bezár
 

art&design

2010. 05. 27.
Megnyílt Lénárd Gábor szoborkiállítása Zalaegerszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lénárd Gábor szobrász alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán Zalaegerszegen a Móricz Galériában.
A tárlaton fából faragott, kőbe vésett emberábrázolások, agyagból készült kisplasztikák láthatók. A dió-, szilva-, cseresznyefából készült szobrok változatos színű, szép felületű famunkák. A szobrok másik részét könnyen kezelhető, csiszolható sóskúti kövekből véste ki, de készültek alkotások kemény vörös kőből is, például Leonardo karakteres arca, amit lényegesen nehezebb volt megmunkálni - mondta Lénárd Gábor.

A szoborcsoportok lágyabb, kevésbé kidolgozott hátterében még karakteresebbnek tűnnek az arcok. A sóskúti kőbe vésett Vágyra várók, az öreg kecskék című szoborcsoportban Zsuzsannát három sóvárgó, idősebb férfit veszi körbe, a Károgók című alkotás pedig azt ábrázolja, amikor három öreg szemmel láthatóan okítja, tanítja esetleg számon kéri a két bájos fiatalt.

Lénárd Gábor szerint a fában benne van a kompozíció, csak "le kell szedni a felesleget". Mint fogalmazott, a fejében folyamatosan kavarognak az elképzelések, félkész ötletek; melankolikus, szomorkásabb szobrok, magányos alakok, generációkat ábrázoló alkotások, ringatózó szerelmespárok.

A szobrászművész arról is beszélt, hogy a művészi hajlamot valószínűleg anyai ágon örökölte, a családtagok közt volt népdalénekes, festő és szobrász is. Hozzáfűzte: szívesen foglalkozik népzenével, citerával, nagynénje, László Imréné népdalénekes kérte meg 35 esztendővel ezelőtt a botfai fiatalokat, hogy tanulják meg citerázni a dalait, és így alakult meg az azóta már híressé vált Válicka citerazenekar. Ifjúkorában Lénárd Gábor is megtanulta a hangszer pengetését, de csak jó pár év elteltével, a cserszegtomaji héttagú zenekarban kezdett el rendszeresen játszani.

Lénárd Gábor szoborkiállítása június 18-ig tekinthető meg a Móricz Galériában. A megye több településén is láthatók köztéri alkotásai, amelyeket tölgyfából készített, mert - mint fogalmazott - a tartósfából készült szobrok 150 évig is épek maradnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés