bezár
 

art&design

2010. 01. 19.
Kiállítás a nemzeti múzeum új szerzeményeiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt tizenhárom év szerzeményeiből mutat be az őskortól az európai uniós csatlakozásig átívelő válogatást a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM); az Örök megújulás című időszaki tárlatot keddtől láthatja a nagyközönség.
Mint a kiállítás hétfői megnyitóján az intézmény főigazgatója, Kovács Tibor emlékeztetett a ma emberének felelősségére az elmúlt korok hagyatékának továbbadásában. Kiemelte: az új szerzeményekből összeállított tárlat annak a bizonyítéka, hogy "a társadalom nem feledkezett meg a nemzet múzeumáról".

A kiállítást megnyitó Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke beszédében arra figyelmeztetett, hogy "az újdonságok mámorának kultúrájában" a társadalomnak nem szabad a saját nyomtalanságán dolgoznia.

A megnyíló tárlat méltatása után Pálinkás József köszönetét fejezte ki elmúlt tíz évben nyújtott magas színvonalú munkájáért a múzeum vezetéséről január végén leköszönő Kovács Tibornak.

Az MNM 1997-ben indított új kiállítás-sorozatot, melynek keretében az állampolgári felajánlás, vásárlás vagy hivatalos átadás révén az előző esztendőkben gyűjteményébe került műtárgyakat mutatták be. Az Örök megújulás az eddigi tíz tárlat, valamint az utóbbi két év szerzeményeiből mutat be nagyszabású válogatást.

Mint a kiállítás kurátora, Pallos Tibor az MTI-nek elmondta, a látogató mintegy 80 tételcsoport 200-300 tárgyával találkozhat a múzeum első emeletén.

A legújabb szerzeményről Kiss Erika muzeológus számolt be: a Mária Terézia által a XVIII. században megrendelt ereklyetartó-sorozat három darabjából a kiállítás eredeti anyagában is szereplő Szent Imre-büszt mellé az MNM a múlt héten vásárolta meg a Szent Istvánt ábrázoló mellszobrot. Miután az adásvétel jogilag is lezárult, az új szerzemény az Örök megújulás anyagában is helyt kap - árulta el a szakember.

A május 30-ig látogatható tárlat anyagából kiemelkedik egy, a vám- és pénzügyőrség által átadott hat-hétezer éves újkőkori bálványszobor, míg az ókori tárgyak között igazi ritkaságnak számít a kiállított kelta ezüst tetradrachma. A honfoglalás korát többek között egy lovas alakos hajfonatkorong képviseli.

Máig megfejtetlen Kálmán király MNM-be került pecsétgyűrűjének mágikus felirata, míg a középkor végének dicsőséges időszakát idézi a bemutatott Mátyás-kori gyalogsági pajzs. Az újkori anyagban a magyar történelem mindegyik fordulópontját - törökellenes küzdelmek, Rákóczi-szabadságharc, 1848-49 - értékes műtárgyak képviselik, majd a XX. századi részben már megjelennek a fotóritkaságok is.

A tárlat legfiatalabb darabja Medgyessy Péter golyóstolla, mellyel az akkori miniszterelnök 2003-ban az európai uniós csatlakozási szerződést ellenjegyezte.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés