bezár
 

art&design

2010. 02. 13.
Hitler-festmény Freud rendelőjében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pszichoanalízis zsidó származású atyja, Sigmund Freud rendelőjének falán ott függhetett Adolf Hitler egyik festménye - adta hírül pénteken a The Daily Telegraph internetes kiadása.
Egy brit aukciósház árverésre bocsátja a náci diktátor egy 1910-ben datált akvarelljét, amelynek a hátoldalán lévő felirat arról tanúskodik, hogy a festmény a pszichoanalitikus bécsi rendelőjéből származik.
Freud az 1910-ben az osztrák fővárosban élt, így elképzelhető, hogy a festményt ő vagy egyik munkatársa vásárolta meg a tengődő festőtől. Hitler akkoriban képek és képeslapok eladásából próbálta fenntartani magát.

A 20X10 centiméteres kép egy templomocskát ábrázol, hegyekkel a háttérben, rajta a szignóval: A Hitler 1910. A hátoldalán a "Studio Medico Sigmund Freud Vienna" olasz nyelvű felirat olvasható. A festményt a második világháború után egy amerikai katona vitte Itáliába, akinek azt mondták, hogy az Freud rendelőjét díszítette.

A két ismert személyt összekötő festmény felveti azt a meghökkentő lehetőséget, hogy Freud és Hitler akár ismerhette is egymást, mert ugyanabban az időben éltek Bécsben, s mert utóbbinak zsidók nyújtottak segítséget képei eladásához. A pszichoanalitikus a harmincas években Angliába menekült a nácik elől, s ott is élt haláláig.
"Sohasem tudjuk meg teljes bizonyossággal, hogy a festmény valóban Freudé volt-e" - jelentette Richard Westwood-Brookes, a Mullock aukciósház szakértője.

A Mullock 10 ezer dolláros kikiáltási áron, március 2-án bocsátja árverésre a festményt Ludlow városban, a nyugat-angliai Shropshire megyében. Az eladó egy olasz állampolgár, aki annak idején az amerikai katonától vette meg a képet. Westwood-Brookes szerint a mű Hitler 1910 körüli korszakának tipikus terméke.

"Köztudomású, hogy Hitler népszerű volt a bécsi zsidó közösség körében. Zsidó emberek segítettek neki festményei és rajzai eladásában, ami a 20. századi történelem egyik legironikusabb ténye. Ez jóval a náci párt létrejötte előtt volt és sokkal azelőtt, hogy Hitler undorító antiszemitizmusa a felszínre tört volna" - mondta a brit szakértő.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés