bezár
 

art&design

2010. 03. 18.
Megérkeztek a thrák aranykincsek Nagykanizsára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökre virradó éjszaka megérkezett Nagykanizsára a thrák királyok völgyét bemutató tárlat anyaga, amely a pénteken nyíló kiállítás jóvoltából a világon először látható Bulgárián kívül.
Kőfalvi Csilla, a Thrák királyok völgye címet viselő tárlat szervezője az MTI-nek csütörtökön elmondta: a hat ládányi régészeti anyagot a bulgáriai Kazanlakból titokban szállították repülőgéppel Budapestre, majd onnan közúton a zalai városba. A mintegy 60 tárgyból álló kollekció a háromezer éves bulgáriai királyság halomsírjainak legbecsesebb darabjait, köztük számos egyedülálló aranykincset tartalmaz.

A nagykanizsai Magyar Plakát Házban pénteken nyíló tárlat megrendezéséhez a magyar állam mintegy 700 millió forintos állami garanciavállalással járult hozzá. A kiemelkedő értékű és ritkaságú leletanyag bemutatásához sajátos biztonsági előírásoknak is meg kell felelni, ezért speciális tárlókat is beszerzett az intézmény.

A vitrineket saját klímaberendezéssel látták el, még a beépített lámpák sem termelnek hőt. A biztonsági üvegekkel készült tárlók különleges, alulról érkező, szórt megvilágítást is kaptak, amelytől szinte áttetszőekké válnak a bemutatott tárgyak.

Az április 30-ig látogatható tárlatról Kőfalvi Csilla korábban az MTI-nek elmondta: látható lesz például III. Szeuthész király arany halotti maszkja, életnagyságú, bronzból öntött fejszobra, valamint az ujján talált arany gyűrű. Nemesfém és cserépedényeket, amforákat, vázákat, továbbá aprólékosan megmunkált arany ékszereket, mellvérteket mutatnak be, olyan tárgyakat, amelyek főként a kultikus temetkezésekkor kerültek a halomsírokba.

A rendkívül gazdag régészeti anyagot a kazanlaki Iszkra Történeti Múzeum Régészeti Gyűjteményében őrzik, Nagykanizsára pedig a Kazanlakkal meglévő több évtizedes testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően érkezett.

A nagykanizsai Magyar Plakát Ház a nyitónapon szakmai konferenciát tart, a kiállítás időtartama alatt pedig négy, országos szakmai napot is rendez.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

Interjú Nyáry Lucával
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban
színház

Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal? Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal?
Katona József Bánk bánja a Kamrában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés