, volt-e a magyar irodalomban forradalom. Sokan válaszoltak, sokan nem. Sokan azt válaszolták, hogy "igen, persze, én csináltam", mások felsoroltak másokat, megint mások tagadták a forradamat, és töketlennek/impotensnek bélyegezték a fiatal irodalmat. Erről beszélgetett 4 irodalmár -, erről olvasott fel a Prae egyik szerkesztője.
7. PraePozíció
BEM Art Mozi&Café, 2005. november 16.
A Prae és a BEM Art Mozi&Café multiart-programjaa Prae magyar sci-fi száma kapcsán
2. PraePozíció
BEM Art Mozi&Café, 2005. március 9.
A BEM Art Mozi&Café és a Prae irodalmi folyóiratHorror tematikájú összművészeti programja
prae - a nyertes 5 éves
Merlin Színház, 2004 december 30.
A Prae folyóirat 5. és a Prae regény 70. születésnapja. Majdnem mindenki össze is gyűlt, akinek a nyertes 5 év alatt köze volt a Prae-hez, és majdnem mindenki mulatott is hajnalig.
PRAE FESZT
Merz Ház, 2004. december 4.
A Prae irodalmi folyóirat és a Prae DVD kísérlete arra, hogy összehozza egy helyen és időben a legkülönbözőbb művészeti ágak aktív és inaktív alkotóit. Ez az első ilyen megmozdulás, ahol felszabadultan, minden rejtőzködő hajlamot félre téve megismerkedhetnek az eddig saját művészetük, belső világuk tojásában érő tehetségek.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés