bezár
 

art&design

2010. 03. 03.
Kecskeméti Tavaszi Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei tavaszi fesztivál díszvendége Dánia; Kecskeméten, ahol a skandináv állam magyarországi kulturális központja működik, számos kiállítás és több koncert ad ízelítőt az északi ország kultúrájából.
Mint arra Zombor Gábor polgármester a XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált beharangozó keddi sajtótájékoztatón rámutatott, Dánia díszvendégsége lehetőséget teremt arra, hogy megmutassák, hogyan őrizheti meg egy uniós ország saját kultúráját, hagyományait.

Kecskemét polgármestere utalt arra, hogy Kecskemétnek különleges és szoros kapcsolata van Dániával, hiszen a városban működik a skandináv állam magyarországi kulturális központja.

Március 18-án dán képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás a Nemzetközi Kerámia Stúdióban, a Dán Kulturális Intézetben pedig Steen Brogaard fotóművész alkotásait láthatja a közönség. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben 12 fiatal dán formatervező mutatkozik be.
Különleges koncertre várják a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetbe a komolyzene kedvelőit: egy elismert és népszerű formáció, a Trio con Brio Copenhagen tagjai - a dán zongorista Jens Elvekjaer és a koreai származású testvérpár, a hegedűs Soo-Jin Hong és a csellista Soo-Kyung Hong - zenélnek.

A fesztivál záró koncertje is kapcsolódik az északi országhoz: március 31-én Seres Dóra, a Dán Rádió Kamarazenekarának első fuvolistája lép fel a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral.

Zombor Gábor kiemelte, hogy az ország gazdasági nehézségei és a város szűkülő forrásai ellenére sem szabad elfeledkezni a kultúráról, ezért a XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál a korábbiakhoz hasonlóan különböző művészeti ágak felvonultatásával széles rétegeknek kínál kikapcsolódást.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy ebben az évben több olyan jubileumot is ünneplünk, amely részben a nemzetnek, részben Kecskemétnek kedves. Példaként említette Erkel Ferenc születésének bicentenáriumát és a Kecskeméti Művésztelep megalapításának századik évfordulóját.

A fesztivál megnyitója is ez utóbbihoz kapcsolódik: március 16-án a Kecskeméti Kulturális Központban a Kecskeméti Művésztelepet bemutató kiállítással indul a programsorozat. A kulturális központban ad koncertet Palya Bea is március 24-én.

A fesztivál egyik kiemelkedő rendezvénye lesz a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Férfikórusának fellépése a Nagytemplomban. A fesztivál visszatérő vendége a Bohém Ragtime Jazz Band, amely fennállásának negyedszázados jubileumát ünnepli ebben az évben. Vásáry Tamás vezényletével koncertet ad a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, a Fringe fesztivál pedig több helyszínen kínál bemutatkozási lehetőséget az ifjú zenész és képzőművész tehetségeknek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*
színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
Judd Apatow: Staten Island királya
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés