bezár
 

art&design

2010. 01. 19.
Parasztpolgári főkötők a békési múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyedülálló ünnepi parasztpolgári főkötőket mutat be a békési Jantyik Mátyás múzeum.
A múzeum a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert el mintegy 300 ezer forintos támogatást, amelynek segítségével Katkóné Bagi Éva szegedi textilrestaurátor elvégezte az 1870 és 1920 között készült ünnepi viselet jellegzetes darabjait.

A helyi specialisták által készített, fekete főkötőknek három típusa létezett: a díszes "gyöngyös főkötő", a "nagy főkötő", valamint az egyszerűbb és kisebb "öregasszony főkötő".

Békés városában a nagy főkötők annak idején a nők életének fordulópontjain kaptak hangsúlyos szerepet. A XX. század fordulóján a még hagyományos fekete esküvői ruhához kapcsolódott a reprezentatív fejdísz, amelyet éjfélkor, a felkontyoláskor helyeztek a menyasszony fejére, és szokás szerint az első gyermek megszületéséig a menyecske ünnepi viseletének szerves része volt. A főkötő egyben az előre előkészített temetkezési öltözet darabja is volt.

Baligáné Szűcs Irán, a múzeum vezetője az MTI-nek elmondta: a "gyöngyös főkötő" abban különbözött a nagy főkötőtől, hogy sokkal díszesebb volt, míg az úgynevezett "öregasszony főkötő" szalagjai rövidebbek voltak a többinél.
A múzeumban már korában is restauráltak asszonyi díszeket, így napjainkra országosan is egyedülálló, 37 darabos kollekciót láthatnak az érdeklődők április 30-ig a Békési Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Taika Waititi: Jojo nyuszi
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés