bezár
 

art&design

2010. 04. 20.
Retro-múzeum Salgótarjánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új látványosságként retro múzeumot alakítanak ki a felújított salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban, ahol megjelenítik az államszocializmus hétköznapjait is.
Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a salgótarjáni bányamúzeum és a történeti múzeum felújítását, az országos jelentőségű kínálat kialakítását célzó 1 milliárd 229 millió forintos megyei pályázatot az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács akciótervvé nevesítette. A végső döntést a kormány hozza meg, a program 2012-re valósulhat meg.

A részletekről az elnök közölte, hogy Salgótarján történelmi, ipartörténeti, építészeti és kulturális értékeinek jó színvonalú turisztikai termékké történő átalakítása a cél. A program része a József lejtősakna átfogó rekonstrukciója a földalatti bányamúzeumban, felújítják a hősi halottak emlékművét, az akna előtti területet tetőszerkezettel fedik be, és gondoskodnak harangjátékról is.

Sor kerül a 40 éve épült történeti múzeum komplex felújítására is. Az alagsorban mutatják majd be az "átnevelés időszakát" és 1956 eseményeit, a Mihályfi gyűjtemény pedig megnövelt alapterületet kap.

Lesz retro büfé, könyv és ajándékbolt. Az emeleti termek életmód-kiállítással idézik az 1960-as és '70-es évek világát, megjelennek az államszocializmus ellentmondásokkal teli hétköznapjai, valamint az 1945 utáni ipari világ.

A két múzeumot a XX. század első felét idéző kisvonat, illetve alkalmanként Csepel típusú "fakarusz", vagyis korai Ikarusz autóóbusz köti majd össze.

A retro éttermet a magánfejlesztés alatt álló belvárosi Karancs Hotelben tervezik.

Becsó Zsolt a fejlesztés céljának nevezte a régión is túlmutató turisztikai látványosság kialakítását, a turisztikai szezon 365 napra való meghosszabbítását, és azt, hogy a két múzeum megtöbbszörözze a látogatók számát.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere ezt azzal egészítette ki, hogy a Múzeum tér felújításával, a téren lévő filmszínháznak ifjúsági és szabadidőközponttá történő átalakításával, illetve a funkciók kifelé nyitásával - például kávézók, vendéglátóhelyek bevezetésével - életet kívánnak adni a térnek.

Bővítik a városban a parkoló kapacitást is, mert a belvárosból közel 1500 parkolóhely hiányzik; felújítják a Tóstrandot és a kempinget, sőt kerékpárutat is építenek, hogy Salgótarján maga is vonzóbb legyen a látogatók számára.

Szabó Csaba (Fidesz), a világörökségi Hollókő polgármestere, a megyei idegenforgalmi bizottság elnöke azt emelte ki, hogy több térségi fejlesztéssel többnapos kínálatot szeretnének majd nyújtani a turistáknak, mert az eltöltött idő jelenleg csak néhány óra vagy egy-egy vendégéjszaka a megyében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A blöffben nem hiszek A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
art&design

Ne tegyétek reám... Ne tegyétek reám...
Havas Ádám nyitóbeszéde Trapp Dominika kiállításához
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban

Más művészeti ágakról

Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról
Clint Eastwood: Richard Jewell balladája
Az Apokrif 2019/4-es lapszámának bemutatója
irodalom

Helyzetjel: A soványság fétise Helyzetjel: A soványság fétise
Avagy tényleg a soványság váltja ki a férfiban a merevedést?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés