bezár
 

art&design

2010. 01. 19.
Parasztpolgári főkötők a békési múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyedülálló ünnepi parasztpolgári főkötőket mutat be a békési Jantyik Mátyás múzeum.
A múzeum a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert el mintegy 300 ezer forintos támogatást, amelynek segítségével Katkóné Bagi Éva szegedi textilrestaurátor elvégezte az 1870 és 1920 között készült ünnepi viselet jellegzetes darabjait.

A helyi specialisták által készített, fekete főkötőknek három típusa létezett: a díszes "gyöngyös főkötő", a "nagy főkötő", valamint az egyszerűbb és kisebb "öregasszony főkötő".

Békés városában a nagy főkötők annak idején a nők életének fordulópontjain kaptak hangsúlyos szerepet. A XX. század fordulóján a még hagyományos fekete esküvői ruhához kapcsolódott a reprezentatív fejdísz, amelyet éjfélkor, a felkontyoláskor helyeztek a menyasszony fejére, és szokás szerint az első gyermek megszületéséig a menyecske ünnepi viseletének szerves része volt. A főkötő egyben az előre előkészített temetkezési öltözet darabja is volt.

Baligáné Szűcs Irán, a múzeum vezetője az MTI-nek elmondta: a "gyöngyös főkötő" abban különbözött a nagy főkötőtől, hogy sokkal díszesebb volt, míg az úgynevezett "öregasszony főkötő" szalagjai rövidebbek voltak a többinél.
A múzeumban már korában is restauráltak asszonyi díszeket, így napjainkra országosan is egyedülálló, 37 darabos kollekciót láthatnak az érdeklődők április 30-ig a Békési Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
irodalom

Diverz megoldások közelképekre Diverz megoldások közelképekre
Pungor András, A hetedik nap a papáé, Budapest, Scolar Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés